Hur man rengör en spishäll?

Torka av spishällen med en svamp doppad i varmt tvålvatten för att ta bort smulor
Torka av spishällen med en svamp doppad i varmt tvålvatten för att ta bort smulor, fett och fastnat mat.
Översikt
 • Arbetstid: 30 minuter
 • Total tid: 30 minuter
 • Färdighetsnivå: Nybörjare

Krukor kokar över, fett stänker, spill händer i varje kök och du har en smutsig spishäll. Hur du hanterar problemet beror på vilken typ av spishäll du har. Men en regel gäller för alla typer: rensa upp problemet så snart som möjligt. Ju längre du lämnar en röra på spisen, desto svårare blir det att ta bort.

Det finns tre grundläggande typer av spishällar: elektriska spolar, gasbrännare och släta, keramiska glasplattor. Om du har en ny spishäll, ta dig tid att läsa tillverkarens rekommendationer för rengöring och underhåll av ytan.

Hur ofta ska man rengöra en spishäll

Matlagningar måste rensas omedelbart. Men varje spishäll ska rengöras minst varje vecka för att förhindra att fett och rester samlas upp.

Vad du kommer att behöva

Utrustning / verktyg

 • Handfat eller stor hink
 • Svamp med en mjuk och skrubbande sida
 • Mikrofiberduk
 • Sprayflaska
 • Plastskrapa
 • Razorblade skrapa

Material

 • Diskmedel med fett
 • Kommersiell keramisk spishällsrengöring (tillval)
 • Bikarbonat
 • Destillerad vit vinäger
 • Varmt vatten

Instruktioner

Instruktioner för rengöring av en keramisk spishäll

Det här är de speciella stegen att följa om du har en slät, keramisk spishäll i köket.

 1. Stäng av och sval spishällen

  Se till att alla kontroller är avstängda och att spishällen är helt sval innan du försöker rengöra ytan.

 2. Blanda en rengöringslösning

  Fyll en skål med två koppar varmt vatten och 0,5 tsk diskmedel som innehåller en fettskärande ingrediens.

 3. Applicera rengöringsmedlet

  Om du använder rengöringslösningen för diskmedel, doppa en svamp i lösningen och vrid den lätt. Arbeta i cirklar, torka av hela spishällens yta med svampens mer slipande sida. För områden som har tillagad mat, låt lösningen sitta på ytan i flera minuter för att mildra röran.

  Följ anvisningarna på produktetiketten om du använder ett kommersiellt rengöringsmedel.

 4. Torka bort rengöringslösningen

  Doppa svampen i färskvatten efter rengöring och torka bort tvållösningen och eventuellt löst skräp.

 5. Hantera svåra att ta bort fläckar

  Om det fortfarande finns områden med inbränd mat måste du ge dem extra uppmärksamhet. Spraya det röriga området med destillerad vit vinäger och strö över bakpulver (det skummar!). Täck området med en kökshandduk som har blötläggts i varmt vatten och sedan vrids ut. Låt handduken ligga kvar på spisen i minst 15 minuter och torka sedan av med en ren trasa för att ta bort skräp.

  För riktigt bakad mat, använd en rakskrapa för att ta bort röran. Håll bladet plant mot den keramiska spishällen och skrapa försiktigt bort skräpet.

 6. Skölj och torka

  När spishällen är ren, torka av den sista med en svamp doppad i rent vatten för att avlägsna eventuella rester. Torka med en mikrofiberhandduk för att få en strimmelfri finish.

Instruktioner för rengöring av en elektrisk spishäll

Om din spishäll består av elektriska spolar är det här de bästa åtgärderna för att säkerställa att den är ren och smutsfri.

 1. Värm spolar för att bränna bort skräp

  Om det finns spill eller stänk på de elektriska spolarna, vrid varje spole på hög i tre minuter för att bränna bort röran.

  Dricks

  Om spolarna är riktigt smutsiga, sätt på köksfläkten och öppna fönstren för att ventilera röken. Lämna inte spolarna på utan att övervaka dem och håll en brandsläckare till hands.

  Låt spolarna svalna helt (vänta cirka 20 minuter) innan du fortsätter med resten av rengöringsstegen.

 2. Ta bort och rengör spolarna

  De flesta spolar ansluts helt enkelt till spishällen. Ge dem ett försiktigt drag och ta bort dem. Placera dem på bänkskivan och torka av med en svamp doppad i en lösning av varmt tvålvatten för att ta bort skräp. För tuff uppbyggnad, doppa svampen i torr natron och skrubba bort.

  Skölj med en ren svamp doppad i varmt vatten
  Skölj med en ren svamp doppad i varmt vatten och torka handduken.

  Se till att rengöra båda sidorna av spolarna och avsluta med att torka av med en trasa doppad i rent vatten. Lägg spolarna åt sidan och låt dem lufttorka.

  Varning

  Sänk aldrig ner spishällens elektriska spolar i vatten. Den elektriska anslutningen skadas.

 3. Ta bort och rengör droppskålarna

  Under de elektriska spolarna finns metallskivor som kallas dropppannor som hjälper till att fånga matrester. Ta bort dropppannorna och sänk dem i ett handfat med varmt vatten och diskmedel för att blötläggas. Blötläggning i minst 15 minuter hjälper till att lossa den bakade maten. Skrubba med svampens slipande sida och lite bakpulver, om det behövs, tills det är rent.

  Skölj väl och torka med en handduk.

 4. Rengör under spishällen

  Många spishällar öppnas precis som huven på en bil. Under ser du ett ark emaljerad metall som har fångat alla droppar och spill. Rengör detta område med varmt tvålvatten för att ta bort matrester. Skölj med en ren svamp doppad i varmt vatten och torka handduken.

  Om toppen inte öppnas kan du nå genom öppningarna där spolarna har tagits bort för att komma åt området under.

 5. Rengör spishällens yta

  Oavsett om spishällen är emaljerad metall eller rostfritt stål, torka av den med en svamp doppad i varmvatten och diskmedel. Använd en plastskrapa för att lossa eventuell bakad mat. Spraya eventuella svåra att rengöra områden med lite ättika och strö över bakpulver. Täck över med en fuktig handduk och låt den fungera i 15 minuter innan du skrubbar.

  Om kontrollrattarna sitter på spishällen, ta bort dem och torka av dem med en fuktig trasa. Skrubba inte eftersom markeringarna lätt kan gnugga.

 6. Skölj, torka och sätt ihop igen

  När allt är rent, ge varje yta en sista torkning med en svamp eller trasa doppad i rent vatten. Använd en mikrofiberhandduk för att torka varje komponent och sätt sedan tillbaka spishällen.

Instruktioner för rengöring av en spishäll för gasbrännare

Spishällar med galler och tallrikar kommer att dra nytta av en bra rengöring också - här är det bästa sättet att tvätta bort bränd mat och fett.

 1. Ta bort brännargaller, tallrikar och reglage

  Stäng av alla brännare och se till att de är svala att ta på.

  Fyll ett handfat eller en stor hink med varmt vatten och tillsätt diskmedel (ungefär en tesked per liter vatten). Placera brännarristarna och plattorna (de täcker gasutloppet) och kontrollrattarna i lösningen för att blötläggas.

  Det kan vara lättare att hitta kontrollerna om du använder en mindre skål med varmt tvålvatten för att suga upp dem.

 2. Torka av spishällen

  Torka av spishällen med en svamp doppad i varmt tvålvatten för att ta bort smulor, fett och fastnat mat. Spraya inbränd mat med destillerad vinäger och strö över bakpulver. Täck över området med en våt trasa och låt den fungera i cirka 15 minuter innan du skrubbar bort med en svamps slipande sida.

 3. Skrubba, skölj och torka brännarristen

  Använd en slipande svamp för att skrubba brännarristen. Skölj med galler, tallrikar och kontroller med rent vatten och torka med en mikrofiberhandduk.

 4. Skölj och torka spishällen

  När spishällens yta är fri från inbränd mat, skölj den väl med en svamp doppad i färskt vatten. Torka med en mikrofiberhandduk för att få en strimmelfri finish.

 5. Sätt tillbaka spishällen

  När du är säker på att allt är torrt, montera tillbaka spishällen genom att byta ut brännarplattorna, gallren och kontrollreglagen.

Relaterade artiklar
 1. Rengöringstips för alla med allergier
 2. Ta bort spenatfläckar i sex enkla steg
 3. Hur rengör jag trädgårdsredskap?
 4. Hur rengör jag en eterisk oljediffusor?
 5. Hur rengör jag tapeter?
 6. 8 Rengöringshackar som inte fungerar
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail