Hur rengör och rengör en ansiktsmask?

Oavsett om du använder en bandana eller en mer strukturerad tyg ansiktsmask
Oavsett om du använder en bandana eller en mer strukturerad tyg ansiktsmask, bör den tvättas efter varje användning.
Översikt
 • Arbetstid: 10 minuter
 • Total tid: 2 timmar
 • Färdighetsnivå: Nybörjare

Ansiktsmasker kan skydda både bäraren och andra. En ansiktsmask, när den bärs ordentligt, skyddar bäraren från allergener som pollen, små luftburna partiklar som sågspån och de flesta luftburna bakterier. Om en person är sjuk hjälper en ansiktsmask att överföra sjukdomen till personer i närheten från kroppsvätskor som utvisas under samtal, hosta och nysningar.

Robusta ansiktsmasker gjorda av en tätt vävd bomulls- eller bomulls- / polyesterblandning kan tvättas hemma och återanvändas.

Varning

Ansiktsmasker för engångsbruk eller engångsbruk av papper eller fiberduk och N-95-andningsskydd kan inte tvättas hemma.

Innan du börjar

Oavsett om du använder en tygmask för att förhindra sjukdom eller blockera allergener, är det viktigt att du bär och tar bort den på rätt sätt. Tvätta händerna innan du tar på dig masken och försök att inte röra vid den igen tills du tar bort den. För bästa skydd bör masken bäras tätt i ansiktet och täcka både näsa och mun. Identifiera utsidan och insidan av masken och se till att alltid placera insidan mot ditt ansikte.

Lossa strängarna när du tar bort en mask eller dra bort elastiken från öronen. Ta inte tag i maskens framsida. Placera tygmasken i tvättmaskinen eller diskbänken eller i en papperspåse som kan stängas om du inte planerar att tvätta omedelbart. Tvätta händerna efter att du tagit bort masken.

Hur ofta man tvättar en tyg ansiktsmask

Oavsett om du använder en bandana eller en mer strukturerad tyg ansiktsmask, bör den tvättas efter varje användning. Det är en bra idé att ha flera till hands så att du har en torr, fräsch en klar.

Vad du kommer att behöva

Utrustning / verktyg

 • Tvättmaskin
 • Handfat eller plastkar
 • Mask tvättpåse (tillval)
 • Torktumlare, klädstreck eller torkställ

Material

 • Kraftigt tvättmedel
 • Tvättmedel, klorblekmedel eller tallolja
 • Papperspåse
 • Engångshandskar

Instruktioner

 1. Skydda dina händer

  När det är dags att tvätta en ansiktsmask är det viktigt att skydda händerna med engångshandskar. Håll masken borta från ansiktet och tvätta händerna, även om du bär handskar, efter att du har hanterat maskerna.

 2. Sortera tygerna

  Om masken är gjord av vitt, färgfast bomull eller bomull / polyester tyg kan den tvättas med vita lakan eller handdukar. Om masken är tillverkad av färgglada tyger, bör den testas för att säkerställa att tyget är färgfast innan det tvättas för första gången.

  Fukta en bomullspinne och gnugga den över tyget och eventuella trim. Om någon färg överförs till bomullspinnen är tyget inte färgfast och det kommer att blöda färg i tvätten. Denna mask ska tvättas ensam eller handtvättas för att förhindra färgöverföring till andra kläder i lasten.

  När det är dags att tvätta en ansiktsmask är det viktigt att skydda händerna med engångshandskar
  När det är dags att tvätta en ansiktsmask är det viktigt att skydda händerna med engångshandskar.

  Om du tvättar en hemmagjord mask som är gjord av en halsduk eller bandana med gummiband eller hårband, ta bort banden innan du tvättar. Ta även bort icke-vävda insatser som kaffefilterpapper och kassera dem.

 3. Använd en tvättpåse i nät

  En tvättpåse i nät hjälper till att hålla maskerna i tvättmaskinen. Om maskerna har snören, kommer påsen också att förhindra trassel.

  Dricks

  Hela maskväskan och maskerna kan kastas direkt i torken.

 4. Ställ in vattentemperatur och tvättcykel

  Tyg ansiktsmasker bör tvättas i varmt vatten med den normala cykeln. Om du tvättar masken i handfat, använd varmt vatten.

 5. Tillsätt tvättmedlet

  Använd ett kraftigt rengöringsmedel som tidvatten eller persil som innehåller enzymer för att bryta ner kroppsmark så att det kan spolas bort i tvättvattnet.

 6. Desinficera tyget

  När du använder varmt vatten för att tvätta och sedan torka på hög värme kommer det att rengöra masker effektivt, om någon är sjuk att lägga till ett desinfektionsmedel ett annat lager skydd.

  Vilken typ av desinfektionsmedel du ska använda beror på typen av tyg. Medan klorblekmedel är ett utmärkt desinfektionsmedel kan det skada tyget om det används fel.

  • Fenol-desinfektionsmedel, som Lysol Laundry Sanitizer, är effektiva vid alla vattentemperaturer och kan användas på vita och färgade tyger. Fenoliska desinfektionsmedel tillsätts vanligtvis under sköljcykeln. Läs alltid produktetiketter och följ anvisningarna noggrant.
  • Flytande klorblekmedel (natriumhypoklorit) får endast användas i heta, varma eller kalla vattentemperaturer på vita tyger. För att vara effektiv måste det finnas en koncentration av 5,25% till 6,15% natriumhypoklorit. Inte alla klorblekmedelformler är så starka, så läs etiketterna. Exempel på flytande klorblekmedel inkluderar Clorox och alla varumärken i stormarknaden.
  • Desinfektionsmedel för tallolja är effektiva i varmt och varmt vatten och kan användas på både vita och färgade tyger. Varumärken inkluderar Pine-Sol, Spic-n-Span Pine och Lysol Pine Action. De bör läggas till i början av tvättcykeln. För att vara effektiv måste produkten innehålla 80% tallolja.
 7. Torka masken på hög värme

  Ställ in torktumlare på hög och torktumla maskerna. Den höga värmen hjälper till att döda långvariga bakterier. Om du inte har en torktumlare, placera maskerna på en plats där de får direkt solljus.

Lagring

När maskerna är torra, förvara de nytvättade maskerna i en täckt behållare (som en skokartong eller ett litet plastbadkar) tills du är redo att använda en.

Relaterade artiklar
 1. Livet av trädsitter Julia Hill
 2. R-värde och isolering
 3. Välja miljövänliga byggmaterial
 4. Hur man gör en sömlös ansiktsmask?
 5. Hur man gör en sömlös ansiktsmask av en T-shirt?
 6. Hur sy en grundläggande ansiktsmask?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail