Den bästa tiden på året att plantera nya träd

I allmänhet är den bästa tiden för plantering av träd sen vinter eller tidig vår
I allmänhet är den bästa tiden för plantering av träd sen vinter eller tidig vår.

Liksom alla andra växter upplever träden stress när de transplanteras. Det är därför det är viktigt att plantera träd när stress är lägst och möjligheten till tillväxt är störst.

I allmänhet är den bästa tiden för plantering av träd sen vinter eller tidig vår. I tempererade områden följs denna period vanligtvis av en period med måttligt väder under vilken den nya transplantationen kommer att ha tid att etablera sig. Om det inte passar ditt schema, sikta mot hösten.

När ska man plantera träd

Att plantera träd när de är vilande (eller åtminstone när de inte arbetar i sin högsta tillväxthastighet) är lämpligt eftersom det är när hanteringen av dem är minst störande för dem. På norra halvklotet börjar de gå in i viloläge någon gång på hösten och börjar lämna det någon gång på våren.

Lövfällande (lövfallande) träd

Den bästa tiden att installera lövtyp är mer uppenbar. Tappningen av löv på hösten signalerar att de går i vila. Utvecklingen av knoppar på våren signalerar att de lämnar vila. Detta är tydligt och går långt mot att svara på frågan när du ska få ditt nya prov i marken.

Plantera vintergröna träd

Medan de inte växer lika kraftigt på vintern som under andra årstider, genomgår inte vintergröna den typ av vila som lövväxter gör. Tack och lov brukar vintergröna vara tuffa kunder, och denna seghet ger dig mer spelrum med dem. Du kan genomföra operationen tidigare på hösten och senare på våren med vintergröna än vad du kan med deras lövfällande motsvarigheter.

Undvik att plantera dem när det är för varmt (eller för torrt). Om det fortfarande är varmt i din region i slutet av september, vänta till senare på hösten. På samma sätt, om du vet att början av juni tenderar att ge varmt väder i skogen, måste du plantera de vintergröna tidigare på våren!

Varför är det bäst att undvika plantering av sommar och vinter

Intensiv värme är en stor fiende för nyplanterade plantor. Under sommaren är vädret för varmt och de aktivt växande växterna är för känsliga för skador.

Vädret begränsar också dina alternativ på vintern (åtminstone i norr), eftersom kylan får marken att frysa. Om du har haft förutseende att gräva i förväg på hösten (innan marken fryser) är det inte omöjligt att plantera träd på vintern. Om du inte kan vattna dem tillräckligt, är inte tidig till mitten av vintern den bästa planteringstiden heller. Även om du kanske inte tänker på vintern som torr tid, vad med all snö, måste du komma ihåg, fukten från snön kan inte komma till rötterna förrän snön smälter och marken tiner. I kalla klimat ger vintern således ökenförhållanden av ett slag. Det är därför det är viktigt att vattna träd ordentligt på hösten - oavsett om du har valt att plantera på hösten eller senvintern (eller tidig vår).

Relaterade artiklar
  1. Röd kvist Dogwood buskeväxt
  2. Hur installerar jag dränering i en gräsmatta?
  3. Beräkna hur mycket stenstoft du behöver
  4. Hur man häller betongfot?
  5. Olika typer av stenläggare
  6. Hur mycket sten behöver du för att bygga en mur?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail