Viktiga verktyg du behöver för gips

10,20 cm kniv används för att skjuta ner leran på plats
15,20 cm kniv och 10,20 cm kniv används för att skjuta ner leran på plats och för tejpning.
 • 01

  Introduktion

  Du måste köpa några specialiserade, liksom några icke-specialiserade verktyg för ditt DIY-gipsväggsprojekt. Lyckligtvis kan du gå ut från din lokala hårdvaruaffär med ett komplett komplement av gipsverktyg utan att ha gått sönder.

 • 02

  Gipsvägg t-kvadrat: dyrt men avgörande

  En gips T-kvadrat skiljer sig från andra typer av raka kanter eller rutor som du kan köpa, genom att den har en full längd på 122 cm som gör att du kan skära hela bredden på ett ark gips.

  Inte bara det, utan huvudet (tvärsidan) på torget passar snyggt över kanten på gipsväggen och är tillräckligt lång för att du kan vara säker på att torget är perfekt på plats. T-torget är överlägset din största investering i DIY-gipsvägg, men det finns inget acceptabelt substitut. Din tröst här är att gips T-kvadrat kan användas för andra saker än gips.

  Vissa gips T-rutor, som de som tillverkas av Empire, har ett huvud som justerar sig till 30, 45, 60 och 75 grader. Även om det inte är viktigt att ha en justerbar tvärstång, är det verkligen trevligt.

 • 03

  Gipsskivor i storlekarna 12, 6 och 10,20 cm

  Gipsknivar är specialiserade, så andra typer av kittknivar som du kan ha i din butik fungerar inte. Det bra är att gipsknivar inte är dyra.

  15,20 cm kniv och 10,20 cm kniv används för att skjuta ner leran på plats och för tejpning. Den 31 cm långa kniven används för fjädring och slutfärger. Du behöver antingen 4 eller 15,20 cm (de är ganska utbytbara) och 31 cm kniv.

  Hyde Tools säljer en fin 10,20 cm torrväggskniv, perfekt för tejpning.

 • 04

  Verktygskniv

  Om du redan äger en verktygskniv bör den fungera för ditt gipsprojekt. Den enda typen av verktygskniv som inte skulle vara lämplig är den typ som har snäppbladen. Du vill se till att din verktygskniv har utbytbara blad som sätts in i ett skruvbart handtag för större stabilitet.

 • 05

  Sladdlös borr för fästning (inte hammare och naglar)

  Förr i tiden fästes gips på hakar och spik. Idag använder professionella gipsinstallatörer skruvpistoler som automatiskt laddar upp en ny skruv när de är redo för nästa. För alla större gipsinstallationsprojekt kanske du vill hyra en sådan skruvpistol.

  För alla andra typer av gipsarbeten fungerar en vanlig, 12V eller 18V sladdlös borrmaskin. Trådlös 12V kan göra tricket; Om du vill ha mer kraft kan 18V-borren enkelt dra in skruvar i träknoppar hundratals gånger.

  Det är också trevligt att ha en koppling på den sladdlösa borrmaskinen så att biten slutar vrida vid en viss punkt, snarare än att ta bort skruvhuvudet. Sladdborrar kommer att orsaka dig frustration om du försöker använda dem för gipsprojekt av två skäl: sladden och svårigheten att kontrollera vridmomentet på borrmaskinen.

 • 06

  Slipstång och slipskivor

  Slipskivor i nät passar i slutet av slipmaskinen med vingmuttrar. Skruva sedan slipmaskinen och en slipstång.

  Hyde Tools säljer en fin 10,20 cm torrväggskniv
  Hyde Tools säljer en fin 10,20 cm torrväggskniv, perfekt för tejpning.

  Tips: Vanliga kvasthandtag har samma trådar och fungerar snarare än att behöva köpa en specialiserad "slipstång".

  Slipskivorna finns i två typer, båda behöver du: grovt glasfibernät med öppna hål och skivor som ser ut som vanligt sandpapper. Glasfibernätet gör att gipsdammet kan passera igenom så att du inte kakar upp slipytan. Sandpapperstypen är nödvändig för finare slipning. Det tar mycket längre tid innan gipsstoftet tårar på denna fina yta, och det är möjligt att rengöra det med en vispkvast ibland.

 • 07

  Slipsvamp av gipsvägg, slipande och icke-slipande

  En slipsvamp konstigt nog ser ut som en av de köksskrubbarna för krukor och stekpannor. Den har en mycket slipande yta på ena sidan och en mjukare yta på den andra sidan. Lita inte på slipssvampen för alla dina slipändamål; det är bara för touchups.

  Den andra typen av slipningssvamp är bokstavligen en svamp. Den har ingen grov yta. Det är en stor svamp som är specifik för torrväggsändamål och används för våtslipning.

  En grundläggande typ av den icke-slipande svampen är Goldblatt Drywall Sanding Sponge. Den har en slät sida och en något grovare sida.

 • 08

  Gipsskruvar

  Gipsvägginstallatörer använder inte längre gipsspikar: specialskruvar är det gipsfäste du väljer idag.

  Gips skruvar kommer i antingen grov tråd eller fin tråd sorter. Grovgängade skruvar dras enkelt in i träet och är så användbara att du kommer att använda dem för andra hemförbättringsprojekt.

  1,60 cm skruv tenderar att vara den mest praktiska längden för alla gipsprojekt. Fina gängskruvar används för metallramning, medan grova trådar används för träbultar.

 • 09

  Jab såg

  En jab-såg är ett av de verktygen som är så otroligt oumbärligt för en jobbskärande gipsvägg, men praktiskt taget värdelös för andra uppgifter. Ändå är detta ett verktyg som du absolut måste köpa.

  En jab-såg är en handsåg med ett sex-tums blad (beroende på modell), slipad spets och grova tänder. Det fungerar nästan som en "kniv med tänder", en mycket tuff och robust form av en tandad kökskniv. Spetsen är tillräckligt vass för att tränga in i gips, men inte så vass att den kommer att skära av fingret när du trycker lätt.

  Funktionen "jabbing" är huvudfunktionen i jab-sågen. När du inte har en kant för att starta din sågning måste du placera den sågade änden på sågen vinkelrätt mot sågytan och slå handtaget med hälen på din fria hand. En strejk med en hammare eller gummiklubba kommer också att göra.

  Jab-sågar är bäst för korta raka snitt och nästan alla rundade snitt, till exempel rutor för elektriska lådor och cirklar för infällda lampor.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail