Gör det själv kontra professionell ombyggnad av badrum

Slutsatsen är att ett badrumsrenovering i allmänhet kostar mindre än hälften av att ha en GC som gör jobbet
Slutsatsen är att ett badrumsrenovering i allmänhet kostar mindre än hälften av att ha en GC som gör jobbet.

Till och med erfarna DIYers slukar och andas djupt när man överväger att ta hand om ett badrumsrenoveringsjobb. Förutom kanske ett kök är inget projekt mer involverat i termer av system och färdigheter. Badrumsrenovering handlar om VVS, el- och kakelarbeten - alla högkvalificerade branscher. Det är tätt, tätt arbete också, där varje m2 räknas. Och så finns det de ofta förekommande överraskningarna, till exempel när du hittar ruttnande undergolv och balkar under en läckande dusch eller gjutjärnsrör som har rostat så att de smuler. Och slutligen finns det tidspress. Ett badrum är ett viktigt utrymme, och en DIYer är under stort tryck för att få rummet ombyggt och tas i bruk så snabbt som möjligt.

Den uppenbara lösningen är att ringa in proffsen, oavsett om det innebär att anställa en huvudentreprenör (GC) för att hantera projektet från början till slut, eller att anställa och hantera dina underleverantörer för varje steg i processen. Proffsen kommer att göra jobbet bra och nästan säkert snabbare än du kan.

Men det finns en riktig (och mycket viktig) anledning till att du inte skulle anställa proffs för att hantera ditt badrumsrenoveringsjobb: pengar.

Kostar

DIYers gillar ofta att prata om den personliga tillfredsställelsen som går med att göra jobbet själv, men verkligheten är att spara pengar är den enskilt största anledningen till att människor själva tacklar hemförbättringar. Även ett litet badrum kan enkelt kosta dig 14900€ om det totalrenoveras av en totalentreprenör. Med 190€ per m2 som ett vanligt medelvärde för att beräkna entreprenörskostnader kan ett stort 150 m2 badrum närma sig 29900€ när det slutförs av en bra entreprenör. Samma badrum helt ombyggt själv kan kosta 56€ per m2, eller totalt 8210€ om du väljer dina inventarier noggrant med tanke på budgeten.

Slutsatsen är att ett badrumsrenovering i allmänhet kostar mindre än hälften av att ha en GC som gör jobbet. I huvudsak kommer du att behålla alla materialkostnader men spara arbetskraftskostnaderna. De besparingarna kommer att köpa mycket schampo.

Naturligtvis är bekvämligheten sin egen lyx och en som det kan vara värt att betala för. I det här fallet betyder lyx inte ett spa-liknande badrum med toskansk kakel, utan lyxen att någon annan gör det tunga lyftet medan du håller händerna rena. Det finns verkligen värde i att duktiga proffs gör jobbet snabbare och kanske bättre än du kan göra det själv.

Slutsatsen: Sanningen är att de flesta DIY-tillverkare med måttlig erfarenhet kan göra minst ytrenovering av ett badrum, speciellt om de använder samma material av entreprenörsklass som proffsen är beroende av. Men ska du göra det själv? Det är en annan fråga, och att komma fram till ett svar innebär att man tittar på de individuella övervägandena i ett stort badrumsrenoveringsprojekt.

Tid

Balanserat med kostnadsbesparingarna för att göra jobbet själv är den brutala verkligheten att DIY-användare vanligtvis tar mycket längre tid att göra jobbet. Du kan spara otroligt mycket veckor eller månader även genom att anställa proffs. En upptagen husägare som klämmer om byggnadsarbeten i ett hektiskt schema kan ta sex månader att noggrant bygga om ett extra badrum, medan samma badrum kan piskas i form på ett par veckor av en entreprenör och hans team.

Ditt huvud kommer att snurra när du ser professionella entreprenörer göra ett nummer på ditt badrum. På morgonen har du ingen dusch. Arbetarna kommer och du går till jobbet. Du kommer hem. Nu är det en dusch.

Slutsats: Om du bara har ett badrum måste du anställa proffs. Om du har ett andra badrum och har råd att ha ett ur drift ett tag är DIY-alternativet mer realistiskt.

Inramning

Det grundläggande snickeriarbetet med att bygga väggar, boxas i dusch eller badkar, och installera isolering och ångspärrar är inte så svårt. De flesta gör-det-själv gör det här arbetet, men det kräver noggrant att följa specifikationerna för dina inventarier och skåp. Precision är viktigt när det gäller inramningsarbetet.

Slutsats: Om du känner dig runt en hammare, ge det en chans.

VVS och ledningar grov-in

De mekaniska systemen i ett badrum är föremål för alla typer av regler och föreskrifter, och professionella rörmokare, elektriker och VVS-entreprenörer hanterar dessa frågor varje dag och kommer att känna till detaljerna i lokala kodkrav. Såvida du inte är en erfaren hushållsinstallatör och elektriker är det en bra idé att lämna VVS, ledningar och HVAC grovt arbete till proffs.

Slutsats: Även erfarna gör-det-själv-görare lämnar ofta större ledningar och rörsystem till proffsen. Ta itu med detta bara om du är väldigt säker.

Golv

Att installera badrumsgolv är relativt enkelt för DIYer och ganska enkelt för vissa typer av golv. Du får ingenting genom att proffs tar på sig de lättinstallerade beläggningarna som till exempel lyxiga vinylplankor, som kan göras på en kväll av en DIYer som noggrant har studerat teknikerna. Att anställa ett proffs för att installera lyxig vinyl är nästan otänkbart - materialet är så enkelt att installera.

Keramik- och porslinsplattor lämnas ofta till proffs, men med tanke på det begränsade golvyta i badrummet finns det ingen anledning att du inte kan göra det själv också. Det tar inte lång tid att lära sig grunderna för kakelinstallation, och du kan enkelt lägga ett medelstort badrumsgolv på en helg.

Slutsats : De flesta gör-det-själv gör det lätt och tillfredsställande att installera golvet.

Väggytor

Även erfarna gör-det-själv-görare lämnar ofta större ledningar
Slutsats: Även erfarna gör-det-själv-görare lämnar ofta större ledningar och rörsystem till proffsen.

Om de är värda sin vikt kommer professionella gipsväggar nästan alltid att producera felfria badrumsväggar. Även den bästa husägaren slutar med avvikelser som måste ignoreras eller täckas på bekvämt sätt.

Att installera fuktbeständigt grönt bräde i badrummen skiljer sig inte så mycket från att hänga konventionell gips i andra delar av hemmet. Mudding och slipning till en jämn yta är det som skiljer husägaren från gipsentreprenören som gör detta varje dag. Om du kan acceptera brister kan du spara en liten summa pengar på att hänga och avsluta dina egna.

Slutsats: Med tanke på den blygsamma kostnaden kan det vara bra pengar att låta proffs hänga, tejpa och lera din gips. Men gör-det-själv-görare kan också göra detta arbete och spara lite pengar.

Skåp och bänkskivor

Den största fördelen med att proffs installerar skåp och bänkskivor är den enkla bekvämligheten. Ett professionellt besättning på två eller tre arbetare kan navigera i skåpen på plats och montera dem snabbare och enklare än du kan göra det. Men badrummen har inte mycket skåp och bänkskivorna är vanligtvis korta. För de mindre utrymmena i badrummen kommer du med stor sannolikhet att köpa ett badrums underdel i en föreskriven bredd som du enkelt kan hantera själv. Många kommer ihop med underdelar för underdelar, vilket gör installationen av bänkskivan till en snäpp.

Slutsats: Husägare kan göra det här. Med undantag för stora badrum kommer husägare att tjäna lite på att proffs installerar skåp och diskar.

Installation av dusch / badkar

Att installera en dusch är svårt när du bygger upp din duschpanna och täcker väggar med kakel. Medan du kan göra detta vill de flesta anställa proffs för det här steget. Att installera en förkonstruerad duschkabin kan dock vara praktiskt för DIY-görare.

Att efterbehandla ditt badkar / dusch själv kan ge acceptabla resultat. Att hyra ut ett glasföretag ger dig en bättre finish, främst för att företagen gör bättre förberedelser.

Slutsats: Detta är ofta svårt arbete som bäst hyrs ut till proffs. DIYers kommer att behöva tålamod och mycket hjälp om de försöker.

Installation av handfat och kran

Så länge försörjningsrören redan går till din diskbänk och ett avloppsrör tar slut är det enkelt att installera handfat. Det finns ingen anledning att låta en rörmokare installera din diskbänk. Men om installationen kräver rörledningar, ta in en rörmokare. Om ditt projekt har inkluderat större grovt arbete utfört av en rörmokare kan ett återbesök för att göra de sista anslutningarna vara en del av hans budtjänst.

Slutsats: Gör det här om du redan har rörledningarna; hyra ut det annars.

Toalettinstallation

Toaletter är klumpiga och tunga, men de är inte svåra att installera. Om du inte redan har en rörmokare att installera andra kranar och armaturer, finns det ingen anledning att du inte kan installera toaletten själv.

Slutsats: En DIY-uppgift, såvida inte en rörmokare redan gör andra kopplingar.

Måla och trimma

Även husägare som är tveksamma till att göra det själva för de flesta andra ombyggnadsuppgifter kan hantera målningen och trimma installationen. Att hyra målarentreprenörer är vettiga för stora utrymmen men inte för de små väggytorna i badrummen. Hårdvara, speglar och andra trimdelar är också ganska enkla att installera själv.

Slutsats: Du tjänar lite genom att hyra ett målningsföretag för att måla ditt badrum eller en snickare för att hänga speglar och installera handdukstänger. Gör det själv.

Sammanfattning

Om inte ditt badrum är ovanligt stort kan du göra de flesta mindre uppgifter inom detta övergripande projekt. För badrenoveringar på kärnnivå hyrer många DIY-användare fortfarande ut elektriker och rörmokare men gör resten av jobbet själva. För ombyggnader på ytan som inte kräver några större kabeldragningar och VVS-förändringar är hela projektet inom räckhåll för en DIYer.

Men kom ihåg att professionella entreprenörer kan göra jobbet bättre och snabbare än du kan. Väg kostnadsbesparingar mot dessa fördelar när du fattar ditt beslut.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail