Hur man bygger stenhagar för små utrymmen?

Naturalistiska skapelser till fusktorkade flodbäddar till rustika högar av stenar
Översikt Klippträdgårdsdesigner kan sträcka sig från spretande, naturalistiska skapelser till fusktorkade flodbäddar till rustika högar av stenar, jord och växter.
Översikt
 • Arbetstid: 4 timmar
 • Total tid: 6 timmar
 • Färdighetsnivå: Nybörjare
 • Beräknad kostnad: 37€-75€

Bergsträdgårdsdesign kan sträcka sig från spretande, naturalistiska skapelser till fusktorkade flodbäddar till rustika högar av stenar, jord och växter. Allt beror på dina preferenser och hur mycket utrymme (och rock) du måste arbeta med. Om du har ett litet område är den bästa designen ofta en enkel, rund upphöjd säng gjord av utvalda stenar. Denna design kan passa snyggt i valfri vinkel och kommer inte att vara i vägen när du klipper din gräsmatta. Om du planterar den eftertänksamt behöver den inte heller mycket underhåll.

Vad du kommer att behöva

Utrustning / verktyg

 • Skyffel
 • Trädgårdsglättare
 • Skottkärra

Material

 • Stenar i olika storlekar
 • Jord (efter behov)
 • Växter

Instruktioner

 1. Bygg den första kursen

  Rensa området med gräs eller annat organiskt material om det behövs. Var noga med att gräva upp torv och andra växter under rötterna för att förhindra att nya skott kommer upp senare i din sten trädgård. Lägg en cirkel av stenar som basens omkrets och gör diametern ca 4 meter (eller efter önskemål). Detta utgör grunden för din trädgård och skapar en viss höjd över den omgivande marken. Du kan använda upp de flesta av dina största, minst attraktiva stenar i detta bottenlager, men det kräver inte stenar som är större än cirka 30 centimeter i någon dimension.

  Fyll området i den första banan med sandjord, vilket ger bra dränering. Om allt du har är en lerig jord, lägg till sand och kompost i den för att främja bättre dränering. Gå på jorden för att packa ner den.

 2. Lägg till den andra kursen

  Planera den andra kursen av stenar. Detta kan helt enkelt vara en mindre version av den första kursen, som bildar en cirkel i en cirkel, eller så kan den ta formen av ett eller flera stenband som passerar genom mitten av sängens omkrets. I vilket fall som helst bör den andra banan ge gott om plats för plantering mellan bäddens omkrets och andra kursens stenar samt i ytterligare utrymmen som skapas av den andra banan.

  Placera den andra stenstenen enligt din plan (och var inte rädd för att experimentera). Eftersom du använde dina tyngsta stenar för första kursen har du lättare, lättare manövrerade stenar att använda för den andra kursen. Försök att använda de snyggaste stenarna här (vilken storlek som helst är bra) eftersom de blir mer synliga än grundstenarna.

 3. Välj växter till din sten trädgård

  Börja ditt växtval genom att välja ett färgschema som fungerar bra med din sten. Till exempel, om trädgården huvudsakligen är gjord av röd sandsten, vill du ha några växter med en antydan till rött i sig, liksom vissa växter som visar silver, gul, vit eller andra kompletterande färger.

  Förutom att välja färg, välj växter som trivs i väldränerad mark. Bekräfta också att växterna har liknande vattningskrav och är lämpliga för den mängd solljus trädgården får. Torka resistenta växter är bäst, även om du kan göra ett undantag för ett särskilt vackert exemplar som du kan behandla som en årlig (det vill säga tillfällig) växt. Slutligen, sök variation i växthöjd och bladstruktur för maximal visuell påverkan och intresse.

 4. Plantera din sten trädgård

  Ordna växterna i din sten trädgård medan de fortfarande är i sina krukor. Vanligtvis är det bäst att plantera i tre: gruppera tre av samma typ av växt tillsammans eller i ett strategiskt arrangemang. Tänk på att du kommer att sprida stenar mellan växterna.

  Transplanterar du dem till någon annanstans på gården
  Om du bestämmer dig för att de rör dig för mycket i din trädgård, transplanterar du dem till någon annanstans på gården.

  När du väl har lagt dig på en layout, börja plantera med ytterligare jord efter behov, lägg till stenar för dekorativ effekt när du går (om du lägger till alla stenar innan du planterar kommer de bara att vara i vägen för din grävning.)

  Om du vill täcka över små jordarealer med bergmassa (för att förhindra ogräsväxt), använd små stenar av samma typ (eller åtminstone liknande färg) som de viktigaste stenarna som bildar bergstrukturen.

Ett exempel på trädgårdsdesign

Här är ett bra urval av växter för en liten stenträdgård, vald för färg, vårdkrav, storlek / höjd och struktur:

 • 6 krukor skotsk mossa (Sagina subulata Aurea) för korta växter med en touch av gult
 • 1 gul påsklilja (Narcissus) för mer gul; miniatyrvarianter är bäst för små stenhagar
 • 3 krukor med träspor (Euphorbia amygdaloides Purpurea) för sina gula blommor och röda stjälkar; högre växter som ger kompositionen lite djup
 • 3 krukor höns och kycklingar (Sempervivum tectorum) för mer röd färg, tillsammans med lite lågväxande lövverk
 • 3 krukor med snö på sommaren (Cerastium tomentosum) för silverlövverk och vita blommor
 • 1 lammets öronväxt (Stachys byzantina) för mer silverlövverk
 • 3 krukor med candytuft (Iberis sempervirens Purity) för sina slående vita blommor

Denna stenträdgård kommer att se snyggare ut på våren och försommaren (när växterna blommar) än den kommer på sensommaren. Det är ett exempel på en kompromiss som du måste göra om du inte har ett utrymme som är tillräckligt stort för att genomföra en sekvens med blomning. För färgglada blommor hela sommaren kan du enkelt lägga till den årliga portulacaen till mixen.

En annan kompromiss görs med skotsk mossa, som inte är torktolerant. Detta är ett fall av att offra livslängden för en tillfällig pop av färg och struktur. Skotsk mossa är lämplig för plantering av zonerna 4 till 9 och bär små vita blommor, men den odlas främst för den solida mattan av gulgrönt som den ger. Den växer i full sol till delvis skugga.

Den enda växten i denna provdesign som odlas mer för sin blomma än dess lövverk är påskliljan. De relativt grova strukturerna i lammets öra, träspor och höns och kycklingar står i kontrast till de andra växterna, som alla har mer känsligt lövverk. När åren går och påskliljan och lammets öra sprids kan du dela dem. Om du bestämmer dig för att de rör dig för mycket i din trädgård, transplanterar du dem till någon annanstans på gården.

Dricks

Ge din stenträdgård ett "vuxet-på-plats" utseende genom skiktning medan du planterar. Sätt först några växter och lägg sedan till stenar runt dem, som om växterna har vuxit upp genom "sprickorna" i klipporna. Försök att täcka så mycket av ytan som möjligt med stenar och växter.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail