Den ultimata felsökningsguiden för takreparation

Kommer området runt dessa armaturer att vara sårbart för regn
Om blinkningen är sprucken, lös eller sliten, kommer området runt dessa armaturer att vara sårbart för regn och fukt.

När du upptäcker en färskvattenfläck i ditt tak eller du hör ett högt dunkande på ditt tak kan din första instinkt vara att krypa upp under en mjuk filt eller ta en hink eller skål och leta efter en eventuell läcka.

Att byta ut ett tak kostar tusentals dollar och de flesta husägare har inte budgeterat för ett så stort problem, men det är viktigt att ta itu med de problem som uppstår över huvudet.

En läcka eller en fallen trädgren signalerar inte alltid extrem skada. Din fix kan vara så enkel som att installera några nya bältros eller byta ut den. Enligt en undersökning av mer än 38000 husägare kostar den genomsnittliga takreparationen cirka 600€. Detta är mycket billigare än 5220€ för ett helt nytt tak. Beroende på din fråga kan du betala så lite som 7,50€ för material.

Ta en titt på följande guide för reparation av takskador, kolla själv eller ring en professionell för att se om din är en enkel lösning.

Ansvarsfriskrivning: Att arbeta på tak är mycket farligt och måste hanteras med yttersta försiktighet. Om du är obekväm och inte känner dig säker är det alltid värt att anställa en entreprenör.

 • 01

  Skadad blinkande

  Blinkande är det material som skyddar vecket mellan armaturer som skorstenar eller takfönster och taket. Den är vanligtvis gjord av plåt eller plast. Det blinkar också för ventilationsrören under ditt takmaterial. Om blinkningen är sprucken, lös eller sliten, kommer området runt dessa armaturer att vara sårbart för regn och fukt.

  Lösning: (15€) Ta bort och ersätt med nytt blinkande. Vissa omgivande material, såsom bältros, måste lyftas bort för borttagning och installation.

 • 02

  Slitna tätningsmedel

  Ett tätningsmedel används med blinkande och runt kanterna på takfönster. Sprucken och åldrad tätningsmedel kommer inte att kunna göra sitt jobb, vilket leder till läckage.

  Lösning: 4,50€ per rör med blinkande tätningsmedel) Fyll på eller applicera ny tjära. Du kommer sannolikt att behöva ta bort omgivande material tillfälligt för att effektivt applicera tätningsmedlet.

 • 03

  Punkteringar

  Väder, fallande grenar och djur kan skapa betydande hål och punkteringar i ditt takmaterial. Dessa reparationer hanteras bäst av professionella takläggare, eftersom de involverar fler steg och kan kräva omramning av en del av själva taket.

  Lösning: (220€-750€ arbete och material) När din takläggare har gjort om nödvändig omramning installerar de ett lager mantel och sedan filtpapper följt av bältros. Du kan bli frestad att täcka hålet med ett tillfälligt material eller, om det är tillräckligt litet, täta upp det med takkalv, men det kommer bara att låta fukt sippra igenom och skapa större problem.

 • 04

  Skadad ventilkåpa

  Den här komponenten tätar området runt dina ventiler mot fukt, ungefär som att blinkande förseglar andra delar av ditt tak. En skadad ventilkåpa kan vara källan till din läcka.

  Det blinkar också för ventilationsrören under ditt takmaterial
  Det blinkar också för ventilationsrören under ditt takmaterial.

  Lösning: (7,50€-15€ material) Ta bort och sätt tillbaka ventilationsskyddet. Detta kommer att innebära att lyfta bort omgivande material, såväl som spikning och tätning av kängan.

 • 05

  Skadade eller saknade bältros

  Det är vanligt att upptäcka några skadade eller saknade bältros, eftersom ett antal externa faktorer verkar mot dem.

  ● Starkt väder blåser bort dem eller lossnar.

  ● Deras skyddande ytgranuler försvinner.

  ● Djuraktivitet spricker och bryter dem.

  ● Hagla sprickor och sönder dem.

  Isdammar och poolvatten väger dem.

  Lösning: (22€ per bunt) Ta bort de gamla bältros och byt ut dem mot nya. När det gäller isdammar och poolvatten, när du har bytt ut bältros, vill du vara proaktiv för att förhindra framtida skador. Ta bort snö för att förhindra isdammar och håll dina rännor rena för korrekt dränering.

 • 06

  Korroderade vertikala slitsar

  Spalten mellan varje takpanna är ett sårbart område och kan lätt korrodera. När vatten rinner genom dessa slitsar exponerar det underliggande takmaterial mer och mer.

  Lösning: (22€ per bunt) Byt ut de korroderade bältros så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador.

  Läckor och estetiska skador kan vanligtvis åtgärdas utan att hela taket renoveras. Det finns dock tillfällen när installation av ett nytt tak är en klok investering - som innan du listade ditt hem. Du bör kontrollera ditt tak för kvalitet om det är 20 till 25 år gammalt eller om det läcker på flera ställen.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail