Är HVAC luftrengöring verkligen nödvändigt?

Rengöras regelbundet rekommenderar ingen oberoende objektiv organisation HVAC-kanalrengöring som en viktig
Till skillnad från torktumlare som bör kontrolleras och rengöras regelbundet rekommenderar ingen oberoende objektiv organisation HVAC-kanalrengöring som en viktig del av rutinmässigt HVAC-systemunderhåll.

En populär HVAC-underhållsartikel som tenderar att få mycket uppmärksamhet är kanalrengöring. Det verkar som en logisk underhållsaktivitet, men att rengöra luftkanalerna i ditt hems HVAC-system kanske inte är så bra en idé som det intuitivt verkar. Låt oss utforska några av problemen.

 • Blir kanaler dammiga? Ja.
 • Är det normalt? Ja.
 • Ska du rengöra ditt kanalarbete regelbundet? Nej.

Varför behövs inte rutinmässig rengöring av HVAC-kanaler

Till skillnad från torktumlare som bör kontrolleras och rengöras regelbundet rekommenderar ingen oberoende objektiv organisation rengöring av VVS-kanaler som en viktig del av rutinmässigt underhåll av VVS-systemet.

I själva verket säger miljöskyddsmyndigheten att "EPA rekommenderar inte att luftkanaler rengörs förutom efter behov på grund av den fortsatta osäkerheten om fördelarna med kanalrengöring under de flesta omständigheter."

Det står också, "Kanalrengöring har aldrig visat sig faktiskt förhindra hälsoproblem. Studier visar inte heller slutgiltigt att partiklar (t.ex. damm) i hemmen ökar på grund av smutsiga luftkanaler. Detta beror på att mycket av smutsen i luftkanalerna vidhäftar till kanalytor och kommer inte nödvändigtvis in i bostadsutrymmet. "

Kanalrengöring är inte nödvändigtvis en dålig idé, men faktum är att det inte är nödvändigt i de flesta fall. När kanalen rengörs ordentligt kan det vara användbart i begränsade situationer, till exempel om kanalerna är smutsiga eller infekterade med möss eller andra skadedjur. Om du ser tecken på betydande synlig mögeltillväxt i kanalerna eller på de mekaniska komponenterna i HVAC-systemet som kommer i kontakt med luft. det kan orsaka rengöring. Men rengöring av normalt dammiga kanaler ger inget verkligt värde.

Skrämmande "före" och "efter" kanalbilder kan ge bra rabattkupongfoton men chansen är sällsynt att dina kanaler är i dålig form. Om dina kanaler är tillräckligt smutsiga för att kräva att de rengörs, bör du rengöra hela HVAC-systemet (mer om det senare), inte bara själva kanalerna.

Hur kanalrengöring utförs

Förstå att kanalrengöring använder specialverktyg för att skaka och släppa ut smuts i kanalerna för att göra smuts och andra föroreningar alltmer lösa och luftburna innan de sugs ut. Ibland skärs kanalerna för att komma åt verktyget och måste tätas igenom noggrant. Sedan används ett kraftfullt vakuumsystem för att avlägsna smuts och föroreningar som lossnat. Om detta inte görs ordentligt kan du göra mer skada än nytta.

Till exempel, om vakuumslangen / inneslutningssystemet inte är tätt tätt och uttömmer föroreningar på utsidan, eller om ett HEPA-filtreringssystem inte används i ett inre vakuumsystem, kan du sluta släppa ut smuts och föroreningar i ditt hems interiör. Som en del av kanalrengöringsprocessen kan dina kanaler ha servicehål skurna in för verktygs- eller vakuumslangåtkomst som kanske inte tätas ordentligt efter användning. Eller, HVAC-systemkomponenter kan tas isär och skadas eller inte installeras om ordentligt, och så vidare.

Hur minimerar du risken om du ska rengöra ditt VVS-system

Börja med att välja och använda en kvalificerad entreprenör. Kanal- och HVAC-systemrengöring som utförs av någon som är utbildad och certifierad av National Air Duct Cleaning Association (NADCA) har den bästa chansen att göras säkert.

Enligt NADCA, den största branschorganisationen för entreprenörer som gör luftkanal / HVAC-systemrengöring, måste dess medlemmar ha minst en certifierad Air Systems Cleaning Specialist (ASCS) i personalen och de är ansvariga för att rengöra och återställa kundens HVAC-system i enlighet med föreningens standarder och riktlinjer.

Naturligtvis är NADCA-certifiering ingen garanti för en problemfri upplevelse, men det förbättrar åtminstone dina chanser.

Kanalrengöring kontra rengöring av VVS-system

En del av förvirringen kring kanalrengöringstjänster är att kanalrengöring ofta ingår som en del av en total HVAC-systemrengöring. Faktum är att eftersom den enda gången du behöver rengöra dina kanaler är när de är förorenade , följer det att om du behöver rengöra kanalerna måste du rengöra hela VVS-systemet som kommer i kontakt med luften som rör sig genom kanalerna. Det är den filosofi som NADCA har tagit.

NADCA rekommenderar rengöring av kanaler som en del av en övergripande HVAC-systemrengöring som inkluderar rengöring och byte av luftfilter, rengöring av galler och diffusorer, kontroll av avloppsplattor och avloppsledningar för korrekt dränering, kontroll av värmeväxlare och kylbatterier, grillar, ugnsluftkammare, fläktmotor etc. De tillhandahåller en användbar checklista för privatkunder som förklarar deras rekommenderade process mer detaljerat.

Föremål som ska täckas i VVS-städtjänsten

När det utförs korrekt av en kvalificerad tekniker har HVAC-systemrengöring
När det utförs korrekt av en kvalificerad tekniker har HVAC-systemrengöring, inklusive kanalrengöring, inte visat sig vara skadlig.

Enligt NADCA ska följande artiklar täckas i en HVAC-rengöringstjänst:

HVAC-kanaler

 • Rengör huvudförsörjningskanaler och grenfördelningskanaler.
 • Rengör returluftskanalerna.
 • Försegla alla installationspaneler i kanaler (efter behov för verktygsåtkomst) enligt NADCA-standarder.


Grillar och diffusorer

 • Ta bort och synligt rengöra tillförselregister och returluftgaller.


Ugnsplenum

 • Rengör tilluftens plenum och returluftkammaren.


Ugnsdelar

 • Rengör ugnsvärmeväxlaren.
 • Ta bort, rengör och sätt tillbaka fläktmotorn. hus & montering.
 • Kontrollera luftfuktaren och dräneringsskålen.
 • Rengör förångarspolen, dränera och töm avloppet.
 • Se till att kylbatteriet är synligt rent och att avloppsraten är ren och dränerar ordentligt.

Ugnsluftfilter

Var beredd att betala cirka 370€ till 750€ för professionell rengöring av kanaler / HVAC-system. Det kan vara mer eller mindre beroende på plats, storlek på ditt hem och omfattningen av vad som rengörs. Det tar vanligtvis två tekniker 3 till 5 timmar att rengöra kanalerna och VVS-systemet.

Kanalrengöringsbedrägerier

Problem uppstår när rengöring av kanaler inte utförs ordentligt. Och att inte utföras ordentligt beror ofta på att anställa någon som lovar att ge dig ett billigt pris på 37€ "hela huset" eller gör en försäljningsnivå baserat på breda allmänna påståenden om hälsofördelarna med kanalrengöring. Vissa kan till och med felaktigt hävda att de är certifierade av Environmental Protection Agency (EPA), som EPA inte tillhandahåller, eller de kan säga att EPA rekommenderar kanalrengöring, vilket det återigen inte rekommenderar.

Var medveten om vad som kallas "blow-and-go" -säljare som utgör "entreprenörer" som ofta finns i postkupongkuponger. De följer vanligtvis med ett erbjudande om att utvärdera eller rengöra ditt hems kanaler till ett mycket billigt pris, säg 37€ eller till och med mindre. Eftersom de ofta arbetar på uppdrag, kommer de att försöka sälja högtrycksförsäljningstekniker för att sälja dig på dyra tilläggstjänster (mögeltestning etc.) eller andra serviceuppgraderingar. De kan försöka ta betalt för kanalrenovering, rengöring av grenrör osv. Vissa kan till och med felaktigt hävda att de hittat mögel i dina kanaler. Klagomål finns i överflöd över vissa samvetslösa "blow-and-go" -företag som använder luftdoftar, falska mögeltester som visar positiva resultat, handdammsugare, enkla borrar med borstar etc.

Locket till ett lågt pris kan vara attraktivt, men gör matte innan du ger efter för frestelsen. Skulle två verkligt kvalificerade servicetekniker med en lastbil och korrekt utrustning betjäna dina kanaler och ditt HVAC-system i 4 timmar i utbyte mot 37€? Osannolik.

Poängen

Kanalrengöring är ofta en känslomässig försäljning. Du vill ha god luftkvalitet för dig och din familj, så det är vettigt att städa kanalerna i ditt hem. Vissa marknadsföringsbilder av smutsiga kanaler kan se ganska läskiga ut. Men verkligheten är att kanaler bara behöver rengöras i sällsynta fall när det finns allvarlig kontaminering. I sådana fall bör hela HVAC-systemet rengöras, inte bara kanalerna.

Kanalrengöring är lätt att göra fel, och det är där risken ligger. Att anställa fel entreprenör kan göra mer skada än nytta. När det utförs korrekt av en kvalificerad tekniker har HVAC-systemrengöring, inklusive kanalrengöring, inte visat sig vara skadlig. Återigen är det dock om det görs korrekt och av en certifierad tekniker med rätt utrustning och utbildning.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail