Korrekt teknik för hängande gips

Vid en tidpunkt var användning av gipsspikar standardmetoden för att fästa gipsskivor på inramningsdelar
Vid en tidpunkt var användning av gipsspikar standardmetoden för att fästa gipsskivor på inramningsdelar, men idag är de flesta installationer beroende av gipsskruvar.

Att installera gips, ibland kallat hängande gips, är ett av dessa "big bang for the buck" -projekt. Med en liten ekonomisk investering kan du väsentligt ändra utseendet på ett oavslutat utrymme, till exempel ett garage, på kort tid. Framgångsrik installation av gipsvägg är beroende av korrekt förankring av gipsskivorna till ramdelarna.

Även om du själv kan installera gips kommer jobbet att bli mycket lättare om du har en hjälpare eller två, särskilt om du täcker taket. Gipsväggen är fäst vid inramningen med gipsskruvar eller spikar. Det första steget i processen är därför att kontrollera dubbar och balkar för bågar eller vändningar. De färdiga väggarna ser bäst ut om de är så plana som möjligt. Inspektera tapparna eller bjälken visuellt för att se om de är inriktade i ett rakt plan. Alternativt kan du hålla ett långt, rakt bräde eller nivå över ramverket.

Om några inramningsdelar sticker ut, trimma dem med en såg eller ett plan (en kraftplan är perfekt för det här jobbet). Fyll i låga fläckar med mellanlägg fästa med naglar eller lim.

Välj en gipsfästelement

Vid en tidpunkt var användning av gipsspikar standardmetoden för att fästa gipsskivor på inramningsdelar, men idag är de flesta installationer beroende av gipsskruvar. Skruvar har en räfflad huvud utformat för att fördjupning något under ytan av gips papper utan att bryta det, och grova trådar för bästa fäste i gipskärnan i gips. Skruvar kan köras snabbare än naglar, med mindre risk att skada gipsväggen. de håller också gipsväggen mot inramningen bättre än naglar.

Det bästa verktyget för att fästa gips är ett skruvgevär som kan justeras för att driva skruvarna till perfekt djup. Du kan också använda en sladdlös borrmaskin med en justerbar koppling, eller så kan du använda speciella gipsskruvbitar som passar in i en borrchuck. Dessa bitar är utformade för att sluta vrida när skruven träffar önskat djup.

Om du föredrar "retro" tillvägagångssätt och väljer spikning, använd en gipshammare, som har ett böjt ansikte som lämnar en liten grop runt nagelhuvudet. Och använd naglar med gips av ringskaft. Skruvar ska tränga in i ramverket minst 1,60 cm, vilket innebär att 3,20 cm skruvar som är lätt att hitta är tillräckliga för både 1,30 cm och 1,60 cm gipsskivor. Spikarna ska tränga in i inramningen minst 1,90 cm.

Undvik överkörning av gipsfästen

Skruvar och naglar måste köras under ytan på gipsväggen så att de kan täckas med fogmassa och slipas för att skapa en jämn yta. Men de ska inte köras så djupt att pappersytan rivs och skadar gipskärnan. När papperet är sönder går mycket av fästets hållkraft förlorat.

Gipsväggen är fäst vid inramningen med gipsskruvar eller spikar
Gipsväggen är fäst vid inramningen med gipsskruvar eller spikar.

En ordentligt driven fästanordning är bara något försänkt under ytan. Skruvdjupet kan kontrolleras på ett skruvgevär eller en sladdlös borr med justerbar koppling, men rätt slagteknik kräver viss övning.

Fäst gipsväggen

Om du täcker både väggar och tak, börja med taket. När du monterar gips på takbjälkar med 41 cm mellanrum, bör fästanordningarna placeras 30 cm från varandra. På väggbultar bör det maximala avståndet mellan fästelementen vara 41 centimeter. För in skruvarna i varje tapp under panelen.

Fäst fästelementen var 20: e centimeter längs de ojämna kanterna, men håll dem minst 1 cm från kanten för att undvika att skada gipskärnan. När du använder naglar, planera att "dubbla spik" (dvs köra en andra spik 5 centimeter från den första vid varje fästanordning) längs gipsväggen.

När du har täckt taket, fäst de övre lakan på väggen. Innan du gör det, markera dock platserna för väggbultarna på kanterna på takgipsen med en penna. Detta gör det lättare att hitta tappcentrumen när du skruvar in skruvarna i väggpanelerna.

När tappplatserna har markerats lyfter du panelen på plats. För in en skruv längst ner på panelen i en mittbult och arbeta dig sedan utåt och uppåt. Lyft panelen på plats på skruvarna och tag sedan i skruvpistolen i ena handen medan du skjuter panelen på plats med den andra handen och axeln.

Bottenpaneler ska passa tätt mot toppanelerna. Det enklaste sättet att hantera detta är att använda en gipslyftare. Kommersiella modeller är bäst, men du kan göra en lämplig hävstång av ett par timmerrester.

Tips för att installera gips när du arbetar ensam

Det bästa sättet att installera gips är att ha lite hjälp (en hjälpare räcker för väggar, men två hjälpare är idealiska för tak). Ibland kan dock arbetet bara inte vänta på att hjälpen kommer fram. När du står inför utsikten att hänga gips själv, här är några tips som gör jobbet mer hanterbart.

  • Hyr en gipshiss. En gipslyft kan hålla en panel på plats mot taket eller mot väggen, vilket frigör båda händerna för att enkelt driva skruvar.
  • Gör din egen hiss. Hemlagade hängslen är inte lika effektiva som en hiss, men de är lätta att montera och billiga. Gör ett stag genom att fästa en 4 meter lång 2x4 på ett 2x4 ben i full längd. Det T-formade stödet ska vara ungefär en tum längre än takets höjd. Gör två av dem.
    Vila stödet mot väggen i en liten vinkel, vila sedan den ena änden av en gipsskiva på hållaren medan du lyfter den andra änden på plats. Skjut det andra stödet under den andra änden av panelen när du lyfter det på plats. Justera panelen och hängslen tills panelen är korrekt inriktad.
    Om du arbetar med en hjälpare, överväga att göra en enda stag för att fungera som en extra uppsättning händer.
  • Lägg av. När du installerar toppaneler på en vägg kan det vara lättare att hantera panelen genom att vila den på skruvar som drivs tillfälligt in i pinnbultarna cirka 127 centimeter under taket. Lyft panelen på plats på skruvarna, ta sedan snabbt i skruvpistolen eller borra i ena handen medan du skjuter panelen upp med den andra handen och axeln.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail