Växter som trivs under träd

Harmoniskt landskap under ett träd
Lyckligtvis finns det ett antal perenner som du kan använda för att skapa ett attraktivt och harmoniskt landskap under ett träd.

För den trädgårdsälskande husägaren orsakar mogna träd ett gåta: ingen vill ta bort ett ståtligt skuggträd som det tog årtionden att mogna, men träd är sol- och fuktgrisar som inte delar sin gräs med någon växt. Trädgårdsmästare kompenserar ibland med en ny plantering av ettåriga varje år, men den här konstanta rotstörningen är inte heller bra för trädet. Lyckligtvis finns det ett antal perenner som du kan använda för att skapa ett attraktivt och harmoniskt landskap under ett träd.

 • 01

  Sibirisk bugloss

  De hjärtformade löven med kontrasterande vit åder fångar många trädgårdsmästare med skuggiga partier, men det moln av himmelblå blommor som Brunnera macrophylla producerar på våren är pricken över i. Förutom att det är fleråriga stalwarts som blommar pålitligt i zon 3-regioner, kommer den sibiriska buglossen långsamt att bilda en koloni av växter som du kan använda för att fylla landskapet under trädet eller transplantera till andra delar av gården.

 • 02

  Vild ingefära

  Som en inhemsk växt är vild ingefära ett marköverdrag som trivs med liten omsorg. Vårblommor är iögonfallande, men det hjärtformade bladverket är attraktivt i sig. Landsbygdens trädgårdsmästare kommer att uppskatta hjortmotståndet i Asarum canadense. Vild ingefära odlas bäst utan angränsande växter, eftersom den tenderar att överträffa andra i landskapet. En bonus för vilda trädgårdsmästare är pipevine-svalstjärtfjärilen som söker efter vilda ingefärsväxter att lägga sina ägg på.

 • 03

  Liljekonvalj

  Lily of the valley är en tuff liten växt med en söt vårdoft. De små klockformade blommorna ser ut som de hör hemma i en älvs landskap, men Convallaria majalis är ett formidabelt marköverdrag som snabbt kan fylla i alla tomma fläckar i trädgården, inklusive den tunna, hårda jorden under etablerade träd. Leta efter roseaform som ger blekrosa blommor för något annat.

 • 04

  Blödande hjärta

  Dicentra växter ger strukturellt intresse för landskapet även när de inte blommar. Fint uppdelade löv är en känslig bakgrund till de hängande rosa hjärtformade blommorna som ger växten sitt namn. I områden med varmt väder kan blödande hjärtväxter fungera som kortvariga, vilket innebär att de går in i vila under varma, torra förhållanden. Om detta lämnar ett oönskat gap under trädträdgården, lägg till ett fågelbad som platshållare.

 • 05

  Skumblomma

  Vild ingefära odlas bäst utan angränsande växter
  Vild ingefära odlas bäst utan angränsande växter, eftersom den tenderar att överträffa andra i landskapet.

  En annan vinnande inföding för undergrunden för dina mogna träd, Tiarella cordifolia blommar ut sitt hjärta i sex veckor på våren. Resten av tiden kan du förvänta dig att dina friska växter är upptagen med att sprida sig av löpare för att bilda en attraktiv (men inte invasiv) klump av växter som har lövblad med röda vener. Skumblommor uppskattar fukt, så om din trädkapell är tillräckligt tät för att fungera som ett paraply, bör du bevattna växter med en tum vatten per vecka.

 • 06

  Hosta

  Hosta är allestädes närvarande men aldrig intetsägande; explosionen i avelinsatser innebär att du kan fylla trädgården under dina träd med mammut- eller tekoppprover, guldlövverk eller blått och breda löv eller smala. Hostor är väldigt långlivade växter som växer och förökar sig långsamt genom åren. Även om de tål torka, kommer du att upptäcka att vatten är som gödselmedel för en hosta: med mycket att dricka kommer växterna att uppnå sin största potential.

 • 07

  Snäcka

  Vinca mindre växter är aggressiva nog för att bli något av ett skadedjur i en blandad planterings trädgård, men om en tuff växt är vad du söker, kommer periwinkle att tillgodose detta behov. Växterna ger utmärkt erosionskontroll och fyller en nisch under träd där inget annat verkar växa och jorden alltid tvättar bort. Vinca-växter kommer att växa i tät skugga och producera vackra blå blommor sent på våren.

 • 08

  Japansk målad ormbunke

  I en värld av gröna ormbunkar är de japanska målade ormbunkenas silver- och rosa blad en härlig avgång. Även om skugga älskare, är färgen på den japanska ormbunken mest levande i dappled nyans. Som alla ormbunkar behöver den japanska ormbunken regelbunden fukt för att trivas. Ett tre-tums lager av mulch kommer att gynna både ormbunkar och träd genom att undertrycka ogräs och bevara fukt.

 • 09

  Påsklilja

  Om jorden under ditt träd är tillräckligt lös för att gräva, lägg till några vårblommande lökar för en vårshow som kommer att öka i storlek varje år. Den Narcissus grupp av glödlampor behöver solljus för att få energi för framtida blommar, men genom plantering tidigt blommande sorter enligt lövträd kan tillfredsställa detta behov innan träden blad ur. Plantera lökar minst tre tum djupt när som helst på hösten innan marken fryser.

Relaterade artiklar
 1. Hur man bygger stenhagar för små utrymmen?
 2. Hur man installerar liggande timmerkant?
 3. Identifiera och undvik Ragweed
 4. Plantera Sumac-träd för höstlövverk
 5. Hur man övervintrar Dahlia-knölar?
 6. Hur installerar man liggande tyg för ogräsbekämpning?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail