Hur man odlar björnbär?

Björnbär tolererar många odlingsförhållanden
Björnbär tolererar många odlingsförhållanden, men skörden av en kämpande björnbärsväxt kommer att vara en besvikelse jämfört med skörden av en bortskämd växt.

Hemodlad frukt slår alltid marknadsfrukt för färskhet och smak, men inte alla har utrymme att odla ett fruktträd eller en melonvin. Av den anledningen är bär portföljen för många trädgårdsmästare, och ingen är lättare att odla i hemträdgården än björnbäret. Som inhemska nordeuropeiska växter som vanligtvis kan skördas från juni till augusti är de grundade för att växa i din trädgård med lite extra underhåll. Allt du behöver för att odla sommarbjörnar för dina pajer, sylt och smoothies är en plats med full sol och ett bra utbud av jordförändringar som kompost eller bladform.

 • Botaniskt namn: Rubus Fruticosus
 • Vanligt namn: Blackberry
 • Växt typ: Flerårig buske
 • Mogen storlek: Tre till fem fot
 • Sol exponering: Full sol
 • Jordtyp: Rik och lerig
 • Jord ph: något surt; 5,5 till 7,0
 • Blomningstid: Vår
 • Blommans färg: Vit
 • Härdighetszoner: 5 till 9
 • Ursprungligt område: Nordeuropa, särskilt Stillahavsområdet nordväst

Vård

Som medlemmar i Rosaceae- familjen liknar odlingen av björnbär den som rosenbuskar. Lyckligtvis är björnbär närmare vilda rosor i sin lätthet än de är en hybridte-ros. Björnbär tolererar många odlingsförhållanden, men skörden av en kämpande björnbärsväxt kommer att vara en besvikelse jämfört med skörden av en bortskämd växt. Gott om solsken, regelbunden bevattning och rik lummig mark ger växterna den energi och näringsämnen de behöver för att ge söta, jumbo björnbär.

Ljus

Webbplatser med full sol är bäst för produktiva björnbärsbuskar. En del eftermiddagsskugga tolereras, särskilt i områden med varma somrar.

Jord

Noggrant urval av webbplatser garanterar en lång livslängd för dina björnbär, som vanligtvis lever i ungefär ett decennium med ordentlig vård. Jord bör ha bra dränering. En upphöjd plats eller upphöjda sängar hjälper inte bara till dränering utan kommer också att förhindra att vårfrost skadar blomknoppar. Ta bort allt ogräs som kan dra näringsämnen eller vatten bort från dina björnbär, eftersom deras grunda rötter är mottagliga för denna tävling.

Vatten

Björnbär behöver måttliga mängder vatten, ungefär en tum i veckan, antingen genom regn eller från droppbevattning. Björnbär går inte bra i våta jordar.

Temperatur och luftfuktighet

På grund av deras grunda rotsystem går björnbär inte bra i områden där temperaturen rutinmässigt går under noll grader. Kalla vintertemperaturer i kombination med våta vårjordar kan leda till växtdöd. Den omvända miljön av heta, torra vindar är också ogynnsam för björnbärsodling och kan leda till förvirrad, luddig frukt.

Gödselmedel

Gödsla dina björnbär på våren när växter kommer från vila, med en balanserad 10-10-10-formel. Gödsla växter igen på hösten med en applicering av gödsel och kompost, som också kommer att undertrycka ogräs och förbättra markens lutning.

Förökar sig

Det är lätt att föröka björnbärsplantor från stamstickor. Skär en fyrtumsbit från slutet av stammen på våren när temperaturen är mild och det finns mycket regn. Plantera den i jorden och håll den fuktig. Rötter kommer att bildas om två till fyra veckor.

Olika sorter

Björnbär faller i två kategorier: primocane, som producerar frukt det första året och är höstbärande eller evigt bärande, och floricane, som producerar frukt andra året och är sommarbärande.

Lyckligtvis är björnbär närmare vilda rosor i sin lätthet än de är en hybridte-ros
Lyckligtvis är björnbär närmare vilda rosor i sin lätthet än de är en hybridte-ros.

'Shawnee' är motståndskraftig mot kyla och har självbärande taggiga käppar. 'Natchez' är tornlös och upprätt och kommer att bilda en häck när den sprider sig av sug. Halvstående tornlösa sorter som 'Chester' och 'Triple Crown' växer som en klump och drar nytta av en spaljé. Primocane-sorter som 'Prime-Ark Traveler' producerar frukt på nya och gamla käppar under hela säsongen.

Toxicitet av björnbär och dess blad

Blackberry-blad är ätliga och torkas ibland för användning som teingrediens.

Beskärning

Beskärning håller björnbärsplantor i en hanterbar storlek och förbättrar fruktkvaliteten. Beskär gamla käppar som tidigare har fött frukt till marken för att göra plats för unga käppar. På våren, beskär efterföljande unga käppar till cirka tre meter för att minska trassel. Beskär upprätta sorter tillbaka till cirka tre meter på sommaren, i en process som kallas tippning.

Skörd

Eftersom de är mycket lättfördärvliga är det viktigt att följa utvecklingen av dina mogna björnbär noggrant. Omogna björnbär börjar grönt och övergår sedan till rött innan de mognar till en djup, blank svart. Björnbär fortsätter inte att mogna efter skörden, så plocka bara bären efter att de har blivit helt svarta. Bär håller cirka sju dagar efter skörd i kylen.

Växts i behållare

När du odlar björnbär i behållare, välj en kompakt sort som Baby Cakes ™ som inte behöver beskäras. Välj stora behållare som rymmer minst fem liter jord för att förhindra uttorkning.

Växer från frön

Björnbär säljs som vilande kala rötter eller som krukväxter. Om du har tålamod att odla björnbär från utsäde, plantera dem i marken på hösten. De kräver en period av kall viloläge för att gro.

Vanliga skadedjur och sjukdomar

Björnbär är benägna att antracnos, stamblod och krongall. Förhindra sjukdom genom att köpa sjukdomsfria växtbestånd från ansedda plantskolor och plantera dina björnbär från områden med vilda fåglar. Insektskadegörare inkluderar stinkbuggar och hallonkronor. Friska kraftfulla växter är mindre attraktiva för insektsattacker.

Björnbär mot hallon

Både björnbär och hallon tillhör Rubus- släktet. Blackberry och hallonplantor ser väldigt lika ut, båda med taggiga käppar och sammansatta löv med tandade kanter i grupper om tre eller fem. En viktig skillnad mellan frukterna av björnbär och hallon är hur frukterna bildas. De små jordgubbarna av frukterna, som kallas drupelets, är fästa vid en vit kärna i björnbär. Hallon, inklusive svarta hallon, bildar drupelets med en ihålig kärna.

Relaterade artiklar
 1. Rustika trädgårdsdesignidéer
 2. Den bästa krukväxten för ditt stjärntecken
 3. 12 Däckbyggnadsfel att undvika
 4. Hur man trycker på höstlöv?
 5. De vackraste blommorna du kan plantera i din trädgård
 6. Hur man bygger landskapsarkitekturer?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail