Stentrappor mot konkreta steg i trädgårdar

Permanenta liggande timmer används ibland för inramning av steglådor
Permanenta liggande timmer används ibland för inramning av steglådor, med sten eller gjuten betonginsats i träboxarna.

Om ditt landskap innehåller en märkbar sluttning som gör det besvärligt att flytta från en nivå till en annan, kan en eller flera flygningar med trädgårdssteg vara svaret. Valfritt antal byggmaterial kan användas för att göra trädgårdssteg, som sten, fältsten, stapelsten och stenläggare.

Professionella landskapsbyggnadsföretag installerar många fler stentrappor än gjuten betong eftersom sten ofta föredras av husägare tack vare det naturliga, attraktiva utseendet. Men trädgårdssteg i sten är svåra att installera på grund av materialens stora vikt. Medan vissa husägare har tagit itu med själva, utförs arbetet oftare av yrkesverksamma inom landskapskonstruktion. En enkel form av gjutna trädgårdssteg av betong är ett mer praktiskt DIY-projekt; men även om arbetet inte är komplicerat innebär det hårt arbete.

Jämförelse av estetik och hållbarhet

En anledning till att husägare ofta föredrar natursten är att den ser mycket mer naturlig ut i ett landskap och erbjuder fler designalternativ. Medan gjuten betong tenderar att vara neutral grå, kommer sten i många olika färger och texturer för att möta nästan alla estetiska landskapsdesigner. Sten är också mer hållbar, eftersom betong tenderar att spricka över tiden såvida det inte läggs perfekt; även då är viss sprickbildning oundviklig över tiden. Med stensteg och stenläggare är det ganska enkelt att byta ut enskilda stenar, men svårt skadade betongsteg måste rivas och återhällas. Om en husägare vill installera en mer formell trappa utomhus kan det vara bättre att lägga stenläggare eftersom de är mycket starkare än blandad betong.

Kostnadsjämförelse

För professionell installation kan betongsteg vanligtvis kosta nästan 220€ per steg, i motsats till cirka 110€ för ett stensteg. Medan betong som material kan vara billigare än sten är det svårare och mer tidskrävande att installera. I genomsnitt tar det ett professionellt besättning ungefär två hela dagar att lägga betongsteg men bara en halv dag för stentrappa. Förberedelse och installation av betong är också mycket mer noggrann eftersom det finns mer utrymme för fel. Men för en husägare som är villig att hälla en förenklad typ av konkreta trädgårdssteg, och som har villiga vänner att hjälpa till, kan hällbetong vara billigare än sten.

Installationsöversikt: stensteg

Installera stensteg kan göras på ett ganska formellt sätt och konstruera dem med ansträngningar för att vara mycket exakta i höjden på stigarna och slitbanans djup. De kan också göras mer informellt, med en minimal mängd utgrävning, där stenplattor är inbäddade i jorden för att göra slitbanor som i huvudsak flyter. Mer formella stensteg kräver en avsevärd mätning och beräkning, och utgrävningsarbetet kan vara betydande. Ett bra landskapsbesättning kan göra detta arbete på en enda dag, och bara de mest otrygga gör-det-själv gör det. DIY-tillverkare kan ibland installera mer informella trädgårdssteg, men var uppmärksam på att dessa tunga byggmaterial inte är lätta att flytta runt och placera.

Här är en översikt över hur en typisk installation kan köras.

Först beräknas trädgårdstrappans bredd. Med stora bergplattor kan plattans bredd avgöra steg med steg, men du kan också placera mindre stenar sida vid sida för att uppnå samma bredd. Generellt sett bör alla trädgårdssteg vara minst 3 meter breda och 4 eller 5 meter är ett bättre minimum.

Lägg sedan ut trappan i sluttningen med insatser och strängar. Börja gräva för bottensteget först med en spade för att ta bort gräs och klippa i sluttningen för att bilda en plan yta. Använd layoutsträngarna som en guide för att ställa in grävningens bredd. De flesta trädgårdssteg är cirka 7 till 20 centimeter höga och minst 30 centimeter djupa. Djupet bör vara något för stort eftersom de efterföljande stegen kommer att vila på den bakre slitbanan i föregående steg. Släta ut utgrävningens botten med en trädgårdstratta för att plana ut ytan.

Placera berget (eller stenarna) i utrymmet för det första steget och se till att det är ungefär jämnt. Om du staplar lager av platt sten för att uppnå rätt höjd för steget, se till att framsidan av steget är relativt slät och jämn. Helst bör det finnas en mycket liten stigning framåt till steget för att förhindra att vatten pölar. Du kommer sannolikt att behöva systematiskt ta bort eller lägga till jord under stenen / stenarna tills du har uppnått ett ganska jämnt steg. När det första steget är plant, använd en gummiklubba för att slå på toppen av stenen och "sätt" den i jorden.

Upprepa denna process för nästa steg, gräva ut lutningen, plana ut grävningen, placera sedan, plana ut och sätt stenen / stenarna för nästa steg. Helst bör det andra steget överlappa baksidan av det första steget med några inches. Kontrollera med en nivå innan du fortsätter.

För professionell installation kan betongsteg vanligtvis kosta nästan 220€ per steg
För professionell installation kan betongsteg vanligtvis kosta nästan 220€ per steg, i motsats till cirka 110€ för ett stensteg.

Fortsätt på detta sätt under alla efterföljande steg tills du når toppen av backen. Med en mycket mild lutning där det inte är praktiskt för varje steg att överlappa det föregående och vila direkt på stenen, kan du bryta upp trappan i kortare flygningar på 2 till 4 steg, åtskilda av bredare landningar gjorda av sten eller annan sten.

En del justering av stenar kan vara nödvändig efter att alla steg har installerats. Gräva mer jord eller skaka under lågt liggande trappsteg med tunna stenstycken för att skapa plana ytor. Att plantera marköverdrag växter runt trappans kanter och landningar hjälper till att förhindra erosion och förankra trappan.

Installationsöversikt: gjutna betongsteg

Betongsteg kan vara mycket formella, exakta installationer, bäst hanteras av ett professionellt besättning, men det är också möjligt att göra en mer informell, enkel uppsättning av betonglandskapsteg genom att använda 1 x 6 eller 1 x 8 virke för att skapa tre-sidig rektangulär lådor 41 centimeter djupa och 4 meter breda, i vilka betong hälls. Här är en översikt över processen.

Klipp fram- och sidorna på lådorna och foga ihop dem med skruvar. Lämna baksidan öppen.

Använd en slägga för att bädda in varje låda i marken med den öppna baksidan som drivs in i sluttningen. Se till att lådorna är relativt plana, med en mycket liten vinkel framåt för att hjälpa till med dränering av vatten. Sätt vardera sidan av lådorna på marken för att hålla dem på plats, skruva lådväggarna mot insatserna inifrån och ut. Lägg till längder av stålstång för varje betongsteg för extra stöd.

Du använder sedan en kontinuerlig häll för att fylla varje låda med betong. En pumpbil är till hjälp för denna typ av projekt eftersom det kan vara svårt att använda en skottkärra, och tidpunkten är viktig. Arbeta från botten mot toppen och använd en murslev och kantverktyg för att släta toppen av betongstegen när du går. Vissa människor gillar att köra vertikala armeringsjärn i marken, med stångens överkant långt under trappans ovansida. När betongen hälls runt dem hjälper dessa armeringsjärn "insatser" inbäddade i betongen att förankra steget på sluttningen.

När betongen är ganska härdad men ännu inte helt härdad, ta bort lådorna och släta ut trappans kanter med en rund murslev. Eventuella små håligheter i trappornas sidor eller framsidan av trappan kan fixeras genom trowling på ytterligare betong.

Räcken?

Räcken är ofta inte installerade för trädgårdssteg utomhus, och kodkraven varierar mycket. I många områden finns det inga regler för steg som inte är fästa vid en permanent struktur, men i andra områden kan regeln vara att alla trappor med en total stigning på mer än 3 meter eller med mer än fyra individuella steg stigare kräver ett handräcke.

Trädgårdssteg är ofta något informella affärer med djupa horisontella steg på varje steg och breda landningar. Om ditt område har räckekrav kan de lätt undvikas genom att dela upp den totala stigningen i en serie korta flygningar 3 eller 4 steg högt, åtskilda av breda landningar. Detta har också fördelen att stegen blandas mer naturligt med landskapet. Om koden kräver ett ledstång, bör de stoppas i en höjd mellan 30 och 94 centimeter ovanför trappstegen. För utomhusbruk är ett bra väderbeständigt material som specialjärn eller ceder ett bra val.

Kombinera material

En utomhusträdgårdstrappa är en plats där byggmaterial effektivt kan kombineras. Att använda stenläggare och sten tillsammans är ett exempel, där stenläggare används för gångvägar och landningar, med natursten för trappstegen som gör övergången mellan nivåer. Permanenta liggande timmer används ibland för inramning av steglådor, med sten eller gjuten betonginsats i träboxarna.

Relaterade artiklar
  1. Växter som trivs under träd
  2. Kan du spara pengar på att vattna i landskapet med vattenbrunnar?
  3. Hur man bygger en konkret uteplats?
  4. Hur man utformar en regnträdgård?
  5. Att göra ett regnfat
  6. Hur man bygger landskapsarkitekturer?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail