Hur man bygger en konkret uteplats?

Frysande temperaturer kan förstöra en hel betongplatta
Regn kan förstöra en betongfinish och frysande temperaturer kan förstöra en hel betongplatta.
Översikt
 • Arbetstid: 24 timmar
 • Total tid: 240 timmar
 • Färdighetsnivå: Avancerad
 • Beräknad kostnad: 1,90€-2€,60€ per m2

En uteplats av betongplattor är svår att slå. Det är platt och smidigt, så det är lämpligt för alla slags möbler och utomhusaktiviteter. Det är lätt att hålla rent och lämnar inte grus på dina skor för att spåras in i huset (som grusuteplatser). Det är praktiskt taget ogenomträngligt för ogräs och skiftar inte med säsongsförändringar, till skillnad från stenläggare och uteplatser. Kanske bäst av allt, om du bygger uteplatsen själv är betong mycket billigare än tegel, sten och andra hårda uteplatsytor.

Utmaningen med att bygga med betong är inte överraskande själva betongen. När betong är blandat finns det ingen väg tillbaka, eftersom det härdar oavsett vad. Nyckeln till framgång är förberedelse: Se till att blanketterna är välskyddade och att alla dina verktyg (och hjälpare) är redo att arbeta för dig. Efter att betongen har hällts och gjuts ut - den inledande processen för utjämning och utjämning av ytan, gjord med ett långt 2x4-bräde - är det viktigt att låta betongen sätta upp ordentligt innan du börjar slutbehandlingen. När ytbehandlingen börjar, överbelasta inte betongen. Att ta upp för mycket fukt försvagar den färdiga ytan.

När ska man bygga en konkret uteplats

Du kan hälla betong inom ett ganska brett temperaturintervall, men för nybörjare är det bäst att vänta på torrt, varmt väder. Regn kan förstöra en betongfinish och frysande temperaturer kan förstöra en hel betongplatta. För att bromsa härdningsprocessen i mycket varmt, torrt väder, använd en skugga för att hålla betongen i direkt solljus och dimma betongen med vatten efter behov för att förhindra för tidig härdning, vilket försvagar den färdiga produkten.

Koder och föreskrifter

I de flesta områden kräver stora betongplattor godkännande från stadens byggnads- och / eller zonavdelning. Plattor är permanenta strukturer och är som sådan föremål för zonbegränsningar. Lokala byggkodsregler kan diktera flera delar av konstruktionen, inklusive tjockleken på grusbotten och plattan, typen av betong och dess inre förstärkning och behovet (eller inte) av en fuktspärr under plattan. Kontakta din stads byggnadsavdelning för rekommendationer som är specifika för ditt projekt.

Dricks

Innan du bryter mark, ring 8-1-1, den nationella hotline för "Call Before You Dig", för att markera alla underjordiska ledningar på din fastighet. Detta är en gratis tjänst, men det kan ta några dagar, så ring i god tid innan du startar ditt projekt.

Vad du kommer att behöva

Utrustning / verktyg

 • Måttband
 • Hammare
 • Masons linjer
 • Linjenivå
 • Snickarens nivå
 • Rak 2x4 bräda
 • Skyffel
 • Plattvältar
 • Stålsträng
 • Träsåg
 • Borr- och skruvmejselbit
 • Betongblandare
 • Skottkärra
 • Mason's murslev
 • Darby
 • Betongspår
 • Betongkant
 • Trä flyter
 • Mellanborstskvast (tillval)

Material

 • Insatser
 • Kompakt grus
 • 2x4 virke
 • 8,90 cm och 5,10 cm däckskruvar
 • Vegetabilisk olja
 • Påsad betong (eller färdigblandad)
 • Plastfolie
 • Betongförsegling (tillval)
 • 1,30 cm x 8,90 cm expansionsfogaremsor (efter behov)
 • Spraylim eller betongspik (efter behov)

Instruktioner

 1. Ställ in styrsträngarna

  Ställ in ledningssträngar som representerar uteplatsens kanter med hjälp av insatser och murare. Börja med att köra två insatser i varje hörn av uteplatsområdet, placera insatserna cirka 1 meter bortom uteplatsens kanter. Knyt murarens linjer mellan par av motsatta insatser för att skapa en fyrkantig eller rektangulär layout. De punkter där strängarna korsar markerar uteplatsens hörn. Strängarna bör vara minst 15 centimeter över marken.

 2. Kvadratera stränglayouten

  Kontrollera stränglayouten för fyrkant genom att mäta diagonalt mellan motsatta hörn där strängarna korsar varandra. Om de två diagonala måtten är lika är layouten kvadratisk. Om de inte är lika ska du justera insatspositionerna efter behov tills mätningarna är lika.

 3. Luta strängarna

  Luta strängarna så att uteplatsen lutar bort från huset på 0,30 cm per meter. Till exempel, om uteplatsen mäter 8 meter från ena änden till den andra, ska den luta nedåt med 2,50 cm över sin längd. Mät ner 2,50 cm (i det här exemplet) från strängarna längst ut på uteplatsen och markera insatserna och flytta sedan strängarna till märkena.

 4. Gräv ut uteplatsen

  Ta bort all vegetation på uteplatsområdet och sträck ut kanterna cirka 15 centimeter bortom uteplatsens alla sidor (för att göra plats för att sätta betongformen). Gräv marken till ett djup av 20 centimeter. När du arbetar, mät ner från layoutlinjerna för att mäta grävdjupet. Det är vanligtvis enklast att gräva ut sidorna till fullt djup och sedan gräva ut det inre området med en lång, rak 2x4 och nivå för att se till att hela området är plant (från sida till sida, det lutar i andra riktningen). Tappa jorden ordentligt med en hyrd plattvältar.

 5. Installera grusbotten

  Fyll det utgrävda området med 5 centimeter komprimerbart grus. Kratta gruset smidigt och komprimera det sedan noggrant med plattpressaren. Lägg till ytterligare 2 tum grus och kratta det smidigt. Mät ner från layoutsträngarna och använd 2x4 med en snickernivå ovanpå för att se till att gruset ligger plant sida vid sida och lutar ända till slut för att följa strängarna. Komprimera det andra gruslagret.

 6. Bygg den konkreta formen

  Konstruera en betongform med 2x4 virke och 8,90 cm skruvar. Formens invändiga dimensioner ska motsvara betongplattans slutmått. Sätt formen på grusbotten. Mät diagonalerna (som med stränglayouten) för att se till att formen är kvadratisk.

 7. Säkra formuläret

  Bygg den konkreta formen
  Bygg den konkreta formen.

  Kör vedpinnar runt utsidan av formen, och placera dem med cirka 2 meters mellanrum. Insatserna bör sträcka sig cirka 9 centimeter över marken. Lyft formen så att dess övre yta är 10 centimeter över marken och fäst den på insatserna med 5,10 cm däckskruvar som drivs genom insatserna och in i formbrädorna. Behåll jämnt avstånd mellan formen och styrsträngarna. Säkra formen vid alla insatser, ta sedan bort styrsträngarna och insatserna.

  Obs! Om uteplatsen kommer att anligga mot en befintlig betongkonstruktion, som en garageplatta, uppfart eller husfundament, installera remsor av expansionsfogmaterial på den befintliga strukturen med spraylim eller betongspik. Rikta in den övre delen av expansionskopplingsremsan mot topparna på formskivorna. Denna expansionsfog isolerar den nya betongen från den gamla för att förhindra sprickbildning.

 8. Häll betongen

  Täck formens inre ytor med vegetabilisk olja så att betongen inte fastnar vid dem. Blanda fiberarmerad betong (eller enligt byggkod) i en hyrd betongblandare enligt tillverkarens anvisningar. Överför den blandade betongen till en skottkärra och dumpa sedan betongen in i formen i högar. Fördela betongen med en spade för att fylla i formuläret. Upprepa tills formuläret är fyllt till toppen.

 9. Skrapa betongen

  Använd det långa, raka 2x4-brädet för att täcka betongens topp. Vila brädet ovanpå formens båda sidor och flytta brädet fram och tillbaka i en sågrörelse medan du drar det bakåt. Använd en spade för att avlägsna överflödig betong, eller lägg till betong för att fylla på låga fläckar efter behov, så att betongens topp är plan och plan. Om plattan är större än 8 meter i någon av dimensionerna, kapa styrfogarna med 8 meters intervall med 2x4 och en murare. Placera brädet över formen, följ sedan kanten på brädet med murslev, skiv ner i betongen för att separera grusen inuti och skapa en kontrollfog (för att kontrollera sprickbildning).

 10. Avsluta betongen

  Låt betongen härda tills "avluftningsvattnet" (fukt som stiger upp till ytan efter avtorkning) försvinner och släta sedan ut ytan med en darby. Låt avtappningsvattnet försvinna igen. Om du skapade kontrollfogar, gå över alla fogar med ett spårverktyg, använd 2x4 för att säkerställa raka linjer. Runda över plattans kanter med ett kantverktyg. Släta ut eventuella fläckar i ytan med en träflotta.

 11. Lägg till en kvastfinish (valfritt)

  "Broom" ytan på betongen, om så önskas, för att ge halkmotstånd. Dra en tryckkvast bakåt över betongytan i raka, parallella linjer. Efter att hela plattan har kvastats kan du jämna ut kanterna och kontrollera fogarna igen med en kant och murslev eller låta kvastlinjerna sträcka sig till plattans kanter.

 12. Täck och bota uteplatsen

  Täck betongen med plastfolie. Håll betongen fuktig under härdningen genom att lyfta plasten och tömma betongen med vatten varje dag. Håll annars betongen täckt. Upprepa denna process i en till två veckor.

 13. Slutför jobbet

  Ta bort plasten från betongen. Demontera träformen och ta bort alla insatser från marken. Återfyll runt plattan med jord eller annat material. Om så önskas, täta betongen med betongtätningsmedel, enligt tillverkarens anvisningar.

Tips för att bygga en uteplats i betong

Att köpa betong i torra, förblandade påsar är vettigt för relativt små uteplatser. För att få en uppfattning om hur många påsar du behöver behöver en 50 m2 skiva med en tjocklek på 10 centimeter cirka 28 36 kg påsar eller 38 27 kg påsar. Du kan köpa påsbetong i ett lokalt hemmacenter eller timmergård och du kan hyra en betongblandare i vilket stort uthyrningsställe som helst.

För stora plattor, överväga att beställa färdigblandad betong som levereras av en betongbil. Färdigblandning är dyrare än påsad betong, men det är mycket bekvämare, och du har inte arbetet med att blanda betongen eller oroa dig för att få blandningen precis rätt. Diskutera dina planer med lokala betongföretag för att jämföra kostnader och se till att din webbplats är lämplig för färdig leverans.

Relaterade artiklar
 1. Växter som trivs under träd
 2. Hur man bygger stenhagar för små utrymmen?
 3. Kan du spara pengar på att vattna i landskapet med vattenbrunnar?
 4. Hur man utformar en regnträdgård?
 5. Att göra ett regnfat
 6. Hur man bygger landskapsarkitekturer?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail