Fjädrande golvval för kök och bad

Eftersom golvinstallation av linoleum kräver mycket specialiserad expertis
Installationsöversikt: Professionell installation krävs, eftersom golvinstallation av linoleum kräver mycket specialiserad expertis och tekniker, såsom värmesvetsade sömmar.
 • 01

  Introduktion

  Slitstarkt golv för badrum och kök har kommit långt sedan vinylplattorna på 1900-talet som innehöll asbest, eller det tunna, spröda vinylgolvet på 1970-talet. Idag har du många olika val av kvalitet fjädrande vinyl golvmaterial samt andra golv alternativ tillverkade av naturmaterial, såsom kork eller linoleum. Även om hårda golvmaterial som keramikplattor och trä har sin plats, är badrum, kök, mudrooms och andra områden med tung användning särskilt bra för dessa elastiska golv, som är något mjukare under fötterna som väggar som är ganska ogenomträngliga för vatten och lätta att rengöra.

  Några av produkterna kan installeras ganska enkelt av en genomsnittlig hemreparationshelgkrigare, men andra golvval, som plåtvinyl, är svårare. Vissa bör endast hanteras av mer erfarna DIY-görare, eller till och med överlåtas till proffs, vilket är fallet med linoleum.

  Fjädrande golv finns i tre grundläggande kategorier

  • Plåtvaror: Detta kan vara svårt att klippa och passa, men det erbjuder ett mest sömlöst golv.
  • Kakel: Detta är ganska lätt att klippa och passa, men det har många sömmar.
  • Plankor: Detta är ganska enkelt att klippa och passa och erbjuder en kvalitetsyta, men det är något dyrare.

  Fjädrande golv kan installeras med olika metoder

  • Självhäftande: Det här alternativet använder självhäftande golv.
  • Flytande golv: A flytande golv använder sammankopplade plankor.
  • Lösläge: Detta alternativ är tejpat i sömmarna.
  • Lim-down: Den lim-down metod har ett lim anbringas på golvet.

  Lär dig om flera typer av elastiska golv, deras egenskaper och en översikt över hur de konstrueras och installeras.

 • 02

  Självstickande golv av vinylplattor

  Rekommenderade användningsområden: Badrum, kök och tvättstugor.

  Egenskaper: Vinylplattor är hållbara, prisvärda och är ett bra val för badrumsgolv eller köksgolv. Den finns i ett brett utbud av stilar, inklusive geometriska mönster och realistiska trä, sten- och keramiska utseende. Vinyl är lätt att rengöra och underhålla om den har ett uretanslitage. Liv på dessa golv kan variera från fem till 20 år, beroende på kvaliteten på plattan och installationens kvalitet.

  Installationsproblem: Enkelt.

  Installationsöversikt: Plattorna har ett självhäftande lim som skyddas av ett plastark som avlägsnas för installation mot ett rent, slätt undergolv.

  Konstruktion: Konstruktionen av vinylplattor består i allmänhet av följande element:

  • Uretan eller liknande slitlager (används på premiumplattor).
  • Skyddande klart filmlager för hållbarhet och skydd mot rivningar och tårar.
  • Tryckt och ibland präglat designskikt, som kan sträcka sig från realistiska naturmaterial till unika mönster.
  • Vinylskikt som ger kakelstruktur, hållfasthet och hållbarhet.
 • 03

  Självhäftande (flytande) vinylplankgolv

  Rekommenderade användningsområden: Badrum, kök och tvättstugor.

  Egenskaper: Dessa produkter, som Allure från TrafficMaster, fungerar bra för badrumsgolv eller köksgolv när de är korrekt installerade. Till skillnad från självhäftande plattor fäster dessa plankor endast på varandra sida vid sida och "flyter" över själva undergolvet. Fel på limremsorna kan uppstå om plankvinylgolvet inte är ordentligt acklimatiserat före installation till rumstemperatur över 18°C. Korrekt installerad är dock plankvinylgolv hållbart, mycket prisvärd och lätt att installera när det flyter över undergolvet.

  Den finns också i ett brett utbud av realistiska trä, sten- och keramikläger för bra badrumsgolv eller köksgolv. Det är enkelt att rengöra och underhålla och kommer med 25 års begränsad garanti (baserat på korrekt installation). Som alla produkter beror golvets livslängd på installationens kvalitet.

  Installationsproblem: Enkelt.

  Installationsöversikt: De flesta produkter har kanter som går ihop och har självhäftande lim. De flesta hemförbättringscentra säljer dessa produkter.

  Eftersom dessa plankor är flexibla och skapar ett flytande golv som inte är fäst vid golvet kan de installeras över en mängd ordentligt förberedda undergolv, inklusive plywood, OSB, skivbräda och gipsunderlag. Många produkter kan till och med läggas effektivt över befintliga fjädrande golvbeläggningar om de är i god form.

  Teoretiskt kan den här produkten installeras i källarplatser, men detta rekommenderas inte på grund av osäkerhet om nivån av utsläpp av betongplattor / hydrostatiskt tryck. På grund av de vanliga problemen med fukt i källarplattan finns det många fel på limfogarna med denna produkt.

  För att limremsorna ska fungera ordentligt måste produkten acklimatiseras i det utrymme där plattan installeras. Följ tillverkarens anvisningar noga när du acklimerar plankorna. Ta inte bort papperet från remsorna förrän du är redo att installera det, eftersom det är viktigt att limet förblir fritt från smuts eller olja.

  När varje plankstycke läggs och förenas med de andra måste den rullas försiktigt över den sammanfogade sömmen för att säkerställa rätt bindning. När hela golvet är klart måste hela ytan rullas i båda riktningar med en 45 kg golvvals. Att inte rulla kan upphäva tillverkarens garanti.

  Konstruktion: Den har ett fyra mil (tunt) uretanslitageskikt. Det mönstrade övre lagret av vinyl och det underskiktet av vinyl kompenseras med en tum, vilket skapar en vidhäftande kant längs två sidor av varje flexibel planka.

 • 04

  Sammankopplande korkplankgolv

  Rekommenderade användningsområden: Kök, sovrum och rekreationsrum.

  Egenskaper: Korkgolv är miljövänligt eftersom kork anses vara en förnybar och hållbar naturresurs. Dessa golv kan vara lite dyra och deras installerade kostnad per m2 kan komma nära den för ett keramiskt kakelgolv av hög kvalitet. De är dock definitivt värda kostnaden när de används i mindre områden. Även om det är lämpligt för kök, är korkgolv kanske inte det bästa valet för områden som kan se stående vatten, eftersom fiberplåtmaterialet som används som grund för plankorna inte är vattentätt.

  Installationsproblem: genomsnitt.

  Installationsöversikt: Korkgolv finns antingen i limmade eller sammankopplade flytande golvapplikationer. Förregling av korkgolv rekommenderas eftersom det är mycket enklare, mer mångsidigt och billigare som ett installerat system. Korkgolvplankorna har en specialdesignad kant som går ihop med de intilliggande panelerna. Vissa tillverkares flytande golvprodukter kan installeras på de flesta hårda ytor, t.ex. vinylgolv, trägolv och keramiska plattor, men mattor måste tas bort. Undergolvet måste vara jämnt, plant, torrt och jämnt inom 0 centimeter på sex fot, och underlaget som golvet kommer att installeras över måste vara helt torrt.

  Konstruktion: Även om den faktiska konstruktionen av korkgolv kommer att variera något mellan tillverkarna, kommer den i allmänhet att bestå av följande komponenter:

  • Slityta: Fabriks- eller fältanvändning och är vanligtvis en UV-härdad lack, olja eller annan tätning.
  • Korkbarkfaner eller toppskikt: Den synliga korkfaner.
  • Korkkärna: Ger extra isolering och stötdämpningskomfort för gång och stående.
  • Stabiliserande kärna: Detta är golvpanelens struktur och är gjord av antingen HDF (fiber med hög densitet) eller MDF (fiber med medium densitet). Kärnans kanter kommer att fräsas på ett sådant sätt att panelen går ihop med de angränsande delarna.
  • Korkunderlag: Flexibelt korkmaterial med låg densitet som används för att ge akustisk isolering.
 • 05

  Sammankopplade linoleumplankgolv

  Rekommenderade användningsområden: Kök, sovrum och rekreationsrum.

  Egenskaper: Linoleum är tillverkat av naturliga komponenter som linolja, trädharts, trä- och korkmjöl, kalksten och pigment. Eftersom den är tillverkad av naturliga råvaror kan du se små färg- och strukturella skillnader mellan produktionssatserna och proverna. Golvbeläggningar i linoleum bär som järn och bibehåller ett varmt naturligt utseende. Medan linoleumprodukter som installeras av proffs är nästan ogenomträngliga för vatten är plankversionerna inte ett bra val för badrumsgolv, eftersom plankans HDF-konstruktion kan delaminera när den utsätts för stående vatten.

  Vinylgolv kan också vara mycket längre än vinylgolv
  Vinylgolv kan också vara mycket längre än vinylgolv.

  Installationsproblem: genomsnitt.

  Installationsöversikt: För korrekt acklimering bör lådorna förvaras platt och oöppnade i ungefär två till tre dagar (sex dagar på vintern) i mitten av rummet där de ska installeras. Plankor är enkla att installera med en enkel tung- och spårmekanism. Linoleumgolvpanelerna "klickar" helt enkelt på plats utan lim, och golvet kan gå på omedelbart efter installationen.

  Konstruktion: Representanten för kategorin, Marmoleum Click-produkten är ett linoleumslaminat med ett skyddande lager på HDF-paneler och kork. Plankorna innehåller Marmoleums ytskikt och undergolvsystemet i en enda produkt och kan installeras på nästan alla golvtyper. Eftersom produkten är linoleum är dess huvudsakliga ingrediens naturlig linolja blandad med trämjöl, kolofonium och kalksten. Marmoleum får sin färg från "ekologiskt ansvariga pigment" enligt företaget. Linoleum pressas på ett jutetyg under högt tryck vilket ger ett extremt hållbart och miljövänligt golv.

 • 06

  Limning av golv av vinylplattor

  Rekommenderade användningsområden: Badrum, kök och tvättstugor.

  Egenskaper: Kakelvinylgolv är hållbara, prisvärda och finns i ett brett utbud av stilar, inklusive geometriska mönster och realistiska trä, sten- och keramiska utseende. Vinylgolv är lätta att rengöra och underhålla om det har ett uretanslitage. Det kan användas som badrumsgolv eller köksgolv. Golvens livslängd kan variera från fem till 20 år beroende på kvaliteten på plattan och installationens kvalitet.

  Installationsproblem: Mellanliggande.

  Installationsöversikt: Golvet är fäst vid undergolvet med ett helt lager lim applicerat med murslev innan plattan läggs ner för installation. Det rekommenderas inte för installation över gamla elastiska golv.

  Konstruktion: Konstruktionen av kakelvinylgolv består i allmänhet av följande element:

  • Uretan eller liknande slitlager (används på premiumplattor).
  • Skyddande klart filmlager för hållbarhet och skydd mot rivningar och tårar.
  • Tryckt och ibland präglat designskikt som kan sträcka sig från realistiska naturmaterial till unika mönster.
  • Ett underlag som ger kakelstruktur, hållfasthet och hållbarhet.
 • 07

  Limning av golv i linoleumplattor

  Rekommenderade användningsområden: Badrum, kök och tvättstugor.

  Egenskaper: Linoleums golvplattor är mycket vackra och hållbara och ger flexibla designmöjligheter genom användning av färger och mönster. Det är ett utmärkt val för badrumsgolv eller köksgolv. Detta material är naturligt och eftersom det är tillverkat av naturliga råvaror kan du se små färg och strukturella skillnader är möjliga mellan produktionssatserna och proverna. Linoleumgolv bär som järn och bibehåller ett varmt naturligt utseende. Liv på dessa golv kan överstiga 40 år plus beroende på plattans kvalitet och installationens kvalitet.

  Installationsproblem: Mellanliggande.

  Installationsöversikt: För att installera, binda till undergolvet med ett helt lager lim applicerat med murslev innan plattan läggs ner för installation. Det rekommenderas inte för installation över det gamla elastiska golvet. Kartonger med brickor bör installeras i ordning i följd, installera brickor i alternerande riktningar (kvartsvarvade) för att minimera färgvariationer. Installera kakel i vått lim och rulla omedelbart med en 45 kg rulle. Kontrollera alltid att limet är korrekt överfört. För att uppnå en säker bindning måste limet överföras fullständigt till kakelunderlaget. Tillåt inte tung trafik eller rullande laster i minst 72 timmar efter installationen. Ytterligare tid kan behövas vid installation på icke-porösa underlag. För att limmet ska torka och härda ordentligt,vänta minst fem dagar efter installationen innan du utför våtrengöringsprocedurer eller första underhåll.

  Konstruktion: Linoleums golvplattor, som den som tillverkas av Marmoleum, tillverkas främst av naturliga ingredienser inklusive oxiderad linolja, kolofonium, kork och / eller trämjöl, som alla är inbäddade på ett bärarunderlag. Olika linoleumtyper beror på inbäddningsprocessen och sammansättningen av de olika materialen. Marmoleum linoleums golvplattor använder ett dimensionellt stabilt polyesterunderlag.

 • 08

  Lösläggande eller limmat vinylgolv

  Rekommenderade användningsområden: Badrum, kök och tvättstugor.

  Egenskaper: Vinylgolv har länge varit en favorit i bostäder för områden som är tunga, till exempel badrum eller kök. Den är tålig, prisvärd och finns i en mängd olika stilar, inklusive geometriska mönster och realistiska trä, sten- och keramiska utseende. Vinyl är lätt att rengöra och underhålla om den har ett uretanslitage och är ett utmärkt val för badrumsgolv. Vinylgolv kan också vara mycket längre än vinylgolv. Golvplåtens livslängd kan variera från 20 till 30 år beroende på vinylgolvets kvalitet och installationens kvalitet, jämfört med fem till 20 år för ett vinylplattagolv.

  Installationsproblem: Avancerat.

  Installationsöversikt: Beroende på vilket underlag som används kan vinylgolv utformas för användning med antingen en modifierad lösningsmonteringsmetod med dubbelsidig tejp i akryl under sömmar eller installeras med limningsmetoden som kräver full limspridning.

  Använd filtunderlagsprodukter, använd spridnings- eller kantlim; Använd ett glasfiberunderlag, använd löst, modifierat löst (tejp under sömmar) eller full spridning.

  Full spridning kräver ett murbruk-applicerat fullspridningslim där limet sprids över hela golvets undersida innan golvet läggs ner för installation. Installera inte över substrat som OSB, spånskivor eller waferboard-paneler; befintliga fjädrande klinkergolv som är under kvalitet; eller befintligt dyngolv, golvmatta eller trägolv som har installerats direkt över betong.

  Konstruktion: Vinylgolv kommer vanligtvis i rullar på sex och 12 meter. Konstruktionen av vinylgolv består vanligtvis av följande element:

  • Uretan eller liknande slitlager.
  • Skyddande klart filmlager för hållbarhet och skydd mot rivningar och tårar.
  • Tryckt och ibland präglat designskikt som kan sträcka sig från realistiska naturmaterial till unika mönster.
  • Filt- eller fiberglasunderlag för att ge struktur, hållfasthet och hållbarhet.
 • 09

  Limning av linoleumgolv

  Rekommenderade användningsområden: Badrum, kök och tvättstugor.

  Egenskaper: Linoleum är mycket vackert och slitstarkt och ger flexibel design för badrumsgolv, köksgolv, lera, sovrum eller andra områden, även om det finns kreativ användning av färger och mönster. Detta material är naturligt, och eftersom det är tillverkat av naturliga råvaror kan du se små färg- och strukturella skillnader mellan produktionssatserna och proverna. Golvet är extremt slitstarkt, lätt att rengöra och bibehåller ett varmt naturligt utseende. Liv på dessa våningar kan överstiga 40 år, beroende på installationens kvalitet.

  Installationsproblem: Kräver professionell installation.

  Installationsöversikt: Professionell installation krävs, eftersom golvinstallation av linoleumgolv kräver mycket specialiserad expertis och tekniker, såsom värmesvetsade sömmar. Detta golv använder fullspredt limspackellim applicerat över hela golvets undersida innan det läggs ner för installation.

  Konstruktion: Linoleumgolv, som det som tillverkas av Marmoleum, tillverkas främst av naturliga ingredienser som består av oxiderad linolja, kolofonium, kork och / eller trämjöl, som alla är inbäddade på ett bärarunderlag. Beroende på inbäddningsprocessen och kompositionen kan olika typer av linoleum tillverkas. Marmoleum linoleum använder ett dimensionellt stabilt polyesterunderlag.

Relaterade artiklar
 1. Avrullning: Processen med utplattning och utjämning av våt betong
 2. Hur rengör man laminatgolv?
 3. Betonggolv: Fördelar och nackdelar
 4. 5 saker som förstör dina trägolv
 5. Hur man målar ett källargolv?
 6. Förstå mattgarantier
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail