Rengöringstips för alla med allergier

Använd plastfack med lock för att förhindra att samlarobjekt samlar damm
Om du använder dessa utrymmen för förvaring, använd plastfack med lock för att förhindra att samlarobjekt samlar damm och mögel.

Oavsett om du eller någon i ditt hem lider året runt eller säsongsmässigt av allergier eller astma, det finns sätt du kan minska elände genom att rengöra korrekt för att ta bort allergener. Allergener kan vara vilket ämne som helst som orsakar en allergisk reaktion. Vanliga hushållsallergener är dammkvalster och insektsavfall, pollen, husdjursskamp och mögel.

Regelbunden veckovis städning av ditt hem är en viktig del av en allergihanteringsplan. Även rengöringen - speciellt om den inte har gjorts på ett tag - kan utlösa allergisymtom då damm och andra allergener rörs upp. Om rengöring har försummats i flera veckor är det en bra vana att använda en skyddsmask. Använd rätt verktyg och rengöringsprodukter för att fånga upp allergener och förhindra exponering för kemikalier som kan orsaka allergiska reaktioner.

Bästa rengöringsverktyg för allergenreduktion

 • Vakuum: Om du inte har ett Hepa-filter vakuum med finpartiklar, använd en dubbel påse för att fånga så många partiklar som möjligt. För dammsugare utan påsar ska du regelbundet rengöra och tvätta ur uppsamlingskoppen.
 • Tyg Allergen Sanitizer Vacuum: Dessa dammsugare använder ultraviolett ljus för att döda dammkvalster och bakterier och sedan ett dubbelt filtreringssystem för att eliminera 99,9% av gärningsmännen från tygytor.
 • Tvättbara trasa och moppar av mikrofiber: Mikrofiberdukar lockar damm bättre än bomulls- eller pappershanddukar. Välj verktyg med avtagbara huvuden som kan kastas i brickan för noggrann rengöring. Fukta moppar och rengöringsdukar lätt innan du använder för att locka mest damm.
 • Engångsdammservetter: Syntetiska dammservetter och trollstänger lockar damm och skapar statisk klamring som håller dammet tills det kan kastas i papperskorgen.
 • Skyddsmasker och handskar: Välj engångs- eller tvättbara masker. Undvik latexhandskar och välj bomullsfodrade gummihandskar istället för att förhindra hudirritation.
 • Tvättprodukter: Välj tvättmedel och andra fläckborttagningsprodukter som är färgfria och oparfymerade. Studier har visat att färgämnen ofta är den skyldige i hudirritation.

Bästa rengöringsprodukter för allergenreduktion

Tyvärr kan vissa rengöringsprodukter faktiskt vara irriterande och orsaka samma symtom som ett allergen. Välj rengöringsprodukter som innehåller så få kemikalier som möjligt. Det är särskilt viktigt att begränsa din exponering för produkter som inkluderar:

 • Ammoniak
 • D-limonen
 • Formaldehyd
 • Natriumhypoklorit
 • Natriumlaurylsulfat

Dessa kemikalier har identifierats som potentiellt irriterande. Lär dig att läsa etiketter innan du använder en rengörings- eller tvättprodukt.

Leta efter parfymerade rengöringsmedel och använd naturliga produkter som destillerad vit vinäger, bakpulver och citronsaft för rengöring.

 • 01

  Minska allergener i hela huset

  Här är sex tips för att minska allergener i hela ditt hem:

  1. Kontrollera inomhus temperatur och luftfuktighet. Dammkvalster och mögelsporer som värme och fukt. Genom att hålla en temperatur mellan 68° F (20°C) och 72° F (22°C) och en fuktighetsnivå på högst 50 procent kan du minska deras tillväxt.
  2. Använd filter med små partiklar i centralvärme- och kylsystem och i luftkonditioneringsapparater. Byt eller rengör filtren varje månad.
  3. Kontrollera skadedjur som insekter och möss. Använd fällor eller en professionell exterminator och försegla eventuella sprickor som kan släppa in dem i hemmet.
  4. Ta bort skräp och dammfångare från bostadsutrymmen.
  5. Tillåt inte rökning någonstans i hemmet.
  6. Håll husdjur ute så mycket som möjligt. Bada inomhusdjur minst en gång i veckan och tvätta sängkläderna varje vecka.
 • 02

  Sovrum

  Eftersom vi tillbringar så många timmar i våra sovrum omgiven av massor av mjuka, dammfångande ytor är det viktigt att rengöra allt varje vecka.

  Börja med sängen och sängkläderna. Lakan, örngott och filtar ska tvättas minst en gång i veckan i varmt vatten. Om du har allergier, häng aldrig sängkläder ute för att torka. Pollen utomhus kommer in med lakan. Välj tvättbara överkast eller täcken och omslut kuddar, madrasser och boxfjädrar i dammkvalitetsskydd. Kuddar bör rengöras regelbundet.

  Rengör sovrummet varje vecka, börja på toppen och arbeta ner. Dammtakfläktar och armaturer. Dammgardiner och / eller tvättgardiner. Damm alla möbler och använd handverktyg för att dammsuga stoppade möbler. Dammsug slutligen golvet inklusive utrymmena under sängen och möblerna. För de minsta allergenerna, ta bort heltäckningsmatta och använd lövträ eller massiva kakelgolv och tvättbara mattor i sovrummet.

  Medan vi älskar dem är det bäst att hålla husdjur utanför sovrummet och utanför sängen.

  Håll garderobsdörrarna stängda för att minska överföringen av allergener från kläder. Använd täckta plastkärl som enkelt kan rengöras för att lagra oanvända föremål.

 • 03

  Badrum

  De farligaste allergenerna i badrummen är mögel och mögel. Du kan stoppa och ta bort mögelväxt med klorblekmedel, väteperoxid eller en kommersiell mögelrengörare. Läs alltid anvisningarna noga och blanda ALDRIG olika kemikalier.

  För att avlägsna mögelbildning, blanda en lösning av tre delar vatten till en del blekmedel. Använd gummihandskar och ventilera området väl, använd en stel borste för att skrubba de drabbade områdena. För trånga hörn, mätta pappershanddukar med blekmedel / vattenlösningen och applicera handdukarna i formen. Låt dem stanna på plats i tio till 15 minuter och skrubba sedan och skölj.

  För att förhindra ytterligare mögelväxt, installera och använd en avgasfläkt när du badar eller duschar. Handtork torka badkaret eller duschhöljet efter varje användning. Kontrollera badkar, duschhuvud, handfat och toalettarmaturer ofta för läckage och reparera omedelbart.

  Häng alltid handdukar för att torka mellan användningarna. Tvätta mattor, badmattor och duschdraperier ofta för att hämma mögelväxt.

 • 04

  Boende

  Väteperoxid eller en kommersiell mögelrengörare
  Du kan stoppa och ta bort mögelväxt med klorblekmedel, väteperoxid eller en kommersiell mögelrengörare.

  Precis som i ett sovrum, börja rengöra längst upp i rummet så att damm och allergener glider ner för att fångas upp av en fuktig mopp eller vakuum.

  Dammtakfläktar och armaturer. Damm persienner och tvätta eller dammsug draperier med handverktygen. Glöm inte att rengöra fönsterbrädor och mantlar eller någon horisontell yta. Rengör eventuell aska eller rester på eldstäderna.

  Torka av trämöbler för att ta bort damm och vakuumklädsel. Dammsug slutligen mattan eller fuktiga moppgolv. Tvätta eventuella kastmattor.

  Vardagsrum ska rengöras minst varje vecka och det är bäst att dammsuga matta varannan dag för att fånga upp flest allergener.

  Om du har växter, täck jorden med dekorativa stenar eller marmor för att hjälpa till att innehålla de naturliga formarna som kan växa i fuktig jord. Konstgjorda växter ska dammas varje vecka och regelbundet duscha för att ta bort damm.

  Istället för att använda kemiska luftfräschare, överväg att simma citrusskal eller kryddor som kanel och muskot för att fräscha luften.

 • 05

  Kök

  Köket är den främsta fastigheten för mögeltillväxt och insektsavfall. För att förhindra mögel och mögelväxt, använd en ventilerad avgasfläkt för att minska fukt. Kontrollera regelbundet diskbänken, kylen och frysen för läckage och reparera omedelbart.

  Rengör kylskåpet varje vecka och kasta mögel eller föråldrad mat. Torka av dörrtätningar, rengör droppkärl och torka upp spill och överflödig fukt. Torka golv och tvätta eventuella kastmattor.

  Rengör bänkskivorna och sjunka dagligen. Disken ska tvättas efter varje måltid för hand eller läggas i diskmaskin. All mat bör förvaras i täckta behållare och soporna tömmas ofta för att förhindra dropp från gnagare och kackerlackor.

  Töm och rengör skåp och lådor minst fyra gånger per år för att ta bort smulor.

 • 06

  In- och förvaringsutrymmen

  Ett bra sätt att minska allergener i ditt hem är att förhindra att de kommer in. Rengör åtminstone varje vecka genom att sopa eller spola bort pollen. Låt alla i familjen ta av sig skorna innan de går in i huset. Förvara ytterkläder i ett ingångsområde snarare än i sovrum för att hålla pollen i schack.

  Kontrollera ofta i tvättstugan om det finns läckor i tvättmaskinen för att förhindra mögelväxt. Rengör luddfiltret efter varje torktumlare och töm sedan papperskorgen. Kontrollera åtminstone kvartalsvis att den yttre torktumman är ren och fungerar korrekt. Lufta aldrig torkfukt inuti ett hem.

  Källare och förvaringsutrymmen kan vara fuktiga och dammiga. Om du använder dessa utrymmen för förvaring, använd plastfack med lock för att förhindra att samlarobjekt samlar damm och mögel.

  Om du upptäcker fukt, använd en avfuktare för att dra fukt från luften. Kontrollera grund och fönster för läckage och reparera så snart som möjligt. Bli av med mattan från vägg till vägg och installera ett golv med hårt underlag som enkelt kan rengöras.

Relaterade artiklar
 1. Hur rengör jag köksredskap och bakform?
 2. Hur rengör man och tar bort fläckar från laminatgolv?
 3. Rätt sätt att använda lysolservetter
 4. Användning för bakpulver i tvätt
 5. Hur man rengör ett popcorntak?
 6. Hur rengör jag keramiska kastruller och köksredskap?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail