Hur rengör jag trädgårdsredskap?

Helst bör trädgårdsredskap rengöras efter varje användning för att ta bort jord
Helst bör trädgårdsredskap rengöras efter varje användning för att ta bort jord.
Översikt
 • Arbetstid: 60 minuter
 • Total tid: 60 minuter
 • Färdighetsnivå: mellanliggande

Varje trädgårdsmästare med en grön tumme vet att det att ha rätt verktyg i bästa skick kommer att bidra till en vacker trädgård. Oavsett om det är en spade för att gräva hål för plantering, beskärning av sax eller svampfria planteringsmaskiner, bidrar varje verktyg till trädgårdsmästarens framgång och växternas överlevnad.

Rengöring av trädgårdsredskap hjälper till att förhindra att rost bildas, håller kanterna skarpare och avlägsnar sjukdomsbelagd jord och saft. Rengöring av trädgårdskrukor och behållare hjälper till att förhindra korskontaminering från svamp, bladlöss och andra problem som kan förhindra växter att blomstra.

Hur ofta rengör du trädgårdsredskap

Helst bör trädgårdsredskap rengöras efter varje användning för att ta bort jord. Det är viktigast att ge varje verktyg noggrann rengöring och inspektion i slutet av växtsäsongen innan det förvaras.

Om verktyg används för att beskära eller ta bort en sjuk växt, bör de rengöras omedelbart innan de används för att arbeta runt en frisk växt. Förvara en hink fylld med en del klorblekmedel och nio delar vatten i trädgården för att desinficera verktygen genom att doppa dem i lösningen och torka väl innan du använder för att arbeta på nästa anläggning.

Vad du kommer att behöva

Utrustning / verktyg

 • Trädgårdsslang
 • Spackel eller plastskrapa
 • Styv stålborste eller stålull
 • 25 cm platt kvarnfil
 • Bryne
 • Gamla dukar
 • Skopa

Material

 • Klorblekning
 • Destillerad vit vinäger
 • Terpentin, tändvätska eller Goo Gone
 • Diskmedel
 • Linolja (tillval)
 • Maskinolja
 • WD-40
 • Vegetabilisk olja
 • Sand

Instruktioner

 1. Tvätta bort jorden

  Använd sprängningen från trädgårdsslangen för att ta bort jord. Skrapa bort eventuell fast lera med en spackel eller plastskrapa.

 2. Blötlägg i tvålvatten

  För att avlägsna kvarvarande jord, fyll en hink med varmt vatten och tillsätt ungefär en halv tesked diskmedel per liter vatten. Lägg till varje verktyg efter att ha tagit bort tung jord och låt dem suga i 15-20 minuter.

 3. Skölj och torka verktygen

  Skölj alla verktyg med kallt vatten och torka med en mikrofiberduk.

 4. Kontrollera och ta bort rost

  Kontrollera att varje verktyg har några tecken på rost. Om det finns rost eller grop, använd en stel stålborste eller stålull för att skrubba bort rostfläckar. Täck verktyget lätt med vegetabilisk olja för att hjälpa till att lossa rost medan du skrubbar.

 5. Ta bort klibbig saft

  Om verktygen känns klibbiga kan det vara växtsaft eller insektsrester. Doppa en gammal trasa i lite terpentin, tändvätska eller Goo Gone. Torka av verktyget med noggrann uppmärksamhet åt gångjärnsområden.

 6. Desinficera verktyg

  Innan verktyg förvaras bör de desinficeras för att döda bakterier och svampar som kan orsaka problem. Blanda en lösning av två koppar klorblekmedel och en liter vatten i en hink. Sänk ner verktygen och låt dem suga i 10 minuter. Skölj väl och torka helt med en gammal trasa.

Tips för att hålla trädgårdsredskap i toppskick

Hur ofta rengör du trädgårdsredskap
Hur ofta rengör du trädgårdsredskap.

Oavsett om dina verktyg är helt nya eller värdefulla favoriter, kan underhåll och skötsel utöver rengöring hjälpa dem att fungera bättre och hålla i många år.

 • Förvara verktygen korrekt

  De flesta trädgårdsarbeten är säsongsbetonade, men även om du vet att du ska använda spaden eller murslev eller sax nästa dag, lämna dem inte ute i trädgården. Efter rengöring, återlämna dem till ditt förvaringsutrymme så att de förblir torra och förhoppningsvis rostfria.

  För att hålla små murslevar och handverktyg rostfria och lätta att hitta, fyll en stor blomkruka eller hink med sand och tillsätt en kopp vegetabilisk olja. Blanda väl och sätt sedan in metalländarna på verktygen i den oljade sanden.

  Häng om möjligt större verktyg från krokar eller en pegboard för att förhindra vridning av handtagen och för att hålla metallkomponenter från golvet och torka.

 • Ta hand om trähandtag

  Om dina verktyg har trähandtag kommer träet så småningom att börja torka ut, dela upp och lossa från metallkomponenten. En eller två gånger om året slipar du handtagen med medelstort sandpapper för att ta bort grova fläckar och gnugga dem med linolja. Oljan lägger till en skyddande barriär för att stöta bort vatten.

  De flesta trähandtag kan bytas ut genom att ta bort metallkomponenten och installera ett nytt handtag.

 • Oljeförflyttande komponenter

  Varje verktyg med en rörlig komponent som klipp, sax eller beskärare behöver olja för att de rörliga delarna ska fungera smidigt. Detta kan göras genom att placera en droppe eller två maskinolja på de gångjärnsdelarna.

  Det är också fördelaktigt att ta isär dessa verktyg en gång om året och gnugga ner alla komponenter (skruvar och bultar) med maskinolja. Detta hjälper till att avlägsna svåra att se rost och mineralavlagringar.

 • Slipa blad och kanter

  Varje trädgårdsredskap med kantskovlar, hackor, klipp, beskärare - måste slipas ibland. Stora blad och kanter kan slipas med en 25 cm kvarnfil och mindre, finare kanter kan slipas med en brynsten.

  Börja med att torka av knivarna med WD-40. Fila kanterna i en 20 till 45 graders vinkel efter den ursprungliga fasningen. Avsluta med att torka av med en mjuk trasa för att ta bort metallspån.

Relaterade artiklar
 1. Rengöringstips för alla med allergier
 2. Hur rengör jag köksredskap och bakform?
 3. Ta bort spenatfläckar i sex enkla steg
 4. Hur rengör jag en eterisk oljediffusor?
 5. Hur rengör jag tapeter?
 6. 8 Rengöringshackar som inte fungerar
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail