Skillnaden mellan cement, betong och murbruk

Murbruk består av cement
Murbruk består av cement, fin sand och kalk; det används ett bindande material när man bygger med tegel, block och sten.

Uttrycken cement, betong och murbruk kan vara förvirrande för DIYers, som kan klumpa ihop dem alla som röriga ämnen som används i murverk som härdar för att bilda en plan yta eller för att binda ett objekt till ett annat. Termerna används ofta omväxlande och felaktigt. Även om termerna ofta används syntetiskt är cement, betong och murbruk faktiskt tre tydligt olika material:

  • Cement är ett fint bindande pulver som aldrig används ensamt men är en komponent i både betong och murbruk, såväl som stuckatur, kakelfog och tunt lim.
  • Murbruk består av cement, fin sand och kalk; det används ett bindande material när man bygger med tegel, block och sten.
  • Betong är ett mycket starkt byggnadsmaterial bestående av cement, sand och större ballast (grus).

Cement

Cement är bindande element i både betong och murbruk. Den är vanligtvis gjord av kalksten, lera, skal och kiselsand, med kalksten som den vanligaste ingrediensen. Dessa material krossas och kombineras med andra ingredienser (inklusive järnmalm) och upphettas sedan till cirka 1482°C. Detta material, kallat klinker, males till ett fint pulver och förpackas för att blanda olika cementbaserade byggmaterial, inklusive murbruk och betong.

Du kanske ser cement som kallas Portlandcement. Detta beror på att det först gjordes på 1800-talet i England av en murare, Joseph Aspdin från Leeds, som liknade färgen med stenen från stenbrotten på ön Portland, utanför Englands kust.

Idag är Portland cement fortfarande den vanligaste typen av cement som används i byggmaterial. Det är en typ av "hydrauliskt" cement, vilket helt enkelt betyder att det härdar och härdar när det kombineras med vatten.

Betong

Betong är ett komplett byggmaterial som används för grundväggar, betongplattor, uteplatser och många andra murverk. Det är unikt mångsidigt eftersom det börjar som en enkel, torr blandning och sedan blir ett flexibelt, halvflytande material som kan bildas i vilken form eller form som helst, och som torkar in i det hårda material som vi känner som betong. I många betongkonstruktioner läggs metallarmering, såsom trådnät eller armeringsjärn, för att hålla och för att minimera sprickbildning som kan uppstå i massiv betong.

Betong består av cement, sand och grus eller annat fint och grovt material. Tillsatsen av vatten aktiverar cementet, vilket är det element som är ansvarigt för att binda samman blandningen för att bilda ett fast ämne.

Du kan köpa färdiga betongblandningar i påsar som kombinerar cement, sand och grus så att allt du behöver göra är att tillsätta vatten. Dessa är användbara för små projekt, som att förankra staket eller bygga små dynor. För stora projekt kan du antingen köpa påsar cement och blanda dem med sand och grus själv med en skottkärra eller annan stor behållare. eller så kan du beställa förblandad betong som levereras av en lastbil (vanligtvis kallad "färdigblandad" betong).

Murbruk

Mortel är ännu ett byggmaterial som består av cement, som i detta fall blandas med fin sand och vatten, med kalk tillsatt för att förbättra produktens hållbarhet. Tillsätt vatten till denna blandning aktiverar cementet så att det härdar, eller härdar, precis som med betong. Murbruk är inte lika stark som betong och används vanligtvis inte som ett enda byggmaterial. Snarare är det "limet" som håller ihop tegel, betongblock, sten och andra murmaterial.

Murbruk säljs vanligtvis i påsar, i en torr förblandad form som du kombinerar med vatten. Den kan också blandas på plats med en cementblandare eller helt enkelt blanda med en spade eller hack i en skottkärra eller blandkar. Det finns många olika typer av murbruk som är utformade för olika applikationer. När du arbetar med tegel och andra murade enheter är det viktigt att använda rätt typ av murbruk för murverket, eftersom vissa murbruk är för hårda för vissa typer av murverk och kan spricka om de används felaktigt.

Grout är en liknande produkt som kan ses som en form av murbruk, men formulerad utan kalkadditiv. Murbruk har en högre vattenhalt så att den kan flöda och fylla luckor mellan keramiska plattor och stenplattor. På grund av dess höga vattenhalt är injekteringsbruk inte ett bindande material utan tjänar bara till att fylla luckor.

Thin-set är en besläktad produkt tillverkad av cement och mycket fin sand, tillsammans med ett vattenhållande medel såsom ett alkylderivat av cellulosa. Den används för att fästa keramik och stenplattor på ett substrat, såsom cementplatta. Vissa tunna set har latex- och polymertillsatser för att öka bindningsstyrkan. Tunt set har en utpräglad limkvalitet och kallas ibland för tunnt lim.

Relaterade artiklar
  1. Hur man designar och installerar en uteplats?
  2. Grunderna för återuppbyggnad av betong
  3. En tumregel för när man ska beskära blommande buskar
  4. Hur man lägger markcementbeläggning?
  5. Utjämning av en ojämn gräsmatta
  6. Vinterheder och ljungväxter
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail