Varför bör du överväga takfönster eller takfönster?

För vissa är termerna takfönster
För vissa är termerna takfönster och takfönster helt synonyma, medan skillnaderna för andra tillverkare är anmärkningsvärda och viktiga.

Vissa husägare betraktar glasfönster i taklinjen som en lyx - motsvarande konstruktion av en bubbelpool i ett badrum eller ett utomhuskök på uteplatsen. Men takfönster eller takfönster är mycket mer än en lyx, särskilt i regioner som får begränsat naturligt ljus, eller med huskonstruktion där det finns en begränsning i fönster för väggar.

 • I en andra vånings bostadsyta undangömt sluttande taklinjer kan förekomsten av takfönster stava skillnaden mellan ett ljust, vänligt utrymme och en grumlig grotta.
 • I ett hem byggt mellan angränsande närliggande hus kan takfönster vara den bästa lösningen för att införa gott naturligt ljus i rum.
 • I ett hus med en våning som är byggt med en planlösning med öppet koncept kan takfönstren föra välbehövligt naturligt ljus in i mitten av stora utrymmen.

Terminologi

Husägare som överväger någon form av glas i taklinjen kan ibland förväxlas av de olika termer de stöter på. Det hjälper inte när fönstertillverkare inte använder termerna med någon form av konsistens. För vissa är termerna takfönster och takfönster helt synonyma, medan skillnaderna för andra tillverkare är anmärkningsvärda och viktiga.

Även om det finns exakta strukturdefinitioner som skiljer takfönster från takfönster, är det i de moderna byggbranschen ganska vanliga skillnader som görs:

 • Takfönster: Ett takfönster är ett fast fönster i taklinjen. Det kan innehålla ventilationsalternativ, men själva fönstret öppnas inte. I Europa kan denna typ av fönster kallas en taklite.
 • Takfönster: Ett takfönster öppnas faktiskt vanligtvis med en svängbar markisstil. Det kan till och med innehålla fönsterskärm på ungefär samma sätt som ett fönster i markisstil i sidoväggar. Vissa tillverkare kallar emellertid denna typ av fönster för ett ventilerande takfönster.
 • Ljusaxel: Denna term avser en strukturell anpassning där en murad axel passerar mellan takstolar eller balkar för att länka ett rumstak till ett takfönster eller takfönster. Denna axel kallas ibland en jakt . Detta är ofta konstruktionen som används i envåningshus, där en horisontell öppning i taket är ansluten till takfönstret med en inramad och färdig axel. Inramningen som krävs av en axel kan öka kostnaden för takfönster avsevärt.
 • Rörfönster: Detta är en förenklad och billig form av en lätt axel, i vilken ett litet bubbelkupolfönster i taklinjen är länkat till ett nedre tak med hjälp av ett flexibelt reflekterande rör. Ett rör takfönster används normalt för små utrymmen för att ge utomhusljus till ett litet badrum, garderob eller tvättstuga. Detta är ett mycket billigt alternativ.

Takfönster / takfönsteralternativ

Det finns nästan lika många alternativ för fönster i taklinjen som för fönster i väggar. Medan manövreringsmekanismerna är något mer begränsade (du hittar sällan skjutfönster eller dubbelhängd stil som till exempel i tak), har du samma alternativ för glas och glas. Vissa typer av takfönster drivs av motorer med fjärrkontroll - vilket är viktigt om du vill ha ett ventilerat fönster högt uppe i en lätt axel.

Glas för takfönster och takfönster är vanligtvis tillverkat av mycket splittrande glas, eftersom dessa fönster kan utsättas för stötar från hagel eller fallande trädgrenar. Utöver detta har du alternativ för enkel, dubbel- eller trippelglas, reflekterande beläggningar, gasfyllda kamrar mellan glaspaneler och alla andra alternativ som är vanliga med traditionella väggfönster.

Installationsalternativ

Precis som med traditionella fönster för väggar har du alternativ för hur du installerar takfönster eller takfönster. De kan installeras själv, av fönsterföretaget eller av en traditionell snickare eller totalentreprenör.

 • Husägare installation: Om din takfönster är tillräckligt liten för att passa mellan två takstolar eller takbjälkar blir ditt installationsjobb mycket enklare än om du behöver klippa bort takstolar eller takbjälkar. Många taktillverkare innehåller detaljerade instruktioner som gör detta till ett jobb som en skicklig DIY-man lätt kan hantera. Om du känner dig bekväm med grundläggande snickeri, singel, grundläggande fönsterinstallation, gipsarbete och målning - samma färdigheter som går att installera ett traditionellt fönster i en sidovägg - du kan sätta i ditt eget takfönster eller takfönster. För motordrivna takfönster behöver du också elektrisk erfarenhet. DIY takfönsterinstallation är inte ett projekt som lämpar sig för impulsivitet. Var noga med att överväga dina styrkor och svagheter innan du tar itu med ett jobb som slår ett hål i din taklinje.
 • Fönsterföretag: Varje sökning efter utbytesfönster leder dig snart till kvalificerade yrkesverksamma som kan installera takfönster och takfönster. Pella, Marvin och Andersen är bland de stora namnen i windows som inte bara kan förse dig med ett takfönster utan också kvalificerade proffs för att installera det. Den stora nackdelen här är att de flesta fönster endast företag kommer att göra just det: installera bara fönstret. De kommer att behöva ett helt inramat område i förväg så att allt de behöver göra är att sätta i takfönstret. Allt annat - inklusive takfönstret, vid behov - är upp till dig. Av detta skäl är detta ett dyrt alternativ. Men det är också ett alternativ som ganska mycket garanterar en kvalitetsgarantibaserad installation.
 • Snickare eller entreprenör: Alla huvudentreprenörer, allmänna snickare och till och med en erfaren handperson bör kunna installera ditt takfönster. Det här alternativet blir mycket billigare än att gå med fönsterentreprenören. Med detta alternativ bär entreprenören två hattar: ramar in området och installerar även takfönstret. En entreprenör kommer att lägga ut aktiviteter till underleverantörer (särskilt gipsarbete för axeln). En snickare / fix-it-person kan å andra sidan göra allt med sig själv och kanske en partner. Det bästa rådet här är att se till att arbeta med en entreprenör eller snickare baserat på en rekommendation från någon som har använt honom eller henne framgångsrikt.

Begränsningar av takfönster och takfönster

Ett takfönster öppnas faktiskt vanligtvis med en svängbar markisstil
Takfönster: Ett takfönster öppnas faktiskt vanligtvis med en svängbar markisstil.

Takfönster och takfönster erbjuder många fördelar, men de ersätter inte alltid standardfönster på sidoväggarna. Tänk på följande:

 • Windows krävs ofta av byggkod eftersom de tillhandahåller utflykt i nödsituationer. Ett takfönster eller takfönster kan inte alltid användas som ersättning för fönster. Vissa tillverkare erbjuder dock takfönster med det avstånd som krävs för att kvalificera sig som utgångsöppningar. Det måste dock finnas ett sätt att klättra ner från taket för att takfönstren ska uppfylla de lagliga kraven för ett utgångsfönster.
 • "Solförstärkningen" på takfönster eller takfönster är anmärkningsvärd. Detta kan vara en fördel i kalla klimat, där vintersolen som strålar ner på takfönstret kan hjälpa till att värma ett utrymme. Men det kan vara en tydlig nackdel på sommaren eller i varmare klimat. Många takfönster levereras inte med någon form av mörkläggning eller metod för att blockera solen. Detta är ett alternativ som vanligtvis kostar dig mer.

Priser

Takfönster och takfönster själva är inte oöverkomligt dyra, särskilt för DIY-görare som kommer att göra jobbet själva. I ett stort butikscenter har de senaste kostnaderna för ett ganska stort takfönster:

 • Manuellt ventilerande Velux takfönster, 53 centimeter x 96 centimeter: 380€
 • Fixar Velux takfönster, 53 centimeter x 118 centimeter: 300€

Dessa priser är inte märkbart mer än för väggfönster av god kvalitet för nybyggnation.

Kostnaderna för att få en snickare eller entreprenör att utföra arbetet kan öka priset avsevärt. Här är de senaste nationella medelvärdena:

 • Att klippa ett hål i taket och ändra spärrramen kostar vanligtvis cirka 150€. Denna kostnad kan vara betydligt mer för mycket breda fönster som kräver att klippa ut takbjälkar och omrama det takområdet. Att välja fönster tillräckligt smala för att passa mellan takbjälkar eller takstolar är en bra idé som håller dina kostnader hanterbara.
 • Att installera och blinka fönstret i sig kostar 150€ till 220€ för bostäder med asfaltbältros och 20 till 30 procent mer för tak- eller metalltak.
 • Att bygga en jakt (skaft) från takfönstret till det inre taket kostar 750€ till 1120€
 • Ommålning av taket under takfönstret kostar minst 190€ om du hyr en proffs.

Var medveten om att arbetskraftskostnaderna kan variera avsevärt från region till region.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail