Transplantera dagliljor

Vilket ger trädgårdsmästaren fler växter att fylla i landskapet eller dela med vänner
Daylilies har den extra egenskapen att växa ständigt växande klumpar varje år, vilket ger trädgårdsmästaren fler växter att fylla i landskapet eller dela med vänner och familj.

När det gäller idiotsäkra perenner för soliga trädgårdsfläckar kan få växter slå den glada dagsliljan. Växterna är lika tuffa som naglar och rycker på sig alla insektskadegörare och sjukdomar, och vissa sorter (tänk på den allestädes närvarande "Stella D'Oro") har blomningstider som sträcker sig i fyra månader. Daylilies har den extra egenskapen att växa ständigt växande klumpar varje år, vilket ger trädgårdsmästaren fler växter att fylla i landskapet eller dela med vänner och familj. För trädgårdsmästare som är nya för att transplantera och dela växter är dagsliljan ett mycket förlåtande exemplar för att lära sig dessa tekniker.

Varför transplantera dagliljor?

Det är så tillfredsställande att se en dagslilja som växer sig allt större och mer kraftfull och kastar ut nya blomsterstammar varje morgon i veckor eller månader i rad. Men när dagliljor expanderar blir deras rotsystem trångt och tävlar om begränsade näringsämnen och vatten i den omgivande jorden. Det ovanjordiska lövverket blir också trångt, kastar skugga på sig själv och döljer blommor i mitten av stora lövfläktar.

När du gräver och delar upp dagliljor bryter du en bevuxen klump i mindre växter, som föryngrar dem genom att minska konkurrensen om sol, vatten och näringsämnen. Rörliga dagsliljor ger dig också en möjlighet att placera dem på plats med bättre solljus eller jord om den ursprungliga planteringen står i skuggan av ett träd eller en buske som har mognat. Slutligen tillåter transplantation av dagslilja dig att flytta värdefulla sorter till en annan plats helt, om du vill dela med vänner eller om du flyttar. Det är inte ovanligt att hitta ovanliga dagsliljor som är listade för tjugo dollar eller mer i kataloger, så att ta växter med dig för att starta en ny blomsterrabatt är ett resursfullt drag för den budgetinriktade trädgårdsmästaren.

När ska man transplantera dagliljor

I alla klimat är den bästa tiden att transplantera dagliljor på våren när skotten precis börjar dyka upp. Under denna tid hjälper svala jordtemperaturer och milda vårregn nyligen uppdelade eller flyttade växter att återhämta sig efter transplantationschock. Även om den exakta tidpunkten inte är kritisk, ökar chansen att växterna kan återhämta sig tillräckligt för att blomstra senare under säsongen om du attackerar din transplantation tidigare snarare än senare.

Trädgårdsmästare i söder (USDA odlingszoner 7 och högre) kan också transplantera dagsliljor på hösten. Vänta till slutet av september, när sommarens hetvågor har upphört.

Förbered dig på att transplantera dagliljor

Innan du transplanterar dina dagsliljor, ta en dag att välja och förbereda den nya planteringsplatsen. Växter behöver minst sex timmar full sol för att producera blommor. För röda eller lila sorter är något eftermiddagsskugga önskvärt för att undvika sveda av blommor. Arbeta lite kompost i jorden och lossa den till ett djup av 30 centimeter.

Gräva försiktigt runt den etablerade klumpen dagliljor. Ta bort så mycket jord som behövs med rotkulan för att bevara rötterna; du kommer att slå bort den här jorden när du bestämmer hur många avdelningar du ska göra.

Ta bort jorden med händerna och med en slang tills du kan se var varje fläkt av löv går med i rotsystemet. Sikta på en uppdelning av tre fans per division. Använd en ren skarp trädgårdskniv (som den japanska hori hori) för att skära genom rötterna. Placera dina avdelningar på en skuggig plats och låt knivsåren lufttorka medan du arbetar.

Dags att plantera om dagliljan

Du bör nu ha lös, ändrad mark på din återplanteringsplats. Gräv ett hål som är något större än rotkulan. Stapla inbyggd jord blandad med kompost i mitten av hålet och ordna rötterna över denna hög. Den punkt där bladen går samman med rötterna (kronan) ska vara på nivån för den omgivande jorden. Fyll försiktigt i hålet och tryck bort eventuella luftfickor. Vattna transplantationen med kompost eller gödselte, blötlägg grundligt.

Sköter om dagliljor efter transplantation

Nu när du framgångsrikt har grävt och transplanterat dina dagsliljor måste du börja ta hand om dem som om det var nya växter som du just installerade i din trädgård. Varje växt som skruvas ur sitt fäste i jorden, utsätts för torkande vindar och lider av rotskada kommer att behöva lite TLC för att återvända till sin fulla ära.

Konsekvent vattning är det viktigaste elementet för att uppnå en hälsosam nyplanterad daglilja. Daylilies behöver tillräcklig bevattning på våren för att bilda nya knoppar, och en djupdryck som suger åtta till tio tum i jorden kommer också att uppmuntra transplantationer att bilda djupa rotsystem. Vattning vid basen av växter, snarare än overhead, minskar risken för svampsjukdomar som dagliljerost.

Ta bort ogräs som tävlar om näringsämnen och vatten. Du kan använda en kombination av dragning, hackning och mulching för att minska ogräs. Att hålla dagliljesängar ogräsfria förnekar också skadedjur som sniglar och thrips en plats att gömma sig och reproducera. Inom kort kommer dina nya växter att sätta upp nya landskap och blomknoppar i trädgården.

Relaterade artiklar
  1. Att göra ett regnfat
  2. Hur man sätter tomater?
  3. Den bästa krukväxten för ditt stjärntecken
  4. När är kolibri migration?
  5. Rustika trädgårdsdesignidéer
  6. Hur man trycker på höstlöv?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail