Den här webbplatsen använder cookies för att analysera trafik och för att anpassa annonser. När du fortsätter att använda webbplatsen godtar du vår användning av cookies. För mer information besök vår sekretesspolicy.

Hur rengör och sköter jag om elastan (spandex) kläder?

Lufttorkning när det är möjligt hjälper till att bibehålla elasticiteten över tiden
Att använda kallt vatten för att tvätta dina stretchkläder och lufttorkning när det är möjligt hjälper till att bibehålla elasticiteten över tiden.

Tänk dig att du bor i en värld fylld med kläder gjorda av tyger som inte sträcker sig - inga byxor, yogabyxor, bekväma midjeband eller shapewear! Lika svårt skulle vara en värld där stickor sträcker sig och sträcker sig men inte behåller sin form. Introduktionen av fibrer som elastan, spandex och lycra som sträcker sig och återgår till sitt ursprungliga tillstånd för alltid förändrade världen av tyger, mode och aktivkläder.

Att använda kallt vatten för att tvätta dina stretchkläder och lufttorkning när det är möjligt hjälper till att bibehålla elasticiteten över tiden. Tvätt inuti en meshplaggspåse kan också hjälpa till att förhindra att dina bitar vrids och sträcker sig. Tätt passande spandex träningsredskap kräver rengöring vid varje användning, men du kanske kan bära lösare föremål två till tre gånger innan du tvättar.

Hur man tvättar elastankläder
Rengöringsmedel Mild; inget klorblekmedel
Vattentemperatur Kall
Cykeltyp Mild
Typ av torkcykel Låg eller lufttorka
Särskilda behandlingar Tvätta i underkläder med mesh
Järninställningar Stryk inte

Projektmått

Innan du tvättar, kontrollera etiketten för att se mängden elastan eller spandex som plagget innehåller. Om det är fem procent eller mindre kan du tvätta och torka föremålet som vanligt. Om det är högre, ge det lite extra uppmärksamhet.

Arbetstid: 10 minuter

Total tid: 1 timme

Färdighetsnivå: Nybörjare

Vad du kommer att behöva

Tillbehör

 • Skonsamt tvättmedel
 • Bakpulver (valfritt)
 • Kallt vatten
 • Mask tvättpåse

Verktyg

 • Sink (valfritt)
 • Tvättmaskin
 • Torkställ, galgar eller torktumlare

Instruktioner

 1. Presoak vid behov

  Om plagget verkar vara superstinky-liknande smutsiga träningskläder-ge det en fördämpning i diskbänken i en lösning av kallt vatten och en kopp bakpulver i cirka 30 minuter.

 2. Lägg kläder i en maskväska

  Placera spandexkläderna i en tvättpåse i mesh innan du lägger till dem i tvättmaskinen. Detta hjälper till att skydda de känsliga elastanfibrerna från hak.

 3. Ställ in tvättmaskinen

  Justera tvättmaskinens inställningar så att den körs på en mild cykel och använder kallt eller kallt vatten.

 4. Lufttorka eller torka i maskin på låg nivå

Stryk inte det - värmen förstör fibrerna
Om kläderna har högt spandexinnehåll, stryk inte det - värmen förstör fibrerna.

Värmen från en torktumlare kan skada elastanfibrer. Om du har tid och utrymme, häng kläderna dropptorkade bort från solen eller direkt värme. Om du måste använda en maskin, ställ den så lågt som möjligt och ta bort kläderna medan de fortfarande är lätt fuktiga.

Behandla fläckar på elastankläder

Behandla oljiga fläckar så snart som möjligt eftersom de kan vara svåra att ta bort. Applicera en liten mängd milt flytande tvättmedel på fläcken och gnugga in det försiktigt. Tvätta enligt instruktionerna.

För att ta bort starka lukter från kläder som innehåller spandex, fyll i ett handfat eller hink med kallt vatten och tillsätt en kopp bakpulver. Låt kläderna blötläggas över natten. Tvätta sedan som vanligt eller skölj med kallt vatten och torka på en luftig plats.

Tips för att tvätta elastankläder

 • Använd aldrig sköljmedel eller torktumlare. De flesta tvättmedel är säkra att använda på spandex, men du bör hoppa över sköljmedel eller någon kombination av tvättmedel / sköljmedel. Mjukgörare lämnar en rester på spandex som kan slöa ytan och locka till sig bakterier som orsakar överdriven lukt.
 • Undvik att använda klorblekmedel, vilket förstör elastanfibrerna. Använd istället en syrebaserad blekmedel för att göra vita kläder ljusare och ta bort fläckar.

Strykning

Om kläderna har högt spandexinnehåll, stryk inte det - värmen förstör fibrerna. Lyckligtvis rynker spandex inte lätt. Om det är en blandning, stryk på den lägsta inställningen. Håll järnet i rörelse för att undvika att fibrer smälter.

Vad är elastan?

Elastan är en syntetisk eller konstgjord fiber tillverkad av polyuretan som vanligtvis kallas spandex eller under ett varumärke Lycra. Spandexfibrer kan sträckas mer än 500 procent utan att de går sönder och efter att ha sträckts upprepade gånger återgår de nära till den ursprungliga längden.

Fibrerna är lätta och mjuka samtidigt som de är mer hållbara och starkare än gummi, såväl som motståndskraftiga mot kroppsoljor, svett och de flesta kosmetiska kemikalier som finns i deodoranter och lotioner.

Spandex är värmeinställbart under tillverkningen. På grund av detta kan kläder formas till permanent rundade eller platta former. Fibrerna kan färgas och är motståndskraftiga mot nötning och är lätta att klippa och sy. Medan spandex kan användas ensamt för att väva tyg, kombineras det ofta med naturliga fibrer som bomull och ull samt andra konstgjorda fibrer som polyester eller nylon för att ge dessa tyger stretchiga egenskaper.

Dessa används i kompressionskläder och sportkläder eller för alla plagg där komfort och en mer anpassad passform önskas. Spandex finns i baddräkter, strumpor, midjeband, underkläder (speciellt shapewear) och till och med i engångsblöjor.

Relaterade artiklar
 1. Tvättning av tvätt och hur man använder blåning
 2. Vad är en tvättenzympresoak?
 3. Hur man tvättar kampsport och karateuniformer?
 4. Använd klorblekmedel för att skapa klädesigner
 5. Förhindra och ta bort svettfläckar
 6. Hur rengör och sköter jag om polyesterkläder?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail