Vad betyder termen "grovt"?

Inbearbetningen ska genomföras före det första besöket från en byggnads
Inbearbetningen ska genomföras före det första besöket från en byggnads, el- eller VVS-inspektör.

I hushållsbyggnad och ombyggnad avser termen "grovbearbetning" byggnadsstadiet efter att den grundläggande inramningen är klar och de första lednings- och VVS-installationerna är färdiga men innan väggar och tak stängs upp med wallboard. Detta är den punkt då en stor del av detta arbete först granskas av byggnadsinspektören. Frånvaron av vägg- och golvbeläggningar möjliggör enklare ändringar om grovbearbetningen inte passerar inspektionen eller om husägaren gör en ändringsorder för att ändra projektet.

Typer av grovbearbetning

Med elektriskt arbete innebär en grovbearbetning att alla elektriska kablar har dragits genom tappar och andra inramningsdelar och sätts in i vägg- och takboxar. Men ljusbrytare, uttag, lampor och andra enheter är inte anslutna - inspektion av den aspekten av arbetet sker under den slutliga inspektionen.

En inbäddning av VVS innebär att alla vattenförsörjnings- och avloppsrör har körts genom borrade hål i tapparna och andra inramningsdelar och att alla röranslutningar har gjorts. Men inga handfat, kranar eller andra armaturer och ändelement är ännu installerade i denna fas.

Hur grovbearbetningen passar in i tillståndsprocessen

Inbearbetningen ska genomföras före det första besöket från en byggnads, el- eller VVS-inspektör. Dessa inspektioner passar in i det typiska arbetsflödet så här:

 1. Vägg, golv- och taksystem är byggda och lämnas öppna. Ingen gips är installerad än.
 2. Elektrikern kommer in och drar en elektrisk ledning från servicepanelen till olika slutpunkter, såsom uttag och ljusbrytare. Inom varje låda lämnas ledningen bar och sluten.
 3. Ungefär samma tid kommer rörmokaren in och drar försörjnings- och avloppsrör genom dubbar och under golv till diskbänkar, duschar, badkar, tvättstugor etc.
 4. Inspektörer gör första besöket och godkänner eller misslyckas med arbetet.
 5. Gipsvägginstallatörer kommer in för att hänga och avsluta gipsväggen.
 6. Elektriker, rörmokare och andra hantverkare återvänder och installerar slutpunktenheter, såsom uttag, lampor och ljusbrytare för elektrikern, och handfat, duschar och badkar för rörmokaren.
 7. Inspektörer gör ett andra besök.
 8. Den bygglov är godkänd ("finaled") eller inte. Om tillståndet inte godkänns på grund av problem med installationen måste arbetet korrigeras. Inspektörerna återvänder tills arbetet är klart till deras tillfredsställelse.

Förväntningar för tufft

Byggnadsarbetare närmar sig alla tuffa förhoppningar om att installationen är slutgiltig, inte ett pågående arbete. Detsamma bör gälla för alla husägare som utför ombyggnadsarbeten. Rough-in ska vara din bästa ansträngning, arbete utfört exakt efter specifikation. Men om en inspektör skulle beställa en ändring eller om en husägarkund kräver en förändring kommer det faktum att arbetet förblir tillgängligt att göra det lättare för dessa ändringar att göras.

Relaterade artiklar
 1. Vad är ytmonterade ledningar?
 2. Hur fixar vi infällda lampor?
 3. Inuti din huvudsakliga elservicepanel
 4. 3-plats kontra 4-plats torktumlare: Vad är skillnaden?
 5. Hur stänger du av strömmen i ditt hems brytare eller säkringsbox?
 6. En guide till skruvsäkringar
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail