Den ultimata checklistan för rengöring av badrum

Använd en fuktig trasa för att torka av duschstången
Om du har en duschdraperi, använd en fuktig trasa för att torka av duschstången och gardinringarna för att ta bort damm och tvålrester.

Badrummen är ett av de mest använda rummen i ett hem och det betyder att de behöver mycket uppmärksamhet för att hålla dem rena. Eftersom badrummet fungerar som fängslande för att rengöra våra kroppar och hålla våra smutsiga kläder i en varm, fuktig miljö, är det den perfekta miljön för bakterier och svampar att blomstra om du inte rengör det korrekt.

Lyckligtvis är de flesta ytor lätta att rengöra och med lite uppmärksamhet varje dag och en mer grundlig rengöring varje vecka kan hela rummet hållas glittrande och fräscht.

Vad du behöver

Tillbehör

 • Rengöring av toalettskålen
 • Rengöring av glas
 • Allrengöringsmedel för badrum
 • Destillerad vit vinäger
 • Bikarbonat
 • Desinficera våtservetter

Verktyg

 • Toalettborste
 • Sprayflaska
 • Skrapa
 • Svampar, mikrofiberdukar eller pappershanddukar
 • Skrubborste
 • Kvast och dammsugare eller vakuum
 • Mopp
 • Hink

Daglig städning

 1. Torka av armaturer

  Använd en desinfektionsmedelstork eller svamp för att torka av diskar, kranar och handfat efter varje användning för att ta bort sprutor och spill. Ta alltid en andra torkning för att rengöra droppar på toalettstolar eller golv.

 2. Torra duschväggar och dörrar

  Använd en gummiskrapa eller handduk efter varje dusch för att torka ner väggarna i duschkabin och dörrar eller badkaret för att förhindra att tvålskum byggs upp och vattenfläckar. Stäng duschridån så att den torkar snabbare.

 3. Häng upp fuktiga handdukar och badmattor

Hänga fuktiga handdukar och badmattor så att de torkar så snabbt som möjligt för att förhindra mögel.

Dricks

Byt handdukar dagligen eftersom de delas och blir snabbt smutsiga. Detta är särskilt viktigt om någon i hushållet har förkylning eller virus.

Städning varje vecka

För att utnyttja din tid på bästa sätt, börja längst upp i rummet och arbeta dig neråt. Spara badrumsgolvet till sist så att du kan fånga eventuella droppar eller röra du gör när du rengör.

Dricks

Läs anvisningarna på alla badrumsrengöringsprodukter. Du får de bästa resultaten om du ger produkterna tid att arbeta. Spraya på dem och vänta minst fem minuter så att de kan börja bryta isär smutsen vilket gör det lättare att torka bort. Att använda lite tålamod innebär att du måste göra mindre skrubbning.

 1. Tvätta handdukar och badmattor

  Samla och tvätta alla handdukar, tvättlappar, handdukar och badmattor. Om du har små kastmattor, ta dem ut för att skaka ut hår och damm. Kontrollera vårdetiketten, men de flesta är tvättbara. Låt mattorna lufttorka för att förhindra skador på gummibaksidan.

 2. Rengör och desinficera toaletten

  Börja med att lägga till en kommersiell toalettskålrengörare i skålen. Ge det en snabb swish och stäng sedan locket så att städaren får tid att arbeta. Torka av utsidan av armaturerna med ett desinfektionsmedelstork eller med en svamp och universalrengöringsmedel för badrum.

  Om du bor i ett område med hårt vatten, ta bort fläckar varje vecka för att göra det lättast att ta bort det.

  Avsluta med att skrubba det inre av skålen - glöm inte att rengöra under fälgen - och spola sedan.

 3. Rengör duschen eller badkaret

  Oavsett om du har keramiska plattor, glasfiber eller sten duschkabin, bör det rengöras noggrant varje vecka för att avlägsna tvålskum och eventuella mögelproblem på ytor. Samma produkter som rengör duschen kan användas på ett badkar.

  Ta dig tid att ta bort hår från avloppet och ta bort eventuella träskor innan de blir värre.

  Om du har en duschdraperi, torka ner duschstången och gardineringarna med en fuktig trasa för att ta bort damm och tvålrester.

 4. Rengör diskhon och disk

  Ta bort allt från diskbänken och diskbänken. Använd ett allmänt badrumsrengöringsmedel eller en blandning av natron och några droppar vinäger för att ta bort torkad kosmetika, tandkräm och smuts från alla ytor.

  Skölj väl med rent vatten och torka med en mjuk trasa för att förhindra vattenfläckar. Häll en kopp bakpulver och 0,5 kopp destillerad vit vinäger i avloppet för att hålla vattnet rent.

  Dricks

  För att göra rengöringen enkel, placera tandborste- och tvålhållare på diskmaskinens översta rack.

 5. Torka av ljusbrytare, skåphandtag och dörrhandtag

  Använd klädborstfästet på ditt vakuum eller en mikrofiberdamm för att ta bort damm
  Om ventilen inte kan avlägsnas, använd klädborstfästet på ditt vakuum eller en mikrofiberdamm för att ta bort damm.

  Ljusbrytare och väggen runt dem får mycket smuts och smuts. Skåpsbeslag och dörrhandtag kan vara grogrund för bakterier och bakterier. Rengör varje område väl med en desinficeringsservett eller rengöringsmedel.

 6. Rengör speglar

  När diskbänken och bänkskivan är rena, rengör speglarna med ett kommersiellt glasrengöringsmedel eller spray på destillerad vit vinäger. Lys med en mikrofiberduk för att förhindra ränder och dammrester. Glöm inte hand och rakspeglar!

 7. Töm papperskorgen

  Töm papperskorgen. Om du använder papperskorgen ska du ha flera tillbehör i papperskorgen för att enkelt byta ut dem.

 8. Rengör badrumsgolvet

Nu när allt annat är rent, svep eller dammsug badrumsgolvet för att ta bort hår, smuts och damm. Rengör golvet som rekommenderat för keramik, sten- eller vinylplattor eller laminatgolv.

Månadsstädning

Beroende på hur mycket användningen ditt badrum får, bör dessa uppgifter utföras varje månad eller säsongsmässigt. Ta lite tid att kontrollera dessa föremål och gör lite djuprengöring.

 1. Dammdörrkarmar, fönsterkanter och baseboards

  Titta upp och ner på fläckar som kan fånga damm. Groomingprodukter som hårspray kan göra att ytor blir klibbiga och drar mer damm än i andra rum.

 2. Rengör ventilationsfläktens lock och armaturer

  Använd en robust trappstege och använd en skruvmejsel för att ta bort ventilationshöljet, om möjligt. Fyll diskbänken med varmt vatten och lite diskmedel. Lägg till ventilationshöljet och låt det blötläggas i 10 minuter. Torka bort smuts med en mjuk trasa eller skrubbborste. Torka helt och sätt ihop igen.

  Om ventilen inte kan avlägsnas, använd klädborstfästet på ditt vakuum eller en mikrofiberdamm för att ta bort damm.

  Kontrollera lampor för damm, döda insekter och utbrända glödlampor. Rengör vid behov.

 3. Rengör lådor, fågelskåp och medicinförvaring

  Gå igenom skönhet, rengöring och första hjälpen och släng eventuella utgångna produkter. Kassera oanvända läkemedel på rätt sätt. Rengör sminkborstar och skönhetsverktyg för att döda bakterier.

  Det här är en bra tid att sortera handdukar och andra sängkläder och göra en lista över vad som behöver bytas ut.

 4. Rengör ett igensatt duschhuvud

  Om ditt duschhuvud sprutar och vattenflödet är svagt, bör det rengöras. Med bara lite destillerad vit vinäger kan mineralavlagringar och tvålskum lätt tas bort.

 5. Rengör papperskorgen

  Om du inte använder papperskorgen kan papperskorgen vara en petriskål. Använd varmt vatten, ett universalrengöringsmedel och en skrubbborste för att ge det en bra rengöring.

 6. Tvätta duschridån och rengör fönsterbehandlingar

  Om du använder en duschridå ska den och plastfodret tvättas varje månad. Gardiner, nyanser eller persienner bör också rengöras för att ta bort damm och eventuella fläckar.

 7. Gör en snabb inspektion

Ta dig tid att titta under diskbänken och runt armaturerna för att fånga några små läckor eller droppar. Detta kommer att spara pengar och hjärtesorg senare.

Kontrollera varje område (använd en ficklampa, om det behövs) för mögel och mögelväxt och utrota det omedelbart.

Relaterade artiklar
 1. Ta bort spenatfläckar i sex enkla steg
 2. Hur man rengör en spishäll?
 3. Hur rengör jag trädgårdsredskap?
 4. Hur rengör jag en eterisk oljediffusor?
 5. Hur rengör jag tapeter?
 6. 8 Rengöringshackar som inte fungerar
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail