För- och nackdelar med 5 populära sovrumsgolvmaterial

Bredvid heltäckningsmattor är trägolv det mest populära valet för sovrumsgolv
Bredvid heltäckningsmattor är trägolv det mest populära valet för sovrumsgolv.

Golvet i ditt sovrum är en särskilt intim yta. Det är det första dina bara fötter trampar på på morgonen och det sista de rör vid innan de klättrar i sängen varje natt. Effekten som sovrumsgolv har på en person är både fysisk och psykologisk, vilket gör ditt materialval till ett särskilt viktigt designbeslut.

Det finns många kriterier som du kan använda för att välja det bästa sovrumsgolvmaterialet. Vissa av dessa kan vara uppenbara, till exempel känslan av golvet under foten, eller dess visuella tilltalande. Du kanske också är bekymrad över miljöfrågor - gör golvet kemikalier utanför gasen, är det skapat på ett grönt sätt, och kommer det att återvinnas någon gång när det är dags att byta ut det? Och det finns också skötsel- och underhållsfrågor, samt livslängd att överväga. Vissa av dessa element kan vara viktigare för dig än andra, men alla bör beaktas när du gör ett golvval för ditt sovrum. Varje golvmaterial har både fördelar och nackdelar, inklusive de fem mest populära alternativen för sovrumsgolv.

Mattor

Mattan är det mest populära valet för en sovrumsgolvyta i Nordeuropa och många andra västländer, främst för att den är mjuk och varm på fötterna - en uppenbar fördel i ett rum där du ofta är barfotad. Den taktila komforten hjälper till att skapa en känsla av frodig lyx i rummet samtidigt som den skyddar dig från kalla tår på kalla vintermorgnar. Men det finns andra orsaker till att mattan är populär, liksom några anledningar till att du kanske inte vill använda den.

Fördelar
 • Värmeisolering : Heltäckningsmatta i kombination med en dyna av god kvalitet kan isolera golvet mot värmeförlust, vilket säkerställer att sovrummet förblir alltför varmt.

 • Ljuddämpning: I ett rum där du sover kan mattor absorbera ljud från utsidan och hålla ett sovrum tystare. Mattor är det bästa golvet för detta.

 • Ekonomiskt: Pris är en annan faktor som gör mattor i sovrummet så populära. Under de senaste decennierna har tillverkningsprocessen blivit så effektiv att kostnaden för lågmaterial kan vara så låg som 1,50€ till 2,20€ per m2 installerat, betydligt billigare än de flesta andra alternativ. Men kom ihåg att priset för avancerade specialmaterial, som ullmattor, kan vara ganska högre. Och mattor har en kortare livslängd än vissa alternativ, såsom lövträ.

 • Dämpad yta: Detta kan vara en säkerhetsfråga i sovrum som används av barn eller äldre vuxna, eftersom fall på mattor sannolikt inte kommer att orsaka skador på det sätt som ett trägolv eller annan stel yta kan göra. En dyna av god kvalitet under mattan kan öka kudden.

Nackdelar
 • Svårt att hålla rent: Flytande fläckar kan sippra djupt in i stoppningen och förbli permanent. Och mattor tenderar att locka både damm och små mikroskopiska organismer, vilket kan äventyra luftkvaliteten i sovrummet.

 • Fäller allergener: Mattor kan fånga pollen och andra allergiframkallande partiklar. Ingen mängd dammsugning kan helt ta bort allergener som fastnar djupt i mattans baksida och vaddering. Heltäckningsmatta är inte ett bra val för sovrummen hos allergiker.

 • Kan kemikalier utanför gasen: Även om tillverkningsprocesser för mattor är mycket bättre än de en gång var, kan vissa mattor fortfarande avgaskemikalier som formaldehyd, särskilt när mattan är ny. För personer med kemisk känslighet kan detta vara ett allvarligt hälsoproblem.

 • Vanligtvis inte återvinningsbart: Även om vissa installatörer kommer att ta bort gammal matta när de installerar nytt golv, är denna matta - och de syntetiska materialen som används vid tillverkningen - vanligtvis avsedda för deponier.

Trägolv

Bredvid heltäckningsmattor är trägolv det mest populära valet för sovrumsgolv. Bland fastighetsproffs betraktas äkta lövträ vanligtvis som ett av de bästa golvmaterialen. Det är inte bara vackert och slitstarkt, men det är också relativt varmt och slitstarkt. Ännu bättre, det är miljövänligt.

Fördelar
 • Attraktiv yta: Lövträ sträcker en varm, naturlig skönhet till ett sovrum. Utseendet varierar beroende på träslag och finish, men trä ger nästan alltid en känsla av urskönhet till ett rum.

 • Varmare och mer motståndskraftig än kakel och sten: Även om den uppenbarligen inte är så mjuk som mattorna, har lövträplankor en viss avkastning och är mjukare och varmare under fötterna än de flesta kakel- och stenalternativ. Lövträ kan kombineras med kastmattor och mattor för att göra golvet ännu bekvämare.

 • Förbättrar fastighetsvärdet: Även om det inte alltid var fallet, är lövträgolv på dagens fastighetsmarknad ett mycket eftertraktat golv, och bostäder med lövträ tenderar att sälja snabbare och till ett något högre försäljningspris.

 • Slitstarkt, långvarigt material: När det sköts ordentligt kan trägolv hålla lika länge som själva huset. Det är osannolikt att dina trägolv behöver bytas ut om du inte gör det av estetiska skäl.

 • Återvinningsbart material: I slutet av sitt liv har gamla trägolv nästan alltid en marknad som begagnat material. Många återvinningscentra accepterar gammalt trägolv, och om en deponi är det enda alternativet bryts lövträ naturligt.

 • Icke-allergiframkallande: Lövved är lätt att sopa och torka rent från damm, pollen och andra allergener. För allergiker är lövträ ett perfekt golv.

Nackdelar
 • Underhåll är svårt: trägolv är tåligt mot fläckar och skador, men när skador uppstår kan det vara svårt att reparera. Och lövträ måste tätas ibland och så småningom kommer det att behöva avlägsnas och omfinas.

 • Relativt dyrt: Kvalitet massivt trä är ett av de dyraste golvvalen. Material plus installationskostnader varierar från 4,50€ till 19€ per m2, beroende på vilken träslag du väljer.

 • Inget värme- eller ljudisoleringsvärde: Trägolv erbjuder inget isoleringsvärde och de är bullriga utan ljudabsorption eller dämpande effekt.

 • Hårdare än kork eller heltäckningsmatta: Även om det inte är en helt stel yta, riskerar fortfarande ett barn eller en äldre vuxen på trägolv att skada från fall.

Vad sägs om bambu?

Bambugolv klumpas ofta samman med lövträ, eftersom produkterna har samma kvalitet och använder samma installationsmetoder. Men bambuplantan är faktiskt en form av gräs, inte ett trä. Bambu växer mycket snabbt, vilket gör det till ett helt förnybart material, och golv av bambufibrer är faktiskt hårdare än de flesta lövträd, vilket gör det till ett mycket hållbart golv. Detta lättskötta golv kostar vanligtvis mindre än 3,70€ per m2 för material, och installationen tillför cirka 3,70€ per m2. Detta gör det jämförbart med mellangolv. Utseendet är ganska unikt och det är värt att kolla in bambugolv om du redan funderar på lövträ.

Korkgolv

Även om det fortfarande är ett relativt ovanligt golvmaterial blir naturligt korkgolv mer populärt i sovrum, där det har många dygder. Bland dess viktigaste egenskaper är dess förmåga att isolera mellan våningar. Detta kan hjälpa till att ge ljudisolering samtidigt som det hjälper till att hålla värme och luftkonditionering där det hör hemma.

Fördelar
 • Svampig och mjuk under foten: Kork är en smidig yta som är extremt bekväm på fötterna. Bredvid mattor är detta ett av de mest förlåtande golven när en person faller.

 • Varm under foten: Detta material är varmare än lövträ, men inte lika mysigt som heltäckningsmattor.

 • Isolationsvärde: Kork är fylld med miljontals små luftbubblor, som tjänar både värme- och ljudisoleringsvärde.

 • Men kork är fortfarande bättre för miljön än heltäckningsmattor
  Men kork är fortfarande bättre för miljön än heltäckningsmattor, vinyl eller laminatgolv.

  Enkelt underhåll: Till skillnad från mattan, som kan vara ett jobb att ta hand om, är korkgolv relativt problemfria. Så länge ytförslutningen appliceras ordentligt och förseglingen återförs regelbundet kommer själva materialet att vara praktiskt taget immunt mot fläckar.

 • Antiallergi, antimikrobiell: Kork är naturligt resistent mot mikrober och dammfångande statisk, vilket innebär att den inte orsakar samma luftkvalitetsproblem som ofta orsakas av mattor.

Nackdelar
 • Mindre "grönt" än lövträ: Även om kork i sig är ett naturligt material som inte förorenar använder tillverkningsprocessen hartser och lim som använder syntetiska kemikalier. Du kan ha problem med att hitta ett återvinningscenter som tar emot gamla korkgolv. Men kork är fortfarande bättre för miljön än heltäckningsmattor, vinyl eller laminatgolv.

 • Lätt repad: Det stora problemet med korkgolv är att det är ett relativt mjukt material och lätt repas från husdjursklor, möbelben och höga klackar.

 • Kortare livslängd än lövträ: Kork måste bytas ut med jämna mellanrum, även om vissa produkter kan efterfinas några gånger mellan installationerna. Välskött kan dock ett korkgolv fortfarande vara 25 år.

 • Relativt dyrt: Kork är nästan lika dyrt som lövträ, med tjockare, längre kvalitetskorkgolv av högre kvalitet som kostar lika mycket som många lövträalternativ.

Vinylgolv

Oavsett om det har formen av plåtvinyl, vinylplattor eller nyare lyxiga vinylgolv (LVF) tungplankor, är vinyl ett överraskande mångsidigt golvval för sovrum. Detta är inte längre ett golv reserverat endast för badrum och kök. Ett brett utbud av utseende finns nu, med lyxiga vinylprodukter som nästan inte kan skiljas från trä, keramik eller sten. Nackdelarna hänför sig till det faktum att vinyl är plast och, som ett resultat, avgaser kemikalier och inte kan återvinnas.

Fördelar
 • Nästan vattentät: Även om detta är viktigare i badrum och kök, kan vinylens vattentäta natur vara av värde i sovrum med angränsande badrum. Den vattentäta naturen gör också detta golv enkelt att rengöra.

 • Enkelt underhåll: Sovrummen är rum med relativt låg trafik och vinyl hålls enkelt ren genom svepande och ibland fuktig moppning.

 • Något mjukt: Även om det inte är så mjukt som heltäckningsmatta, är vinylgolv det näst bästa valet i rum där du är orolig för att någon ska falla.

 • Enkel installation: Vinylgolv, särskilt kakel och lyxiga vinylplankor, är relativt lätta för DIY-installatörer att installera.

 • Billig: Enligt nationella genomsnitt, plåt vinyl kostar ungefär 2,20€ per m2 för att installera, medan lyx vinyl plankor genomsnitt ca 5,20€ per m2, även om dessa kostnader mycket mindre om du installerar golv själv. Detta ger vinylgolv till låg kostnad för rekommenderade sovrumsgolv.

 • Relativt långvarig: Eftersom sovrummen är områden med relativt låg trafik, kan ett vinylgolv av hög kvalitet enkelt ta 10 till 20 år.

Nackdelar
 • Inte ett "grönt" val: Den största nackdelen med vinyl är att det är relativt dåligt för miljön. Produktionen använder icke-förnybara petroleumsresurser och det kräver betydande energi för att tillverka.

 • Kan avgas-kemikalier: Nya vinylinstallationer, särskilt de som använder appliceringsmetoder för limning, kan avge Vocs och farliga kemikalier som formaldehyd i flera veckor efter installationen.

 • Inte återvinningsbart: När vinylgolv når slutet av sin livslängd och tas bort är det troligtvis avsedd för en deponi, med syntetiska material som sannolikt kommer att hålla i århundraden innan de går sönder.

Linoleumalternativet:

Linoleum är det ursprungliga elastiska golvet, tillverkat av linolja och andra naturliga ingredienser. Vinylgolv ersatte ursprungligen linoleum, men husägare som är oroliga för miljöbelastningen av vinylgolv har nu återupptäckt linoleum, som har de flesta av samma dygder som vinyl men är ett mer miljövänligt val. Linoleum är något dyrare än de flesta typer av vinylgolv, och designvalet kan vara mer begränsat, men det är värt att undersöka om du funderar på ett elastiskt golvmaterial.

Laminatgolv

Laminatgolv är tillverkat av ett tunt lager av plastlaminat tryckt med ett designskikt, bunden till ett grundskikt av högdensitets fiberboard (HDF) och toppat med ett klart slitskikt. Det är ett anmärkningsvärt mångsidigt material som kan tillverkas för att se ut som nästan vilket material som helst, inklusive lövträ, sten eller till och med metall. Laminat är förmodligen det bästa alternativet för en DIY-golvinstallatör eftersom den är gjord speciellt för enkel installation. Det är också ett billigt alternativ som fortfarande erbjuder ett attraktivt utseende.

Fördelar
 • Lätt att installera: Laminatplankgolv använder en modifierad form av tunga och spåranslutningar, ibland kända som "klicklås". Detta är ett av de enklaste golvmaterialen för noggranna DIY-installatörer att installera, även om ytbehandling är avgörande.

 • Många designalternativ tillgängliga: Laminatgolv har nu funnits i årtionden, och tillverkare erbjuder ett nästan oändligt utbud av stilar och mönster, varav många är ganska bra efterliknar lövträ eller natursten.

 • Billigt: Bra laminatgolv kan vanligtvis köpas för mindre än 2,20€ per m2, med installationen 1,50€ till 6€ per m2. Med totalkostnader som vanligtvis ligger under 7,50€ per m2 är laminatgolv bara något dyrare än vinyl.

Nackdelar
 • Kan repas: Med tiden är det nästan omöjligt att undvika att repa det klara slitlagret på laminatgolv, vilket ägare av aktiva hundar med oklippta tånaglar kan intyga. Laminat av bättre kvalitet har tjockare, mer hållbara slitlager, men även med dessa kommer golven så småningom att repas.

 • En hård yta: Även om de kan likna hårt träslag har laminatgolv ännu mindre motståndskraft än trä, och ett fall på ett laminatgolv kommer att skada och kanske skada. Det här är kanske inte det bästa valet i ett sovrum för små barn eller äldre vuxna.

 • Inget isoleringsvärde: Laminatgolv erbjuder inget värmeskydd och de hårda ytorna tenderar att eka ljud ihåligt. Ett underlag av god kvalitet kan hjälpa till att dämpa ljudet något.

 • Svårt eller omöjligt att reparera: Till skillnad från lövträ är laminatgolv nästan omöjligt att reparera när skadan blir omfattande. Det är teoretiskt möjligt att demontera och byta ut enskilda plankor, men det är vanligare att hela golvet tas bort och byts ut. Och till skillnad från lövträ, som kan täckas upp flera gånger, kan laminatgolv inte efterfinas.

 • Kan ha en "billig" känsla: När de först introducerades var laminatgolv en innovativ produkt som sågs som något avancerat, men på dagens fastighetsmarknad ses laminat ibland som ett fyndkällarval jämfört med lövträ, porslin / keramikplattor eller till och med lyxig vinyl.

 • Inte en grön produkt: Laminatgolv är plast, och som de flesta plaster kan det ta många, många år (kanske århundraden) att bryta ner på en deponi. Tyvärr finns det nästan ingen återvinningsmarknad för gammalt laminatgolv hittills, och när det kastas hamnar det vanligtvis på dessa deponier.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail