Blommor som blommar i juni

När växten blommar i juni är bladen gröna
När växten blommar i juni är bladen gröna och vita.

Juni är tiden i norr när trädgårdsmästare upplever kulmen på vårens fantastiska blommande show. Sommaren kommer att ha trädgårdsväxa (Phlox paniculata) och dess andra stjärnor, men den sista månaden för en gård som är full av fleråriga blommor i många landskap kommer att vara juni. Dra nytta av dessa toppval.

 • 01

  Pion

  Solälskande kinesisk pion (Paeonia lactiflora) har mycket att göra för det. Alla är överens om att de doftande, stora, dubbla blommorna är underbara. En trevlig bonus är dock att den är en av de längsta perennerna. Listad för zonerna 2 till 9 är det också en av de hårdaste perennerna. Kanske är den enda nackdelen att den inte gillar att flyttas; om du måste transplantera det, gör det på hösten när det går i vila.

 • 02

  Stella de oro

  En örtartad rotväxt, Hemerocallis 'Stella de Oro' är en populär dagslilja. Detta är en annan växt för full sol som kan odlas över ett antal zoner (3 till 9). Dess styrkor inkluderar att det:

  • Blommar länge (maj till juli)
  • Kommer att återväxa
  • Kan anpassa sig till en mängd olika förhållanden
  • Björnar vibrerande, gyllengula blommor som lyser upp varje plats de bor på

  Om den enda nackdelen är en tillverkad: att Stella de Oro är överanvänd. Låt inte denna subjektiva avgift avskräcka dig från att odla den om du aldrig har vuxit en.

 • 03

  Salvia

  Det finns gott om fleråriga salvier som blommar i juni för norra trädgårdsmästare, inklusive Blue hill (Salvia x superba 'Blue Hill'), som växer i zonerna 4 till 8 i full sol.

  Ett stort proffs för salvia är hur lätt det är att odla. En mindre motsättning mot den är att dess löv stinker, även om sådana bedömningar alltid är subjektiva.

 • 04

  Lila isväxt

  Lila isväxter (Delosperma cooperi) ger dig ett kortare alternativ för en helsol perenn i zonerna 5 till 10. Det är ett spretigt marköverdrag, medan de andra urvalen i denna lista har en upprätt växtform.

  Denna ovanliga växt värderas för dess blomningstid (hela sommaren) och dess lämplighet som en kantväxt. På den negativa sidan (för trädgårdsmästare i norr) kräver det absolut en jord som dränerar superbrunn i regioner som är kallare än zon 7, annars kommer den att dö under vintern.

 • 05

  Mörk lila allium

  Det finns flera sorters blommande lökar (Allium spp.), Och de blommar vid olika tider på året. Men det finns en speciell typ med mycket mörklila blommor, Allium atropurpureum, som blommar i juni.

  Tekniskt lökplanter, blommande lök ändå kommer upp varje år (under ett antal år) som perenner. Ge Allium atropurpureum full sol och odla den i zonerna 4 till 8.

  Den huvudsakliga tillgången för blommande lök är att eftersom de olika typerna blommar vid olika tidpunkter, värderas de av dem som söker kontinuerlig blomning. Det finns en blommande lök där ute som du kan ansluta till den tomma platsen i trädgården oavsett om du behöver den till vår, sommar eller höst. En nackdel med dem är att de är giftiga.

 • 06

  Lavendel

  Lavandula spp. är faktiskt sub-buskar, men trädgårdsmästare behandlar dem ofta som fleråriga eller örter. Engelsk lavendel (Lavandula angustifolia) är en av de hårdare arterna (zonerna 5 till 8). Odla den i full sol.

  Monarda didyma smyger sig bara in som en juniblomare
  Monarda didyma smyger sig bara in som en juniblomare och kommer till blomman i slutet av månaden.

  Även icke-trädgårdsmästare är bekanta med dess bästa funktion: doften av dess blad, som torkas och används i potpourris. Dess värsta egenskap är dess intolerans för mark som inte dränerar bra; odling av denna medelhavsväxt i sådan jord leder ofta till rotröta.

 • 07

  Fläckig gul löstest

  Lysimachia punctata 'Alexander' är en fullsolsväxt för zonerna 4 till 8. Det bästa argumentet för att odla den är dess brokiga blad som visar gröna och rosa färger när de först kommer ut. Den enda besvikelsen med det är att denna underbara rosa färg inte hänger länge. När växten blommar i juni är bladen gröna och vita.

 • 08

  Bibalsam

  Monarda didyma smyger sig bara in som en juniblomare och kommer till blomman i slutet av månaden. Odla den i full sol till delvis skugga. Om du väljer att odla den i full sol, var särskilt försiktig med att vattna den väl, eftersom den gillar en lite fuktig jord.

  Poäng i denna örts fördel är att du kan:

  • Smaka på sallader med sina färska löv
  • Använd de torkade bladen i örtteer
  • Applicera den som en balsam för bi-stick

  En förlust mot den är dess starka tendens att få mögel på löven.

 • 09

  Rölleka

  Yarrow (Achillea millefolium), som bi-balsam, är en ört: Den har traditionellt haft medicinska användningar (särskilt vid behandling av sår). Men idag odlas den främst som en prydnad. Kultivarer kan hittas för att tillfredsställa dig om du vill ha vita, gula, rosa eller röda blommor. Många blommor färger den erbjuder, växtens seghet och dess förmåga att rita fjärilar är alla viktiga försäljningsställen.

  Odla rölleka i full sol, i zonerna 3 till 8. Rölleka sprids via jordstammar, så det är inte alltid det bästa valet där en väluppfostrad växt efterfrågas. Den har en annan nackdel: Du kan behöva sätta in den om du odlar den i ett vindvindsområde.

 • 10

  Becky shasta prästkragar

  Olika prästkragar blommar vid olika tidpunkter. Leucanthemum x superbum 'Becky' blommar juni till september. Odla den i full sol i zonerna 5 till 10.

  Dess bästa funktion är att det är en långblommande flerårig. Dess värsta egenskap är att ett antal buggar äter det, inklusive:

 • 11

  Riddarsporre

  Solälskande larkspur (Delphinium spp.) Har länge använts i stugaträdgårdar. De olika typerna varierar när det gäller höjd och hårdhet. Som ett exempel kan 'Black Knight' bli 7 meter lång och växa i zonerna 3 till 7.

  Kanske det största proffs för larkspur är dess höjd. Det är en lång flerårig som du kan placera i den bakre raden av en planteringsbädd utan att oroa dig för att växterna framför den kommer att blockera din syn på den. Den största motsatsen mot det är att den är mycket mottaglig för kronröta och därför behöver utmärkt dränering.

Relaterade artiklar
 1. Hur tar man bort vattenfläckar från trä?
 2. Hur odlar jag morelsvamp?
 3. Hur beskär man fikonträd?
 4. Hur man bygger en DIY-infällbar pergola-baldakin?
 5. Hur man utformar en regnträdgård?
 6. Odla vintergröna växter för ett stänk av vinterfärg
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail