Renovera ditt lilla badrum snabbt och effektivt

Tillsammans med att du definierar typen av litet badrum
Tillsammans med att du definierar typen av litet badrum, håller du på att ombygga, överväga vem som ska använda badrummet.

Husägare föreställer sig ofta att ombyggnad av ett litet badrum - ett som är ungefär 50 m2 eller mindre - kommer att bli mycket snabbare, mycket enklare och mycket billigare än att bygga om ett stort badrum. Och de är ofta förvånade över att de bara är lite snabbare, lite lättare och lite billigare. Anledningen? Ett litet badrum har de flesta av samma element som ett stort badrum och ombyggnad kräver hjälp av samma efterfrågade yrkesverksamma som ett stort badrum. Verkligheten är att ett 50 m2 badrum kan vara en tredjedel så stort som ett stort 150 m2 badrum, men ombyggnad kostar vanligtvis cirka 75 procent av ett stort bad när det gäller tid, pengar och ansträngning.

Ändå finns det sätt att göra ditt lilla badrumsrenoveringsjobb lite snabbare och billigare.

Planeringshänsyn

Badrummen kan kategoriseras som en av tre typer, oavsett storlek. Att känna igen vilken typ av badrum du har hjälper dig att vara realistisk i din planering.

 • Pulverrum: Större hem har ofta ett pulverrum eller halvbad, som har lite mer än ett handfat, toalett och en dörr för privatlivet. Det är ett bekvämt badrum som används av familjemedlemmar och gäster när de inte behöver bekvämligheterna i ett komplett badrum. Den lilla storleken och ett begränsat antal fixturer gör att ett pulverrum kan byggas om ganska snabbt, men eftersom det är ett sekundärt badrum betyder det också att du kan ta dig tid eftersom det finns minst ett annat badrum som kan fyllas i under ombyggnad.
 • Fullt badrum: Denna term avser alla badrum med ett komplett utbud av bekvämligheter-toalett, fåfänga, handfat och badkar / dusch. Det är ett badrum som normalt används varje dag. I hem med två eller flera badrum kan ett badrum betecknas som masterbadet, medan andra är dedikerade till ett eller flera barn. Kompletta badrum får mycket användning, vilket påverkar de fixturer och material du väljer för det.
 • Gästbadrum: Detta är ett badrum med full service, med handfat, toalett och dusch eller dusch / badkar, men ett som används sporadiskt, oftast när gästerna besöker. I tombohem kan ett barns badrum omvandlas till ett gästbad. Eftersom gästbad endast används enstaka gånger väljer många att använda ekonomi-inventarier och material, vilket kan sänka kostnaderna kraftigt. Och eftersom det här är ett sekundärt badrum kan du ta dig tid att bygga om det, vilket också sparar kostnader.
 • Master badrum: Detta är ett badrum med full service som du använder dagligen. I hem med två eller flera badrum, uttrycker "master" vanligtvis den som används av hemmets ägare dagligen. I hem med endast ett badrum fungerar det badrummet som masterbad, även om det är ganska litet. Detta är vanligtvis ett ganska viktigt rum, där ägare kan spendera en hel del pengar på högkvalitativa, hållbara och attraktiva inventarier och material.

Tillsammans med att du definierar typen av litet badrum, håller du på att ombygga, överväga vem som ska använda badrummet.

 • Du: Om ditt lilla badrum råkar vara ditt huvudbadrum använder du det för allt, från att sminka till att använda toaletten till att duscha. Du kanske vill plundra på förvaringsskåp och avancerade material. När allt kommer omkring måste du titta på detta badrum minst två gånger om dagen under många år.
 • Barn: Små badrum för barn kan behöva uthärda årtionden av användning och missbruk. Små barn behöver ett badkar; duschar är värdelösa. Golv är viktigast eftersom små barn kan översvämma badrumsgolv med vatten genom att bara gå ut ur badkaret. Bra hållbara armaturer och vattentäta golv och väggar är viktiga för badrum som används av barn. Bra lagring är också viktigt.
 • Övernattningsgäster: Om detta badrum är för övernattningsgäster kanske du vill spara på materialkvaliteten. Du behöver inte heller ökat lagringsutrymme för gästerna.
 • Dagens gäster: För ett pulverrum behöver du lite mer än ett handfat, toalett och handdukstång. Diskbänken kan till och med vara en dekorativ diskbänk - ett kärlhandfat, till exempel eftersom gästernas enda behov är att tvätta händerna.
 • Äldre eller funktionshindrade: Den här speciella användarklassen kan kräva ytterligare eller utökade funktioner som gripstänger, nedre diskar och halkskydd. Om ditt lilla bad kan rymma det är ett badkar ett utmärkt hjälpmedel för äldre eller funktionshindrade.

Tid är pengar

Det finns ingen väg runt det: Det kostar mer att modernisera snabbt än att ta dig tid. Detta beror främst på att en snabb ombyggnad verkligen kräver en totalentreprenör (GC) för att samordna projektet med olika underleverantörer (rörmokare, elektriker, kakelentreprenörer), och du betalar för huvudentreprenörens skicklighet och erfarenhet. Även om det är möjligt för en husägare att fungera som sin egen huvudentreprenörsintervju, anställa, övervaka och betala enskilda yrkesverksamma för att göra sitt arbete i ordning, är det alltid en långsammare process än att låta en GC samordna sina föredragna underleverantörer. Att hyra dina egna underleverantörer kan dock spara en hel del pengar, eftersom du eliminerar tid och omkostnader för huvudentreprenören.

Den billigaste vägen av alla brukar också vara den som tar mest tid: att göra hela eller större delen av arbetet själv. En mycket (mycket) skicklig DIYer med gott om tid och en grupp villiga vänner och hjälpare kan kanske avsluta ett badrumsrenovering nästan lika snabbt som en allmän entreprenör, men väldigt få husägare faller inom den kategorin. Och det är frågan om kvalitet: bra entreprenörer kommer att göra jobbet professionellt, medan många DIY-installationer kommer att kännas igen som en amatörs arbete.

Även om det finns undantag spelas formeln sant ut i de flesta fall:

 • Snabb (anställa proffs) är dyrt.
 • Billigt (DIY) är långsamt.

Pro vs DIY. Eller båda

Valet av om du ska göra jobbet själv eller att anställa proffs (huvudentreprenör eller sköta dina egna underleverantörer) beror naturligtvis på din bedömning av dina egna färdigheter, men också på din budget och din tidsplan. Om du har begränsade DIY-färdigheter och det lilla badrummet är det enda badrummet du har, är det värt den extra kostnaden för att anställa proffs att göra ombyggnaden klar och korrekt, även om det innebär att du tar ett lån för att göra det.

Å andra sidan, om ditt hem har ett eller flera extra badrum som kan fyllas i, och om du har måttliga till avancerade DIY-färdigheter, finns det ingen anledning att du inte kan ta dig tid och göra hela eller större delen av jobbet själv. Denna rutt har också fördelen att du får tid att hitta och köpa allt material till ditt badrum, vilket kan ge enorma kostnadsbesparingar.

Det finns också entreprenörer som är helt villiga att dela upp arbetet med energiska och skickliga husägare. Du kan till exempel erbjuda att göra allt rivnings- och målnings- / efterbehandlingsarbete själv i utbyte mot ett rabatterat bud från en totalentreprenör. Och om det finns andra uppgifter som du kan och vill ta dig an, diskutera detta med din entreprenör. Men se till att diskutera det på förhand. Tid är pengar för en totalentreprenör, och han vill inte att hans framsteg ska försenas medan en husägare tappar över installationen av keramiska plattor, till exempel.

Välja och köpa material

Badrumsentreprenörer ger dig alltid en rad val när du väljer material och inventarier, men du kan fortfarande förvänta dig att betala lite på dessa material. Det finns inget bättre sätt att sänka kostnaderna än att göra din undersökning och leta efter rabatterat material från online-källor eller lokala återförsäljare som kanske stänger förra årets produktlinjer. Om du har tid och en plats att lagra material, kan du köpa allt du behöver för att omforma ditt lilla bad i god tid ditt ombyggnadsjobb mycket billigare och mycket snabbare.

Varning

Vissa huvudentreprenörer installerar det material du väljer och köper själv, men andra föredrar (eller till och med insisterar på) att arbeta med de leverantörer de känner till. Om du arbetar med en entreprenör, diskutera detta i förväg och se till att du är överens.

Processöversikt

Ändå finns det sätt att göra ditt lilla badrumsrenoveringsjobb lite snabbare
Ändå finns det sätt att göra ditt lilla badrumsrenoveringsjobb lite snabbare och billigare.

En allmän översikt över ombyggnadsprocessen hjälper dig att avgöra var du kan spara tid eller pengar.

 • Planering. Både DIY och entreprenadrenoveringsjobb beror på god planering i förväg för att kontrollera kostnader och hålla saker snabba. Några av de viktigaste elementen inkluderar ritningsplaner (viktigt om din ombyggnad kommer att innebära layoutändringar i badrummet), erhålla bygglov, underteckna kontrakt med alla proffs som du kommer att använda och schemalägga deras tid samt inköp och beställning av material. En huvudentreprenör kommer att göra det mesta av detta arbete åt dig (det är därför han kostar mer), men för att spara pengar kan du göra allt planeringsarbete själv.
 • Rivning. Alla ombyggnadsjobb börjar med att riva ut och ta bort element som kommer att bytas ut. Beroende på nivån på ditt ombyggnadsjobb kan detta vara en enkel fråga om att ta bort gamla armaturer och golv, eller så komplicerat som att ta bort allt ner till väggbultarna och golvbjälken. Hur som helst kan detta vara hårt arbete men det är inte svårt, och de flesta husägare kan göra detta arbete själva för att spara pengar. Mest rivning kan göras på en helg. Du kommer att behöva hyra en avfallshanterare eller ordna att ett avyttringsföretag tar bort en hög med rivningsrester.
 • Inramning grov-in. Detta avser alla strukturella inramningsarbeten som krävs. Ombyggnader på låga nivåer behöver kanske inte alls vara grova, medan andra kan involvera arbete som inramning i en ny duschkabin. Medan vissa färdigheter är inblandade kan DIY-tillverkare vanligtvis göra detta arbete om de har måttligt goda snickerifärdigheter. Inramningen kan kräva en inspektion för att säkerställa att arbetet utförs korrekt.
 • Rörmokare grovt. VVS-arbetet är ett område där DIY-görare bör vara försiktiga, eftersom resultaten av en dålig installation kan vara katastrofala. Mycket skickliga DIY-görare kan göra sin egen VVS (och spara mycket pengar), men de flesta DIY-remodelers anställer proffs för VVS-arbetet. Rörmokaren kan göra flera besök under ombyggnadsarbetet - det är en anledning till att detta är en av de dyrare komponenterna i projektet. Två inspektioner krävs: en i grovfasen, en annan efter den slutliga installationen.
 • Elektrisk grovbearbetning. Det här är en annan uppgift som bör lämnas i händerna på proffs såvida du inte är en av de få få DIYers som är experter på det. En licensierad elektriker kommer att driva nya kretsar där det behövs, installera belysnings- och ventilationsfläktar och kommer att ordna arbetet som ska inspekteras. Senare, efter att inspektionen är klar och väggarna och taket är färdiga, kommer elektrikern att återvända till anslutningsuttag, armaturer och fläktar. Två inspektioner krävs vanligtvis: en i grovfasen, en annan efter den slutliga installationen.
 • Installation av gips. De flesta ombyggnadsjobb kommer att innebära att man öppnar åtminstone en del av väggarna och taket, och efter att VVS- och kabeldragningar har inspekterats och passerats kan en gipsproffs eller DIYer sedan installera och avsluta gipsväggen. Detta är lite tråkigt arbete, men det ligger väl inom de flesta DIY-görarnas skicklighetsnivå. Pengarna är dock blygsamma eftersom professionell installation av gips inte är dyr.
 • Kakel och golv. Keramiska plattor kan utgöra en av de mer betydande kostnaderna för ett badrum, både när det gäller tid och materialkostnader. Dusch och golv i keramik är premiummaterial som många husägare väljer att lämna åt proffsen för installation. Kakelarbete kan vara svårt att få rätt för en DIYer, men de kostnadsbesparande belöningarna kan vara betydande, eftersom detta är arbetskrävande arbete. Andra golvalternativ är betydligt billigare, såväl som vänligare för DIY-installation. Kakel och golv är ett område där du kan spara pengar genom att undersöka och köpa material online eller när produktlinjer avbryts.
 • Skåp. I de flesta fall installeras fåfängor, fåfängor och andra väggskåp efter att väggar och tak är färdiga men innan de slutliga VVS-armaturerna installeras. Detta kan vara lite klumpigt att göra i ett litet badrum där utrymmet är begränsat, men många gör-det-själv gör det.
 • Anslutning av fixtur. Det sista steget är att rörmokaren och elektrikern återvänder för att installera de olika armaturerna och göra VVS- och ledningsanslutningarna. Det finns en inneboende fara med allt VVS- och ledningsarbete, men när proffs har kört VVS och ledningar inuti väggarna ligger de slutliga kopplingarna inom kompetensområdet för erfarna DIYers. Se dock till att den slutliga installationen är inspekterad.

10 designtips för bättre små badrum

1. Använd ett hörnhandfat. I mycket små badrum kan ett handfat som är konfigurerat för att passa i ett hörn vara ett utmärkt platsbesparande alternativ. Även sockelhandfat kan vara svårt att passa i mycket små badrum.

2. Använd en duschridå eller skjutdörr. Duschdörrar som svänger på gångjärn kanske inte fungerar för små badrum. Använd istället en duschdraperi eller glasduschdörr som glider på spår.

3. Välj en fåfänga med rundade hörn. I trånga utrymmen kan fåfänga med skarpa hörn vara farligt. En fåfänga med rundade hörn kan förhindra blåmärken i höfterna.

4. Förläng disken över toaletten. Lite extra diskutrymme som skapas när fåfängesdisken sträcker sig över intilliggande toaletten kan vara förvånansvärt effektivt.

5. Använd storskaliga mönster. Stora rutor, breda ränder och andra stora mönster kan lura ögat och få utrymmen att se större ut.

6. Spegla väggen. I trånga utrymmen kan det med hjälp av en spegel uppta hela väggen bakom fåfängan hjälpa två personer att använda den samtidigt.

7. Montera handduksstången på dörren. När utrymmet är begränsat kan du hålla handdukar på duschdörren eller på baksidan av entrédörren.

8. Välj en tråghandfat. När den monteras på en vägg frigör den låga profilen på en tråghandfat golvutrymme för förvaring.

9. Använd en fåfänga med öppna hyllor. Öppna hyllor erbjuder förvaring utan att svänga dörrar som kan komma i vägen i ett litet badrum.

10. Använd en väggmonterad kran. Att montera en kran på väggen möjliggör en mindre fåfänga, vilket hjälper till att frigöra utrymme i ett litet badrum.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail