Samla och rengöra kycklingägg

Det finns två grundläggande metoder för rengöring av kycklingägg
Det finns två grundläggande metoder för rengöring av kycklingägg: kemtvätt och våtrengöring.

Som liten jordbrukare, oavsett om du odlar värphöns för din egen familj eller säljer ägg på en bondemarknad, vill du vara säker på att äggen är färska, rena och säkra. Korrekt insamling och rengöring av kycklingägg är viktigt för äggens, hönsens och de som äter äggen.

Samla kycklingägg

Innan du rengör dina ägg måste du först samla dem. Och det finns några saker du kan göra för att se till att äggen du samlar är så rena som möjligt och minimerar mängden rengöring som krävs senare.

Som allmän praxis, försök att samla ägg tidigt och ofta. Om du kan hantera det, samla ägg två gånger om dagen, vilket kan hjälpa till att hålla dem rena. Det hjälper också till att förhindra att kycklingarna äter äggen. Att låta ägg sitta över natten i boetlådor resulterar ofta i bajsfärgade eller trasiga ägg. Vissa höns verkar föredra att ligga på kanterna på boetlådorna eller till och med i dem. Övernattning kan de kasta på äggen som finns kvar i lådorna, eller de kliver på dem och bryter skalen. Hur som helst, att missa en dag med ägginsamling ger vanligtvis mycket mer arbete.

Ett annat tips är att hålla boetlådor välfjädrade. Se till att hönsboxarna har gott om spån eller halm. Om det finns bajs i boetlådorna, rengör det väl när du samlar äggen och byter ut halmen eller spånen. På samma sätt, om en höna har brutit ett ägg, rensa röra ordentligt; ta bort allt vått och nedsmutsat halm. Noggrant underhåll är ett av de bästa sätten att uppmuntra höns att lägga sig i boet.

Rengöring av kycklingägg

Om du lär dig att rengöra ägg ordentligt kan du hålla din familj och dina kunder - om du säljer ägg - från att bli sjuka. Det finns två grundläggande metoder för rengöring av kycklingägg: kemtvätt och våtrengöring. Kemtvätt är att föredra framför våtrengöring eftersom det lämnar äggens naturliga antibakteriella skyddande skikt, kallat blom, intakt och låter dig lagra äggen obehandlade om så önskas. Kemtvätt innebär att torka ägget med en slipande svamp, loofah eller till och med fint sandpapper för att ta bort all smuts och avföring från skalet.

Om ägg är mycket smutsiga eller har äggula fast vid skalen kan våtrengöring vara nödvändig. Tvätta ägg under varmt rinnande vatten från en kran. Vattnet måste vara varmare än äggtemperaturen men inte varmt. Torka varje ägg med en pappershandduk och placera den i en ren, öppen kartong eller tråd. Sanera de tvättade äggen genom att spraya dem med en lösning av blekmedel utspädd med vatten.

Om du planerar att sälja dina ägg, kontrollera med din länförlängning kontor för de lokala och statliga regler rengöring av ägg till salu i ditt område.

Tips för lagring av ägg

När dina ägg är rena och torra, packa dem i äggkartonger och märk kartongerna med datum då äggen samlades in. I allmänhet är det bäst att förvara ägg i kylen. Våtrengörade ägg måste kylas, medan kemtvättade ägg (med blomningen intakt) kan kylas eller förvaras i rumstemperatur. Vanligtvis håller alla ägg längre när de kyls.

Ägg är bra i en månad efter insamlingsdatumet när de förvaras i kylen. Äggen kan vara bra i några veckor efter enmånadersgränsen. Om äggen är äldre, baka med dem eller koka dem hårt. Kemtvättade ägg kan hålla i rumstemperatur i flera veckor och bör tvättas omedelbart innan de kokas.

För att testa äggets färskhet, använd flottortestet. Lägg äggen i en skål full av vatten. Om ett ägg flyter har det för stor luftficka inuti skalet, vilket innebär att innehållet har avdunstat för mycket och ägget har troligtvis förstört. Kompostera det. Du kan också använda ett starkt ljus för att se hur mycket luftutrymme som finns i ett ägg. detta kallas genomlysning.

Relaterade artiklar
  1. En guide till odling och skörd av torra bönor
  2. Topp 10 tips för att hålla kycklingar på vintern
  3. Tips för att starta din hobbyfarm
  4. En nybörjarguide för biodling
  5. Hur man umgås, knyter kontakt och hanterar babykrukor med mage
  6. Uppfostra Angorakaniner för ull
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail