Köksrenovering: En översikt

Köksdesigners som är bemannade i hushållsföretag eller i köksdesignbutiker designar vanligtvis ditt kök
Köksdesigners: Köksdesigners som är bemannade i hushållsföretag eller i köksdesignbutiker designar vanligtvis ditt kök gratis.
 • 01

  Ombyggnad av kök

  Få hemrenoveringsprojekt har fler fördelar - och mer huvudvärk - än ett stort köksrenoveringsjobb. Om du anställer en huvudentreprenör (GC) för att hantera ett större jobb som utökar köksavtrycket kan kostnaderna lätt gå in i sexsiffrigt intervall. Om du har modet att ta itu med arbetet själv kan jobbet ta många månader att slutföra, och du kan behöva leva utan kök en stor del av den tiden.

  Men ett glänsande nytt kök kommer att göra ditt hem mer livligt och det kommer att öka kapitalvärdet på din fastighet som få andra ombyggnadsprojekt kan göra. Ett stort nytt kök kommer att vara fokus för familjelivet och kan vara centrum för sociala möten. Ett helt ombyggt kök är säkert ett projekt värt tid, pengar och ansträngning, och du kan undvika att bli överväldigad om du förstår de steg som går in i processen innan du börjar.

 • 02

  Steg 1: bedöma behov, önskemål, resurser

  Många ombyggnadsprojekt för kök slutar besvikna en husägare - eller chockera dem med kostnaden - helt enkelt för att de inte spenderade nödvändig tid för att avgöra vad de ville ha och vad de hade råd med.

  Vill och behöver

  Börja med att fråga dig själv vilka ihållande problem du upplever med ditt nuvarande kök. Är det en fråga om för lite utrymme för att laga mat effektivt? För lite utrymme för att lagra mat och porslin? Saknar du matplatser? Är apparaterna ineffektiva eller för gamla? Eller får köket dig bara att bli sur eftersom det är så daterat och så ful?

  Upprätta en prioriterad lista över saker du vill ha i ditt nya kök, rangordnade efter deras betydelse. Det är bra att skilja mellan de element som du absolut behöver och de du helt enkelt vill ha.

  Verklighetskontroll

  Tidigt i din planering, konfrontera den tvådelade verkligheten i ett köksrenoveringsprojekt: logistiken för själva arbetet och kostnaderna.

  Om arbetet kommer att utföras av underleverantörer som hanteras av en totalentreprenör, kommer du att få främlingar som spårar genom ditt hus och gör buller och röra i några veckor eller kanske till och med ett par månader. Om du planerar att göra jobbet själv kommer stilleståndstiden för köket sannolikt att vara mycket längre - och har du verkligen den tid och DIY-färdigheter som krävs för att uppnå detta?

  Tänk också på den ekonomiska återbetalningen på ett nytt kök. Om du planerar att stanna kvar i ditt hus i många år kan ett drömkök vara värt 63400€ som det kommer att kosta, eftersom det kommer att fungera som ett funktionellt och attraktivt familjerum i årtionden. Men om du är en tom häckare som planerar att minska till ett mindre hem de närmaste fem åren, kanske en renovering av ytan på köket verkligen är det mer praktiska alternativet. Ett kök är ett mycket personligt utrymme, och din idé om ett drömkök kanske inte liknar nästa ägares idé. Köksmodeller returnerar en stor del av sin kostnad i förbättrat eget kapital, men inte allt. Ett kök på 74600€ kan förbättra ditt hemvärde med 37300€ till 56000€, men förvänta dig inte att få tillbaka hela investeringen.

  Förbered dig på kompromisser

  Redan från början av planeringsstadiet, skapa ett tänkesätt som är villigt att leta efter sätt att sänka kostnaderna för ditt köksrenoveringsprojekt.

  Det överlägset enklaste (men dyraste) sättet att bygga om ett kök är att lasta ut det mesta av planering, design och ledning av arbetare till en totalentreprenör. Men GC kostar en betydande kostnad, och du kan spara mycket pengar om du är villig att fungera som din egen GC och anställa och övervaka enskilda underleverantörer för att göra det praktiska arbetet. Dina kostnadsbesparingar kommer att förstärkas kraftigt om det finns några av de uppgifter du är villig och kan hantera själv.

  Var också redo att kompromissa med materialen i ditt nya kök. Det är lätt att få alla drömmande ögon om skräddarsydda skåp i massivt valnöt och italienska marmorgolv, men du kommer att upptäcka att det finns lagerskåp med fanér i massivt trä och massproducerade golvplattor i porslin som också ser bra ut. Är det verkligen nödvändigt med ett kommersiellt gassortiment, eller kommer ett konsumentutbud av god kvalitet att göra jobbet? Är lava-sten bänkskivor vid 190€ per m2 verkligen så mycket bättre än bänkskivor fast yta vid 63€ per m2?

  Om du är riktigt kreativ kan du till och med tänka på att använda återvunna skåp och andra material för att skapa ett vintagekökutseende som är både unikt och billigt.

 • 03

  Steg 2: design och planering

  Med en realistisk uppfattning om vad du behöver i ett nytt kök och en inställning till bestämd flexibilitet kan du börja brainstorma och börja finslipa en konkret, fungerande plan för ditt nya kök.

  5 grundläggande köksplaner: börja med bevisad framgång

  Varför uppfinna hjulet på nytt? Medan du har ett brett utbud av möjligheter, använd en av de fem klassiska köksdesignplanerna. För att underlätta rörligheten representerar alla planer någon form av den klassiska arbetsflödesmodellen, köketriangeln.

  • Enväggsdesignen
  • Korridordesignen
  • L-formad design
  • Double-L-designen
  • U-formdesignen

  Med största sannolikhet kommer en av dessa klassiska köksdesignplaner att vara det logiska valet för ditt nya kök. Därifrån kan du titta på ett antal resurser för att utveckla faktiska planritningar och ritningar för ditt kök:

  • Programvara för köksdesign : Billig datorprogramvara hjälper dig med den svåra uppgiften att planera för rymden.
  • Bokbaserade designpaket: Dessa satser finns i bokhandlarna och har kartongstansar som representerar skåp och apparater. Genom att placera punch-outs på ett köksgaller kan du realistiskt se ditt tillgängliga utrymme.
  • Köksdesigners: Köksdesigners som är bemannade i hushållsföretag eller i köksdesignbutiker designar vanligtvis ditt kök gratis. De kommer dock att styra dig till sina egna leverantörer och till sina egna arbetsbesättningar. Oberoende designers kommer att ha mest frihet och kan ge dig den bästa produkten eftersom de har färre begränsningar. De kommer dock att debitera dig för sina tjänster, antingen per timme eller i procent av projektkostnaden.
  • Allmänna entreprenörer: Samma GC som hanterar projekt för ombyggnad av kök kanske kan hjälpa dig i de tidiga stadierna av planeringen av köket, även om deras designassistans inte blir detaljerad förrän du anställer dem. Men de flesta GCs som bjuder på ett jobb kommer att erbjuda förslag och eventuellt planera skisser som en del av deras förslag. Att bara prata med entreprenörer kan hjälpa dig att klargöra dina egna planer.
 • 04

  Steg 3: Anställa entreprenörer. Eller inte.

  Oavsett om du själv har skapat din köksplan eller arbetat med en designproffs, när du väl har bestämt dig för en kökslayout och utvecklat ritningar, är det dags att fatta det viktigaste beslutet om vem du kommer att anställa för att förvandla dessa idéer. Det finns tre alternativ:

  • Hyra en GC (huvudentreprenör). Dessa är i allmänhet byggare / byggföretag som är specialiserade på att hantera större projekt från början till slut. De kan sträcka sig från små företag med två eller tre personer till ett stort företag med dussintals anställda. I stora företag varierar provisionen från GC mellan 15 och 25 procent av den totala arbetskostnaden. Mindre GC är ofta ägare / operatörsföretag där ägaren kan utföra en hel del av arbetet själv, eventuellt en eller två snickare och sedan lägga ut specialarbeten som ledningar, VVS och kakelinstallation. En ägare / operatörsentreprenör med goda resultat är ett utmärkt val för ett köksrenoveringsprojekt eftersom deras allmänna kostnader vanligtvis är mycket lägre än större företag. Dessa mindre entreprenörer debiterar vanligtvis inte en provision, eftersom deras kostnader räknas in i de totala jobbuppskattningarna.
  • Gör det själv. I andra änden av skalan gör du allt praktiskt arbete själv. Detta är ett praktiskt alternativ om du är en mycket erfaren DIYer, fullt kunnig i alla färdigheter som krävs och om du har gott om ledig tid för att göra jobbet. Men det här är inte ett alternativ för de svaga, för ombyggnad av köket är ett stort projekt. Det är inte ovanligt att en gör-det-självarbetare som klättrar på en större köksrenovering hittar ett helt år in i ett projekt med slutet fortfarande månader kvar. En bra DIYer kan dock sänka projektkostnaderna till hälften genom att göra allt arbete.
  • Hyra dina egna underleverantörer. En kompromissstrategi är att fungera som din GC-upptäckt, anställa och övervaka de enskilda underleverantörerna (snickare, rörmokare, elektriker, golvproffs etc.) själv. Detta kan spara en hel del pengar på ett GC-hanterat projekt, men det kräver en hel del ansträngningar för att hantera arbetsflödet och övervaka de olika underleverantörerna. En fördel med detta tillvägagångssätt är dock att du själv kan välja att ta itu med vissa aspekter av jobbet för att spara pengar. till exempel kan du välja att göra rivningen själv, sedan hyra snickare för att göra inramning, ledningar och VVS, sedan göra golv och skåpinstallationer själv.

  Bygglov

  När du är redo att anställa en huvudentreprenör eller börja arbetet själv är det dags att ansöka om tillstånd. Tillstånd måste erhållas från olika myndigheter. Din stad eller ditt land kan administrera tillstånd för el, VVS och byggnad. Ditt vattenföretag kan också behöva tillåta arbete som rör vattenförsörjning och dränering. Om en huvudentreprenör hanterar renoveringen får han alla nödvändiga tillstånd. Om du gör det själv, börja med att ringa till din lokala stad eller länstillståndsbyrå.

 • 05

  Steg 4: Förbereda dig för att leva utan kök

  Gör beredskapsplaner för måltider under den tid då ditt kök är ur drift. Med vissa köksförnyelser kan dina VVS-apparater och apparater vara igång i vissa delar av projektet. Oftare kommer dock din spis, handfat och andra apparater att kopplas bort och frånvarande under åtminstone en kort tid, eller kanske till och med i många veckor, när ditt kök ombyggs.

  Gör ordningar för att leva utan ditt kök under hur många veckor det kommer att vara ur drift. Du kanske kan klara dig om du flyttar några apparater till ett annat rum och ställer in ett informellt kök under hela tiden. Ett rekreationsrum eller hemmabar med handfat kan fungera som matlagnings- och matplats för denna tid. Om du lagar upp ett antal måltider i förväg och förvarar dem i en frys behöver du inget annat än en mikrovågsugn för att värma upp dem till måltiderna.

  Det här kan vara en tid då du äter fler måltider på restauranger, eller en tid när du befinner dig att gå med sympatiska vänner och släktingar för måltider vid deras hem - inbjudningar är troligt om du erbjuder att laga mat för dem.

 • 06

  Steg 5: rivning

  Med all förberedelse ur vägen är det första riktiga steget en bullrig och rörig en och en som också kan vara kul.

  Oavsett om det görs av dig eller huvudentreprenörens besättning, är det första steget på vägen till det nya köket att ta bort de gamla apparaterna och riva ut de gamla materialen. Det kan vara hårt fysiskt arbete, men det är inte särskilt komplicerat om inte rivningen innebär att man tar bort bärande väggar.

  Detta kan vara en del av det projekt du väljer att göra själv. Om så är fallet, kom ihåg att bära säkerhetsutrustning och vidta försiktighetsåtgärder om det finns risk för blybaserad färg eller asbest. Dessa material kräver särskild hantering. Och om du gör rivningen själv, måste du ordna en avrinningsdumper eller annat sätt att hämta skräp och eventuella kasserade apparater.

 • 07

  Steg 6: strukturell uppbyggnad

  När rivningen är klar börjar en typisk köksrenovering på allvar med att entreprenörens snickeripersonal utför det inramningsarbete som är nödvändigt för projektet. Beroende på ditt nya köks konfiguration kan detta innebära några mycket stora bygguppgifter. Lägger du till eller byter ut fönster? Eller ta bort fönster för att öka skåputrymmet? Att ta ner väggar för att öppna upp köket till resten av huset? Till och med mindre projekt för ombyggnad av kök kan behöva bjälkar förstärkas för att stödja tyngre apparater eller inbyggda till exempel en köksö.

  Köksmodeller returnerar en stor del av sin kostnad i förbättrat eget kapital
  Köksmodeller returnerar en stor del av sin kostnad i förbättrat eget kapital, men inte allt.

  Inramningsarbete är något många erfarna gör-det-själv-görare själva kan arbeta enligt de byggplaner som utvecklades under planeringsstadiet.

 • 08

  Steg 7: VVS, ledningar och HVAC grov-in

  Efter inramningsarbetet är nästa steg att nya eller omdirigerade rörledningar, ledningar och HVAC-kanalarbeten ska köras. Denna process är känd som den mekaniska grovfasen, och den görs normalt av licensierade rörmokare, elektriker och VVS-proffs som anlitas antingen av huvudentreprenören eller av en husägare som tjänar den rollen.

  Om du gör jobbet själv och lär dig när du går kommer det att gå långsamt. Rörmokare och ledningar är inte yrken du lär dig över natten, och kök kräver vanligtvis mycket nytt VVS och ledningar. De nuvarande kraven för kabeldragning för kök kan innebära att flera helt nya kretsar måste installeras. Arbetets komplexitet och de inneboende riskerna om ledningar och VVS inte görs korrekt betyder att alla utom de mest skickliga DIY-tillverkarna vill lägga ut detta arbete till proffs, som kan göra jobbet med anmärkningsvärd snabbhet.

  Rörmokare grovt in

  Om inte köksprojektet bara innebär att man byter ut ett handfat, diskmaskin och kylskåp på samma platser, kommer det normalt att ske en viss omläggning av vattentillförseln och avloppsledningarna till nya platser. Även om armaturerna förblir på samma ställe är det här en bra tid att uppdatera gamla rörledningar - till exempel galvaniserade stålrör kan ersättas med PEX. VVS-förändringarna kan vara ganska komplexa, till exempel om du flyttar ett handfat till en mittkö.

  När inloppsröret för VVS är klar kommer det att få den första av två inspektioner som krävs enligt tillståndskrav. Inspektören kommer att granska installationen medan väggytorna fortfarande är borttagna för att säkerställa att det har gjorts enligt kod. Om du själv har gjort detta arbete är det ditt ansvar att ordna inspektionen.

  Kabeldragning

  Så komplicerat som VVS kan vara, kan de elektriska serviceuppgraderingarna för en stor köksrenovering bli ännu mer svepande. Moderna kök har mycket tunga elektriska belastningar och koden kan kräva så många som sju kretsar eller mer. För att effektivt driva ett stort modernt kök bör ditt hem ha minst 200 amp-service. Detta innebär att många ombyggnadsprojekt för kök kräver att en elektriker uppdaterar hela elservicen till huset.

  När elektrikern kör de nya kretsarna till köket kommer han sannolikt att överge alla befintliga kretsledningar i köket för att driva nya ledningar för alla kökskretsarna. sHär måste också den grova installationen av ledningarna granskas och skickas av inspektören innan projektet kan gå vidare till nästa fas.

  HVAC grov-in

  Även om det inte alltid är nödvändigt, görs alla nya HVAC-kanaler som krävs av projektet samtidigt som lednings- och VVS-arbetet avslutas. Installation av plåtrör utförs vanligtvis av en HVAC-entreprenör som förstår luftflödets fysik och kan placera de nya ventilationsregisterna och returluftsregistren för kall luft på de mest effektiva platserna.

 • 09

  Steg 8: Efterbehandling av väggar och tak

  Med nästa steg börjar köket övergången från en stridszon till något som ser ut som ett kök.

  När VVS, lednings- och VVS-inbyggnaderna har slutförts och passerats av inspektören kan väggar och tak stängas. Ytterväggarna kommer att isoleras med glasfibervadd för att ge en buffert mellan köket och dåligt väder. Med tillgängliga vägghåligheter är det här en bra tid att installera högkvalitativ isolering.

  Därefter hängs gips och sömmarna tejps och avslutas. Väggar och tak är nu grundade och målade. Om tak struktureras, appliceras nu strukturen.

  Isolering, installation av gips och grundning och efterbehandling av väggar och tak är alla uppgifter som husägare själva kan göra för att spara pengar. Var dock medveten om att proffs kan göra detta mycket snabbt och är relativt billiga.

 • 10

  Steg 9: läggning av golv

  Golvinstallation är en av de sista etapperna innan skåp, apparater och armaturer installeras. Det sparas normalt till slutet för att förhindra slitage på det nya golvet.

  Om projektet hanteras av en totalentreprenör kommer hans golvunderleverantörer nu anlända för att göra installationen. Den tid som krävs (liksom kostnaden) beror på vilken typ av golv du har valt.

  • Ark vinyl är det billigaste golvvalet och kan vanligtvis läggas på en dag. DIY-görare kan göra det här jobbet, men eftersom arbetstiden inte är stor är professionell installation inte särskilt dyr.
  • Keramiska plattor kräver en bas av cementplåt, på vilken plattan fästs med tunnmortel. Brickan injekteras sedan. Även med billiga plattor kan professionell installation kosta på grund av omfattande arbetskraft. Gör-det-själv-görare som kan och är villiga att utföra detta arbete kan få bra kostnadsbesparingar.
  • Konstruerat trä känns som massivt lövträ (ytytan är äkta trä), men det är mycket billigare. Tung-och-spårplankor är relativt enkla för DIY-installatörer att installera.
  • Laminatgolv är ett mycket populärt val för kök på grund av det låga priset och enkel installation. Vissa former rekommenderas inte för fuktiga platser som kök. Laminatplankor är lätta för DIY-installatörer att installera.
  • Massivt lövträ: Lövträ är mindre populärt eftersom vatten kan snedvrida det om det inte snabbt tappas upp. Men med rätt vård är det ett bra val för köket. Installatörer kan lägga trä i ett medelstort köksgolv på tre dagar. Att installera trägolv själv är ett mycket svårt DIY-projekt.
 • 11

  Steg 10: Installera skåp och bänkskivor

  När köksrenoveringen närmar sig slutet installerar snickare i skåp och bänkskivor.

  Hängande av skåp kräver tålamod. Din lokala skåpleverantör bör ha arbetsbesättningar som kan hänga dina skåp, vanligtvis under en period av en dag eller två. Om du lägger ut underleverantörerna på arbetet kan någon kompetent snickare göra det här jobbet. Eller så kan du göra det själv, men du behöver hjälpare för att göra det.

  Även om det ser tillräckligt enkelt ut är det svårare att installera bänkskivor. Bänkskivor av keramiska plattor installeras förmodligen bäst av kakelproffs som också kan installera ditt keramiska kakelgolv. Om du använder konstgjorda material, som Silestone, Formica eller Corian, kanske du inte ens har möjlighet att göra DIY-installation, eftersom dessa material är svåra för DIY-tillverkare att ens köpa. Dessa fasta ytmaterial måste tillverkas och installeras av auktoriserade tillverkare kopplade till tillverkarna. Bänkskivor i granit, marmor och syntetisk kvarts är så tunga att det bästa alternativet är att få dem installerade av butiken som har tillverkat dem enligt dina specifikationer.

  Eftersom bänkskivor måste installeras helt plana och plana, beror god installation på underskåp som är helt plana och förankrade.

 • 12

  Steg 11: Installera apparater, VVS och ledningsarmaturer

  Du är på den näst sista varvinstallationen av apparater och de slutliga anslutningarna av VVS och belysning. Apparater levereras och sätts på plats, och rörmokaren återvänder för att koppla upp diskmaskin och kylvattenförsörjning och för att installera och ansluta diskbänken och kranarna. Elektrikern återvänder också för att installera armaturer och ansluta strömbrytare och uttag, och kanalöverdraget är installerat.

  En del av eller allt detta arbete kan utföras av husägare, men om proffsen användes för tidigare steg i lednings- och VVS-arbetet är de slutliga anslutningarna normalt en del av deras kontrakterade arbete.

 • 13

  Steg 12: inspektioner och sista handen

  När alla ombyggnadsuppgifter är klara är det dags för sista handen:

  Om du arbetar med en huvudentreprenör gör du en genomgång och skapar en lista med detaljer som inte uppfyller din fullständiga tillfredsställelse. Att diskutera denna stämplista med din GC är en normal del av alla ombyggnadsprojekt och inkluderar saker som trimformade fogar som inte passar exakt, fixering av ärr och dungar på väggarna som inträffade under apparatinstallationen, kranhandtagsskydd som ännu inte satts på plats, liksom alla större avvikelser du kan märka. Nu är det dags att se till att du är nöjd med allt arbete som har utförts.

  I slutet av projektet måste dina tillstånd "slutföras", det vill säga att de olika inspektörerna måste besöka ditt kök, granska arbetet och stämpla din tillståndsansökan "slutlig". Om du har arbetat med entreprenörer ordnar de normalt nödvändiga inspektioner, men om du har gjort arbetet själv är du ansvarig för att kontakta inspektörerna för att slutföra tillstånden.

  En bra entreprenör anställer en städare som är specialiserad på byggnadsrelaterad städning. Om du gör det själv, ge dig själv en andning och hyra en städare för att städa ditt kök.

  Och nu är ditt kök färdigt! Njut av det nya utrymmet och bekvämligheten, och känn dig bra med att ha gjort ett av de bättre hemrenoveringsvalen!

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail