Hur installerar jag ett källarbadrum?

Med de stora ytorna på badrummet nu på plats är fåfänga
Installera skåp: Med de stora ytorna på badrummet nu på plats är fåfänga och andra skåp nu installerade.

Ett badrum i källaren förbättrar ditt hems funktion och det tillför fastighetsvärde som få andra hemförbättringar. Men att lägga till ett fullt fungerande källarbadrum är inget enkelt projekt. Få DIY-görare kan verkligen ta itu med alla uppgifter som är inblandade, och oftare är det här ett projekt som bäst lämnas åt proffs. De flesta husägare kommer att anställa en huvudentreprenör eller enskilda underleverantörer för att hantera hela eller större delen av arbetet. Men att förstå vad som går in i ett källarbadrum hjälper dig att förstå projektets komplexitet och göra det lättare att arbeta med proffs. Och vem vet? Du kanske till och med kan göra en del eller hela jobbet själv.

Planerar en badrumsinstallation i källaren

Att planera framåt hjälper dig att kommunicera med dina proffs och se till att du håller dig på målet och inom budgeten. Att planera ett badrum i källaren har några unika överväganden som skiljer sig från andra hemförbättringsprojekt.

Design

Ett viktigt tidigt steg i processen, före varje konstruktion, är att designa ditt nya badrum. Förutom att bestämma omfattningen av projektet kommer din badrumsdesign också att påverka vilka tillstånd och inspektioner som är nödvändiga. Att placera ditt nya badrum nära befintliga verktyg minskar din arbetsbelastning och kräver färre tillstånd. Om du kan, placera ditt källarbadrum under ett befintligt första våningsbadrum. Detta underlättar förlängningen av rörledningar och ledningar.

Dränering

Dränering är ett viktigt övervägande när du planerar ditt badrum i källaren. Rörledning över marken är beroende av tyngdkraften för att dränera avlopp och avloppsvatten. Detta är känt som avloppssystemets lutning eller fall. Men många källaravlopp ger inte tillräckligt fall, vilket gör naturligt dränering till ett problem. Som en del av planeringsprocessen, låt en professionell undersöka lutningen på dina avloppsledningar och befintliga avloppsrör. När till exempel avloppsutgångspunkten ligger över nivån på en källargolvplatta kommer ett källarbadrum att kräva speciella lösningar för att lyftpumpa avloppsvatten till avloppsledningarna. På samma sätt, om ditt hem använder ett septiskt system, kan speciella lösningar krävas.

Dräneringsflödeshastighet

Låt ett proffs undersöka flödeshastigheten eller ditt dräneringssystem. Ett system som fungerar bra för befintlig VVS kan bli överbelastat när ytterligare ett badrum i källaren läggs till. Låga flödeshastigheter kommer inte att evakuera avfallet ordentligt och kommer att resultera i träskor.

Bakvattenventiler

Låt en professionell undersöka lutningen på dina avloppsledningar
Som en del av planeringsprocessen, låt en professionell undersöka lutningen på dina avloppsledningar och befintliga dräneringsrör.

I många fall kan stadens regler kräva bakvattenventiler på avloppsledningar i källaren. Dessa är utformade för att säkerställa att avloppsflödet inte kan vända riktning och rinna tillbaka in i hemmet. Fråga en proffs om en ventil är nödvändig med ditt system.

Toaletter för källarbadrum

Toaletter finns i ett brett utbud av alternativ. Ibland är samma toaletter som används i ovanstående badrum helt bra i källare, men det finns andra mönster som kan vara bättre val:

 • Tryckassisterade toaletter: Ibland räcker inte ens djupa källarlinjer med bra sluttningar för att rensa avlopp i badrum i källaren. Tryckassisterade toaletter använder lufttryck för att tvinga avloppsvatten genom ledningarna, vilket kan förhindra igensättning.
 • Komposttoaletter: Komposttoaletter kräver lite vatten och gör ditt avlopp till kompost. Dessa konstruktioner kräver utmärkt ventilation utomhus men kan vara ett bra val där det är svårt att utnyttja befintliga avloppsledningar.
 • Toaletter för avloppsutlopp : Mata ut toaletter tillfälligt och lagra avloppet och pumpa det sedan i avloppet eller septikledningen. Dessa mönster finns i både ovanjordiska och underjordiska modeller.
 • Uppspolande toaletter: Uppspolningskonstruktioner är fristående och hakar direkt i befintliga avloppsledningar. Dessa toaletter är perfekta för husägare som är försiktiga med att bryta upp ett källarplan för att komma åt avloppsledningar. Vissa uppspolande modeller slipar också avfall för att förhindra träskor.

Badkar, duschar och handfat för källarbadrum

Att lägga till ytterligare VVS-armaturer i ditt källarbadrum kan kräva samma förberedelse och utgrävning som att lägga till en toalett. Rörmokare kan redan finnas i vissa källare, vilket gör att betonggolvet går sönder. Vissa uppspolade toalettanläggningar accepterar också anslutningar med dusch eller handfat. Det är bäst att en proffs undersöker ditt utrymme och bestämmer vilken typ av armaturer som fungerar bäst för ditt badrum.

Källarbelysning

Rätt belysning kan göra ditt källarbadrum lika lyxigt som dina toaletter på övervåningen. Riklig belysning kan vara ännu viktigare i källarbadrum, eftersom naturlig belysning kan vara ganska begränsad. Att ansluta ett källarbadrum lämnas vanligtvis bäst för proffs eftersom dessa platser under marken har speciella behov av markskydd. Fel med elektriska system kan orsaka personskada, förstörda armaturer och bränder, så om du inte är en mycket skicklig och kunnig DIYer, lämna detta till proffsen.

Installationsöversikt

Att installera ett komplett källarbadrum är ett mycket komplext DIY-jobb. Om du inte har stor erfarenhet av snickeri, lednings- och VVS-installationer är det bäst att anställa proffs för de flesta aspekter av detta projekt. En ännu enklare väg är att få en huvudentreprenör (GC) att hantera hela processen, börja till slut. En översikt av projektet hjälper dig att avgöra vilka steg om du kanske är kvalificerad att hantera.

 1. Lägg ut väggarna: Badrumsväggarna är vanligtvis gjorda av 2 x 4 eller 2 x 6 horisontella vägg- och golvplattor och vertikala väggbultar. Medan 2 x 4 virke är mer typiskt i de flesta konstruktioner, byggs "våta väggar" som innehåller större rörledningar ofta med 2 x 6 virke, vilket ger mer utrymme för att driva rören. Normalt är ytterväggarna grovt inramade innan VVS- och ledningsarbeten börjar, men i situationer där betonggolv måste rivas kan väggplatserna helt enkelt markeras med väggkonstruktion avslutad senare, efter att huvudavloppsrörets arbete har utförts. Detta inramningsarbete utförs normalt av ett snickeripersonal, men det är också möjligt för en skicklig DIYer att göra det.
 2. Placera dusch- och toalettavloppet: Med hjälp av tillverkarens specifikationer är platsen för duschavloppet och toalettgolvflänsen nu fastställd på golvet. Duschavlopp är vanligtvis döda i duschkabin, men duschkärl finns också med avloppsöppningar placerade utanför mitten. Toaletter är vanligtvis konfigurerade för att sitta 1 meter från bakväggarna. Se till att ta med extra 1,30 cm för gipsväggen när du mäter för din toalett. Se också till att lämna avståndet mellan toaletten och sidoväggarna.
 3. Grävgravar: Betonggolvet rivs nu och diken grävs för att ansluta toaletten och duschplatserna till huvudavloppsledningen. Ytterligare grävning kan också behövas för avloppet för handfat. Normalt är detta ett jobb för en VVS-entreprenör, men vissa DIY-arbetare kommer att ta på sig detta rivningsarbete.
 4. Installera avloppsrör för golv: Rörmokaren ansluter nu fixturavloppet till huvudavloppsledningen. Detta är vanligtvis ett jobb för proffs, inte en DIYer.
 5. Jag installerar avlopp och avloppsrör ovanför golvet: Rörmokaren installerar nu avloppsrör och avloppsrör ovanför golvet och brukar leda dem genom de nya tappväggarna och ansluta dem till befintliga markstaplar och takventiler. I vissa situationer kan rörmokaren köra en helt ny jordstapel hela vägen till taket och skapa en förening med de nya underjordiska avloppsledningarna.
 6. Installera vattentillförselrör: Rörmokaren installerar nu vattentillförselrör eller slangar för att springa från befintliga vattenledningar till utstötningsplatserna nära platserna för dusch, toalett och handfat. I de flesta moderna VVS görs detta vanligtvis med flexibla PEX-rör, men traditionella kopparrör kan också användas.
 7. Låt inspektion av grov VVS inspekteras: När VVS är grovbearbetat, men innan väggarna och golven stängs, kommer en stadsinspektör att besöka för att se över VVS-arbetet och intyga att det har gjorts enligt kod och är en säker installation.
 8. Fyll i diken och häll betong: När VVS-inspektionen är klar kan betonggolvet nu stängas genom att fylla diken och hälla ny betong. Detta görs ofta av huvudentreprenören som hanterar jobbet, men gör-det-själv-görare kan också göra det.
 9. Installera elektriska kablar och lådor: En elektriker anländer nu för att driva elkablar och installera lådor för uttag och armaturer.
 10. Låt inspektera ledningsdragningar: När kablar och elektriska lådor är installerade granskas det ojämna elektriska arbetet av en stadsinspektör, som, om den är nöjd, certifierar det som möteskod.
 11. HVAC-arbete grovbearbetas och inspekteras: Om badrummet kräver förlängningar eller tillägg till värme- / kylsystemet, installeras nytt kanalarbete av en entreprenör och inspekteras.
 12. Häng och avsluta wallboard: Med VVS, lednings- och VVS-arbete kan väggar och tak täckas med gips, tejpas och avslutas. Om arbetet hanteras av en totalentreprenör kommer hans snickeripersonal att utföra detta arbete. DIYers kan också utföra hans uppgift.
 13. Lägg golv och duschplattor: Golv och duschytor är nu installerade. Underleverantörer kan utföra detta arbete eller huvudentreprenörens besättning. En mycket skicklig DIYer kan också ta itu med detta arbete.
 14. Installera skåp: Med de stora ytorna på badrummet nu på plats är fåfänga och andra skåp nu installerade. Vanligtvis görs detta av snickarna som är anställda av en totalentreprenör, även om vissa DIY-tillverkare kan ta itu med det.
 15. Installera VVS- och ledningsarmaturer: Elektrikern och rörmokaren återvänder nu till arbetsplatsen för att installera diskbänken, toaletten, kranarna, armaturerna, uttagsuttagen och alla andra armaturer.
 16. Låt slutliga inspektioner göras: Där det krävs enligt lag kan en stadsinspektör krävas att återvända till arbetsplatsen för att granska och klara det slutliga arbetet.
 17. Avsluta måla och trimma: Det sista steget är vanligtvis att måla väggarna och att avsluta och installera träklister och lister. Handdukstänger och andra hårdvarutillbehör är installerade. Detta arbete utförs vanligtvis av entreprenörens snickeripersonal, men många gör-det-själv-arbetare tar också på sig detta slutarbete.
Relaterade artiklar
 1. Bra mattaidéer för källare
 2. Genomsnittliga källaravslutningskostnader
 3. Hur man installerar ett badrum på vinden?
 4. Grunderna för ombyggnad av källare
 5. Owens corning källare efterbehandlingssystem
 6. Alternativ för källargolv för alla hem
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail